Nieuws » Vernieuwing in genealogische weergave

Betrek de familie bij de stamboom

U herkent het vast: familieleden die graag 'hun' stamboom willen zien, of willen weten hoe zij verwant zijn met een ver familielid. Standaard publiceert Genealogie Online vanwege bescherming van de privacy alleen de gegevens van personen die zijn overleden en van personen die toestemming hebben gegeven voor publicatie. Er is nu echter ook een nieuwe mogelijkheid waar auteurs, binnen de grenzen van de privacy wetgeving, familieleden inzicht kunnen geven in de niet-openbare gegevens.


Welke toegangspoort wilt u instellen?


Het werkt als volgt. Een auteur op Genealogie Online kan een toegangspoort instellen (dit is een Plus functie), hiermee wordt ingesteld welke gegevens uit zijn/haar publicatie openbaar zijn en welke gegevens achter een "slot" komen. De auteur kan er voor kiezen om alle gegevens af te schermen, of juist om de gegevens van levende personen die voorkomen in het GEDCOM bestand ook beschikbaar te maken achter een login. Als er een toegangspoort is ingesteld kan de auteur familie en vrienden uitnodigen voor het besloten deel, zij kunnen met een persoonlijk wachtwoord hierop inloggen (deze genodigden hebben geen Plus abonnement nodig). Met deze nieuwe toegangspoort functie krijgt u de kans om de familie bij de stamboom te betrekken en daarmee meer informatie en foto's en documenten te verzamelen voor een nog uitgebreidere familiegeschiedenis.


De grafische kwartierstaten en stambomen zijn vernieuwd

Het weergeven van een grote stamboom of kwartierstaat is altijd een uitdaging. Door het toepassen van nieuwe internet technologie wordt het nu een stuk inzichtelijker, ook op uw tablet. In deze nieuwe weergave wordt er in eerste instantie een beperkt aantal generaties weergegeven. Waar meer informatie beschikbaar is ziet u een rood bolletje, klik er op en de voorouders of nakomelingen verschijnen. De weergave kan vergroot en verkleind worden en zelfs helemaal uitgeklapt worden met de knoppen rechtsonder. Deze grafische stamboom of kwartierstaat zijn eenvoudig via de sociale media knoppen te delen. Hieronder ziet u een animatie van een grafisch stamboom (of bekijk de stamboom van Joseph Coret direct in uw browser).


Dynamische stamboom geeft overzicht


De grafische weergaves van kwartierstaten en stambomen zijn door auteurs op Genealogie Online eenvoudig te maken door het definiëren van kwartierdragers en/of stamvaders of -moeders, de zogenaamde startpunten. In de video Hoe kan ik startpunten toevoegen? wordt dit proces stap voor stap uitgelegd. De stambomen en kwartierstaten zijn daarnaast ook beschikbaar in tekstvorm (HTML), kaartvorm, PDF en Microsoft Word.


Verwantschappen nu nog duidelijker in beeld

Wanneer er binnen een publicatie een kwartierdrager of stamvader- of moeder als startpunt is gedefinieerd dan geeft Genealogie Online op pagina’s van verwanten weer wat de relatie is. Om dit nog duidelijker te maken worden er nu ook "platgeslagen stamreeksen" getoond die de relaties uitbeelden. Hieronder een voorbeeld.


Verwantschappen inzichtelijk door stamreeksen


Wilt u ook uw genealogische gegevens delen met familie en/of stamboomonderzoekers? In vier eenvoudige stappen kunt ook u uw genealogische gegevens en afbeeldingen op Internet plaatsen en profiteren van de vele mogelijkheden van Genealogie Online.

Creative Commons Licence 22 april 2015 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Hou me op de hoogte

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!



Genealogie nieuws



Uw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.