Merkus Indonesië (incl. gouverneur) » André Louis Armand Hissink (1919-2024)

Persoonlijke gegevens André Louis Armand Hissink 


Gezin van André Louis Armand Hissink

Hij is getrouwd met Janet Mary Russel.

Zij zijn getrouwd op 19 augustus 1941, hij was toen 22 jaar oud.

Drie kinderen

Notities over André Louis Armand Hissink

André Hissink werd op 26 juni 1919 geboren in Batavia. Op 8-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. Na de middelbare school ging hij rechten studeren in Utrecht, maar hij zou de studie nooit afmaken. Hij werd opgeroepen voor militaire dienst en in mei 1940 was hij in afwachting van zijn vliegopleiding te Rotterdam.

Die opleiding ging niet door omdat de oorlog uitbrak. Hij week uit naar Groot-Brittannië en eenmaal daar werd hij voor de duur van de oorlog gedetacheerd bij de Koninklijke Marine. In september 1940 keerde Hissink terug naar Java, waar hij getraind werd tot waarnemer. Hij trouwde er ook met zijn Britse vriendin, Janet M. Russell.

Na de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941 raakte ook Nederland in oorlog met Japan. Hissink bleef tot medio februari 1942 op Java. Vervolgens vertrok hij met een schip naar Australië, waar hij weer verenigd werd met zijn kersverse echtgenote. Na een kort intermezzo ‘down under’ vertrok Hissink naar de Verenigde Staten, waar hij zijn opleiding tot waarnemer voltooide op de Royal Netherlands Military Flying School.

In het voorjaar van 1943 keerde Hissink terug in Groot-Brittannië. Daar werd hij geplaatst bij 320 Dutch Squadron, als waarnemer op de B-25 Mitchell. Op 29 december 1944 maakte hij enkele benauwde momenten mee toen zijn Mitchell bij een bombardement boven het Belgische Vielsalm in beide motoren werd geraakt en neerstortte.

Doordat het achterste noodluik niet geopend kon worden moesten beide luchtschutters over het bommenruim naar voren kruipen. Een van de twee, geholpen door Hissink, slaagde daarin. Maar de tweede luchtschutter, Sgt. Joop Jillings, kwam vast te zitten en ging met het vliegtuig ten onder. Het verlies van zijn vriend en collega maakte grote indruk op Hissink. Hij voltooide uiteindelijk meer dan 60 oorlogsvluchten boven Frankrijk, Nederland en Duitsland. Voor zijn verrichtingen kreeg hij het Vliegerkruis uitgereikt.
Nationaliteit

Na de oorlog werkte Hissink eerst een paar jaar voor de KLM in Zurich. Daarna was hij in dienst bij verschillende luchtvaartorganisaties, eerst in Nieuw-Zeeland en later in Canada. Enkele jaren geleden was hij nog in het nieuws omdat hij de Nederlandse nationaliteit terugkreeg. Hij had daar afstand van moeten doen toen hij in 1953 in dienst wilde treden bij de Nieuw-Zeelandse luchtvaart. Het was zijn hartenwens om als Nederlander te kunnen sterven. “Ik ben nu echt tevreden”, was destijds zijn reactie.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot André Louis Armand Hissink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk André Louis Armand Hissink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van André Louis Armand Hissink

André Louis Armand Hissink
1919-2024

1941

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 juni 1919 lag tussen 5,5 °C en 16,4 °C en was gemiddeld 11,5 °C. Er was 3,9 mm neerslag. Er was 6,2 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 21 januari » Ierse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek.
    • 4 mei » Leden van de 4 mei-beweging demonstreren op het Tiananmen-plein tegen het verdrag van Versailles en het onvermogen van de Chinese regering.
    • 19 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
    • 23 augustus » Oprichting van de Monegaskische voetbalclub AS Monaco in het gelijknamige vorstendom.
    • 7 oktober » De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wordt opgericht en is daarmee de oudst bestaande luchtvaartmaatschappij van de wereld.
    • 6 november » Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda
  • De temperatuur op 19 augustus 1941 lag tussen 9,4 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 13,8 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 5,3 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1941: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,9 miljoen inwoners.
    • 3 februari » De nazi's brengen Pierre Laval weer aan de macht in Vichy-Frankrijk.
    • 14 maart » Wolfgang Petersen, Duits filmregisseur
    • 9 mei » De Duitse onderzeeboot U 110 wordt gekaapt door de Royal Navy waarbij codeboeken en Enigma-codeermachine worden buitgemaakt. Deze hielpen de codebrekers in Bletchley Park de Duitse codes te kraken.
    • 10 mei » Tweede Wereldoorlog: Staking van meer dan 100.000 arbeiders in Luik, geleid door Julien Lahaut, georganiseerd door het onafhankelijkheidsfront.
    • 27 mei » Het Duitse oorlogsschip Bismarck vergaat in de Atlantische Oceaan.
    • 10 december » Japanse troepen landen in de Filipijnen, bezetten Guam, en brengen de Britse schepen HMS Prince of Wales en HMS Repulse tot zinken.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hissink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hissink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hissink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hissink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Merkus, "Merkus Indonesië (incl. gouverneur)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/merkus-indonesie/I1061670457.php : benaderd 5 juni 2024), "André Louis Armand Hissink (1919-2024)".