Nieuws » Genealogie voor wetenschap, GEDCOM's voor Universiteit Utrecht

Er vinden diverse wetenschappelijke onderzoeken plaats die relevant zijn voor genealogie. Stamboomonderzoekers kunnen echter ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Via het Genealogie voor wetenschap programma wil Genealogie Online haar gebruikers stimuleren om hun GEDCOM bestanden te 'doneren' aan wetenschappelijke organisaties. Universiteit Utrecht heeft de primeur!

Coret Genealogie (Genealogie Online) en Universiteit Utrecht hebben een Memorandum of Understanding (PDF) getekend waarin voorwaarden zijn vastgelegd omtrent het hergebruik van de genealogische gegevens. Zo zal Genealogie Online haar gebruikers actief vragen om hun genealogische gegevens 'ter beschikking van de wetenschap' te stellen. De GEDCOM bestanden van gebruikers die hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven, stelt Genealogie Online ter beschikking aan de onderzoekers. De onderzoekers mogen de bestanden alleen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, zij mogen geen individuele gegevens publiceren of bestanden verder verspreiden.

Universiteit UtrechtHet onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht (departement voor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) staat onder leiding van prof. dr. Tine de Moor. Het onderzoek waarvoor zij de genealogische gegevens willen verzamelen, heeft voornamelijk betrekking op de volgende onderzoekslijnen:

  1. het huwelijkspatroon en de samenstelling van huishoudens in Noordwest-Europa
  2. het verschil in levensverwachting tussen Noordwest-Europa en bijvoorbeeld Zuid-Europa en de mogelijke oorzaken van dit verschil.

Op de pagina Genealogische gegevens delen met de wetenschap wordt verder uiteengezet wat de samenwerking tussen Genealogie Online en wetenschappelijke organisaties inhoudt en hoe stamboomonderzoekers Ja! kunnen zeggen tegen het gebruik van hun GEDCOM voor wetenschappelijk onderzoek.

Creative Commons Licence 23 april 2014 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Hou me op de hoogte

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.