Kwartierstaat Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen » Clara Feyoena van Sytzama (1729-1807)

Persoonlijke gegevens Clara Feyoena van Sytzama 

  • Zij is geboren op 5 april 1729 in Friens, Idaarderadiel, Fryslan, Beslinga State.Bron 1
  • Titel: Vrouwe van HeemseBron 2
  • Titel: Barones van SytzamaBron 2
  • Beroep: dichteres.Bron 1
  • Vermelding: Levensbeschrijving.Bron 3
    Toen Clara van Sytzama één jaar oud was, stierf haar moeder. Haar vader hertrouwde twee jaar later met Geertruida Sjuck van Burmania, die als weduwe van Schelto Reint Jarges op de borg te Bellingeweer woonde. Hij trok met zijn twee kinderen – Clara en haar twee jaar oudere broer Pico Galenus – in bij zijn tweede vrouw. Later zou Clara van Sytzama over haar tweede moeder dichten: ‘Toen ’t moederhart mij wierd onttogen/ Daar pas mijn oog haar had aanschouwd/ Zag God toen zonder mededogen/ Aan welk een Wrede ik wierd toevertrouwd?’ Veel verdriet zal zij dus niet hebben gehad toen haar stiefmoeder in 1738 overleed. Daarna werd zij door gouvernante Alida Tegneus opgevoed. Deze gouvernante heeft veel invloed gehad op haar dichterlijke activiteiten. Het oudste gedicht van Clara dateert van 1741, en in 1744 schrijft zij samen met haar gouvernante een lofdicht in een bundel van Magdalena Reen-Pollius, een vriendin van Tegneus.

    Via haar broer Pico Galenus, die aan de Groninger universiteit ging studeren, kwam Clara in aanraking met het Gronings universitair milieu, waar de strijd tussen orangisten en regenten zeer fel was. In 1746 woedde daar bovendien een poëtenstrijd tussen de ‘ouden’ en de ‘modernen’. In het kader hiervan moet de poëziebundel worden geplaatst die in datzelfde jaar verscheen bij de Groningse drukker en boekverkoper Jurjen Spandaw: Bellingeweerder uitspanningen, een poëziebundel op naam van Clara Feyoena van Sytzama. Onder haar portret, door J.A. Wassenbergh, dicht haar vader trots: ‘Zo praalt adeldom bij deugd/ wijsheid, schranderheid en jeugd/ Is in Claraas deftig wezen/ Maar nog meer in 't werk te lezen’. In een voorrede (22 blz.) met aanhangsel (64 blz.) geeft broer Pico een historisch overzicht van de Oranjes; hierop volgen lofredes (58 blz.) op de pas zeventienjarige dichteres van diverse Groningse dichters. De bijdrage van Clara van Sytzama zelf beslaat de tweede helft van de bundel: religieuze gedichten en zegewensen aan familieleden en bekenden. In 1794 zou de dichteres dit jeugdwerk kwalificeren als ‘kreupele verzen’, overhaast door haar vader ter drukpers gezonden.

    In 1748 kwam de van huis uit oranjegezinde Clara Feyoena in contact met Justus Conring, lid van de Provinciale rekenkamer en telg uit een staatsgezinde familie. Hun wederzijdse genegenheid, voor Clara's vader onacceptabel vanwege de politieke tegenstellingen, werd in december van datzelfde jaar wreed verstoord door het overlijden van Justus. Clara kwam nooit over het verlies heen, getuige de verzen die zij nog in 1794 aan hem wijdde. Het latere huwelijk met Isaac Reinder van Raesfelt en de weinig intellectuele omgeving van hun woonplaats De Heemse bij Hardenberg moeten weinig inspirerend voor haar zijn geweest. Isaac Reinder was voornamelijk geïnteresseerd in paarden, honden, de jacht en het verwerven van land. In 1757 werd hun dochter Ermgard Ebella Juliana geboren. Deze dochter trouwde op jonge leeftijd met een Van Rechteren, en toen zij in 1780 stierf, nam Clara van Raesfelt de zorg voor haar twee kleinkinderen op zich.

    Waarschijnlijk is Clara van Raesfelt weer gaan dichten nadat zij via de toekomstige schoonfamilie van haar dochter in aanraking was gekomen met Arnoud Vosmaer, directeur van de natuur- en kunstkabinetten van de stadhouder. Omstreeks 1774 schrijft zij de bundel Heemse, een hof-bosch- en veldzang, die pas in 1783 bij de Wed. J. van Schoonhoven te Utrecht werd uitgegeven. In 1794 verschijnt van haar de bundel Gedichten bij Johannes Allart te Amsterdam. In deze bundel kijkt Clara Feyoena opmerkelijk openhartig terug op haar verloren liefde Justus Conring.

    In 1774 werd zij lid van het Haagse dichtgenootschap Kunstliefde Spaart Geen Vlijt, in 1781 van het Leidse taal- en dichtlievend genootschap Kunst Wordt Door Arbeid Verkregen. Een van haar gedichten, ‘Wij knielen voor uw zetel neer’, is als lied 231 in het Liedboek voor de kerken opgenomen.

    Kort voor haar overlijden schonk Clara van Raesfelt-Van Sytzama een door Georg Hein Quellhorst gebouwd orgel aan de hervormde kerk in Heemse, de kerk waar zijzelf ook werd begraven. Na een aantal omzwervingen is dit orgel dienst gaan doen als koororgel in de Nederlands hervormde kerk in Lochem. Op de plaats waar ooit de havezate Heemse stond, staat sinds 1973 het verpleegtehuis Clara Feyoenaheem.
  • Vermelding: Publiceert: Wij knielen voor Uw zetel neer.Bron 1
    Haar bekendste gedicht.
    Liedboek 231.
  • Zij is overleden op 1 september 1807 in Heemse, Hardenberg-Ambt, zij was toen 78 jaar oud.Bron 4
  • Zij is begraven in Heemse, Hardenberg-Ambt.Bron 1
  • Een kind van Phyrrus Wilhelmus van Sytzama en Isabella Juliana van Humalda
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 januari 2021.

Gezin van Clara Feyoena van Sytzama

Zij is getrouwd met Izaak Reinder van Raesveld.

Toestemming voor het huwelijk is 11 augustus 1750 verkregen te Heemse, Hardenberg-Ambt, NHK.Bron 4

Ze zijn in de kerk getrouwd op 6 september 1750 te Bellingeweer, Winsum, Groningen, NHK, zij was toen 21 jaar oud.Bron 1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Clara Feyoena van Sytzama?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Clara Feyoena van Sytzama

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Clara Feyoena van Sytzama

Clara Feyoena van Sytzama
1729-1807

1750

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Clara_Feyoena_van_Raesfelt-van_Sytzama
  2. Myheritage.nl
  3. http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/RaesfeltVanSytzama
  4. Ditzhuyzen, H.C.F.G. van (1940). Geschiedenis en genealogie van het geslacht De Both (Vonk de Both) met aanvullende aantekeningen betreffende de geslachten Von Brun, Von Raesfeld en Reigers. De Zuidlimburger. Kerkrade.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 september 1807 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
    • 12 januari » Leidse buskruitramp.
    • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
    • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Sytzama


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Albert Allema, "Kwartierstaat Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-witteveen/I17932.php : benaderd 21 mei 2024), "Clara Feyoena van Sytzama (1729-1807)".