Stamboom Scheffer » Caspaarus van Houten van Houten (1770-1858)

Persoonlijke gegevens Caspaarus van Houten van Houten 

  • Hij is geboren in het jaar 1770.
  • (Oprichting van Houten chocola) .
    Casparus van Houten sr. (1770-1858) was een chocoladefabrikant in Amsterdam <https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam>. Hij opende in 1815 een chocoladefabriek aan de Prinsengracht in Amsterdam. In het pand was een tredmolen die door menskracht werd aangedreven. In die tijd werden cacaobonen <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaoboon> nog vermalen tot een fijne massa, die vervolgens werd gemengd met melk om chocolademelk te maken, of die met toevoeging van suiker, kaneel en vanille, als basis diende voor het maken van koekjes. Het hoge vetgehalte maakte de koekjes echter zwaar verteerbaar.
    In 1828 patenteerde Casparus van Houten sr. een goedkope manier om het vet uit geroosterde cacaobonen te persen. Deze vinding wordt meestal toegeschreven aan zijn zoon Coenraad, maar onderzoek door de publicist Peter van Dam <https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_van_Dam_(auteur)> wijst er op dat zijn vader de uitvinder was van deze hydraulische cacaobonenpers.[1] De kern van de boon, beter bekend als de nib, bevat een gemiddeld percentage van 54 percent cacaoboter <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaoboter>, voornamelijk bestaande uit natuurlijk vet. Van Houtens machine reduceerde het cacaobotergehalte in de ruwe cacaobrokken met ongeveer de helft. Die brokken konden eenvoudig worden verpulverd tot cacaopoeder <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaopoeder>, de basis voor alle chocoladeproducten <https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade>.
    Van Houten introduceerde een verdere ontwikkeling door bewerking van het poeder met alkalische <https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalimetaal> zouten zoals kalium <https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaliumcarbonaat>- en natriumcarbonaten <https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumcarbonaat>, zodat het poeder makkelijker mengbaar <https://nl.wikipedia.org/wiki/Mengbaarheid> werd met water (alkalisatie <https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalisatie>). Het eindproduct, een oorspronkelijk Nederlands procedé, heeft een donkere kleur en een milde smaak. Tegenwoordig wordt dit proces wereldwijd toegepast en wordt het ook wel Dutching genoemd. De introductie van cacaopoeder maakte het bereiden van chocoladedranken veel eenvoudiger, maar ook werd het mogelijk om chocolade te combineren met suiker en er daarna weer cacaoboter aan toe te voegen, zodat er bijvoorbeeld chocoladepasta van gemaakt kon worden.
    In 1838 verliep het patent, zodat ook andere fabrikanten in navolging van Van Houten cacaopoeder konden produceren en er steeds meer chocoladeproducten op de markt kwamen.
  • Hij is overleden in het jaar 1858, hij was toen 88 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 oktober 2017.

Gezin van Caspaarus van Houten van Houten

Hij is getrouwd met Arnoldina Koster.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Caspaarus van Houten van Houten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Caspaarus van Houten van Houten

Caspaarus van Houten van Houten
1770-1858



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Houten


De publicatie Stamboom Scheffer is opgesteld door Marc Adriaan Scheffer.neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marc Adriaan Scheffer, "Stamboom Scheffer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/scheffer_stamboom/I331.php : benaderd 26 december 2025), "Caspaarus van Houten van Houten (1770-1858)".