Arbre généalogique Scheffer » Caspaarus van Houten van Houten (1770-1858)

Données personnelles Caspaarus van Houten van Houten 

  • Il est né en l'an 1770.
  • (Oprichting van Houten chocola) .
    Casparus van Houten sr. (1770-1858) was een chocoladefabrikant in Amsterdam <https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam>. Hij opende in 1815 een chocoladefabriek aan de Prinsengracht in Amsterdam. In het pand was een tredmolen die door menskracht werd aangedreven. In die tijd werden cacaobonen <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaoboon> nog vermalen tot een fijne massa, die vervolgens werd gemengd met melk om chocolademelk te maken, of die met toevoeging van suiker, kaneel en vanille, als basis diende voor het maken van koekjes. Het hoge vetgehalte maakte de koekjes echter zwaar verteerbaar.
    In 1828 patenteerde Casparus van Houten sr. een goedkope manier om het vet uit geroosterde cacaobonen te persen. Deze vinding wordt meestal toegeschreven aan zijn zoon Coenraad, maar onderzoek door de publicist Peter van Dam <https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_van_Dam_(auteur)> wijst er op dat zijn vader de uitvinder was van deze hydraulische cacaobonenpers.[1] De kern van de boon, beter bekend als de nib, bevat een gemiddeld percentage van 54 percent cacaoboter <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaoboter>, voornamelijk bestaande uit natuurlijk vet. Van Houtens machine reduceerde het cacaobotergehalte in de ruwe cacaobrokken met ongeveer de helft. Die brokken konden eenvoudig worden verpulverd tot cacaopoeder <https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacaopoeder>, de basis voor alle chocoladeproducten <https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade>.
    Van Houten introduceerde een verdere ontwikkeling door bewerking van het poeder met alkalische <https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalimetaal> zouten zoals kalium <https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaliumcarbonaat>- en natriumcarbonaten <https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumcarbonaat>, zodat het poeder makkelijker mengbaar <https://nl.wikipedia.org/wiki/Mengbaarheid> werd met water (alkalisatie <https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalisatie>). Het eindproduct, een oorspronkelijk Nederlands procedé, heeft een donkere kleur en een milde smaak. Tegenwoordig wordt dit proces wereldwijd toegepast en wordt het ook wel Dutching genoemd. De introductie van cacaopoeder maakte het bereiden van chocoladedranken veel eenvoudiger, maar ook werd het mogelijk om chocolade te combineren met suiker en er daarna weer cacaoboter aan toe te voegen, zodat er bijvoorbeeld chocoladepasta van gemaakt kon worden.
    In 1838 verliep het patent, zodat ook andere fabrikanten in navolging van Van Houten cacaopoeder konden produceren en er steeds meer chocoladeproducten op de markt kwamen.
  • Il est décédé en l'an 1858, il avait 88 ans.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 26 octobre 2017.

Famille de Caspaarus van Houten van Houten

Il est marié à Arnoldina Koster.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Caspaarus van Houten van Houten?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Caspaarus van Houten van Houten

Caspaarus van Houten van Houten
1770-1858



Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van Houten


La publication Arbre généalogique Scheffer a été préparée par Marc Adriaan Scheffer.contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marc Adriaan Scheffer, "Arbre généalogique Scheffer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/scheffer_stamboom/I331.php : consultée 25 décembre 2025), "Caspaarus van Houten van Houten (1770-1858)".