Kwartierstaat Scheijven-Koch » Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (± 1490-± 1550)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer 


Gezin van Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Hij had een relatie met Mechteld Stijnen.


Kind(eren):

  1. Beertken de Hoppenbrouwer  ± 1520-???? 


Notities over Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1509
P-122-v) 217 Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers en Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers beloven voortaan aan meester Jan de Crom die jaarlijks 2 peters te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., eigendom van genoemde Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, b.p. de erfgenamen van Gielis Cremers, de kerkpad daar, de gemeijnte, de zusters van heer Aert Crommen. Nog op onderpand van een huis, tuin etc., eigendom van genoemde Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers, b.p. Aert Scepens, Geenken Stijnen. De schuldenaars beloven het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. Datum 10 maart 1509, getuigen Dirck en Thomas.
218 De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar, tegen betaling van 32 peters. Actum als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1549
35-v) 146 Gijsbrecht zoon wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers ziek bij zijn vuur zittend en Mechteld zijn vrouw, wel gezond zijnde, beiden in het bezit van hun verstandelijke vermogens zoals het scheen, hebben met wederzijdse instemming hun testament opgemaakt. Ze bevelen hun ziel zodra ze zijn komen te overlijden aan bij God en willen dat hun lichaam in gewijde grond wordt begraven. Voor begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de St. Lambrechtsfabriek te Luik en de 4 biddende ordes die in Oirschot zijn vertegenwoordigd, elk een stuiver eens na hun beider dood te betalen. Omdat de testateur sommige van hun kinderen al had uitbesteed en ze elk al een uitzet had meegegeven, willen ze dat hun wettige zoon Aert een bedrag van 32 gulden krijgt en hun wettige zoon Goijaert een bedrag van 50 gulden na de dood van de eerstoverledene. Deze bedragen zullen worden betaald uit de helft van de gemeenschappelijke bezittingen waarin de kinderen zijn gerechtigd.
36) Verder krijgt elk van hen nog een bed met toebehoren, een mudde rogge eens in de zak. Verder vermaken de testateurs aan hun zoon Gijsbrecht het weefgetouw en toebehoren. Verder willen ze dat deze donaties eerst worden gedaan en dat al hun kinderen na de dood van de eerstoverledene, de helft van het bezit zullen krijgen, en de andere helft na de dood van de laatstoverlijdende, waarbij de dode partij met de levende moet delen. Dat betekent dat als een van hun kinderen is komen te overleiden en er daarvan wettige kinderen of kinskinderen zijn, dat die dan in de plaats van hun vader of moeder zullen komen. Indien een van hun kinderen van huwelijk verandert, en er dus twee of meer soorten kinderen zijn, dan zullen die voor en nakinderen allemaal evenveel krijgen en in de plaats van hun ouders komen. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en willen het als zodanig uitgevoerd hebben ook al zou dit hier of daar in tegenspraak met bepaalde rechtsprincipes zijn.
36-v) Ze behouden zich het recht voor hun testament later alsnog te wijzigen. Datum 3 maart, opgemaakt twee uur na de maaltijd, getuigen Hoppenbrouwers en Huiskens.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 1569
369-v) 008 Mechteld dochter van wijlen Geerit Stijnen weduwe van Gijsbrecht zoon Gijsbrechts die Hoppenbrouwer, met haar aangewezen voogd, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake alle bezit waarin ze gerechtigd is,
370) waar dat ook is gelegen zonder enige uitzondering en zoals dat is nagelaten door genoemde Gijsbrecht. Ze doet daar nu afstand van ten behoeve van heer Aerden, priester, en Goijaert, broers, verder ten behoeve van Jacop Goijaerts van den Maerselaer als man van Barbara, Adriaen Jan Adriaens als man van Beertken, allen kinderen van genoemde Gijsbert Gijsbert die Hoppenbrouwer en ten behoeve van de 6 minderjarige kinderen van wijlen Gijsbert zoon van genoemde Gijsbert Gijsbert die Hoppenbrouwer en genoemde Mechteld die in de plaats van hun vader komen. Mechteld belooft alle lasten van haar kant af te handelen. Datum 26 januari 1569, getuigen Bogaert, Niclaes en Stock.
009 Heer Aert, priester en Goijaert gebroeders, Jacop Goijaerts van den Maerselaer als man van Barbara, Adriaen Jan Adriaens als man van Beertken, allen kinderen van wijlen Gijsbert die Hoppenbrouwer en van Mechteld dochter van Gerit Stijnen, verder Jan Henrick Gijsbrechts en Willem Wouter Jacops als aangestelde voogden over de 6 minderjarige kinderen van wijlen Gijsbrecht zoon wijlen genoemde Gijsbrecht en van genoemde Mechteld uit de vorige akte verwekt bij wijlen Margriet dochter van Dirck Stockelmans, hebben samen en ieder hoofdelijk beloofd om voortaan aan Mechteld een jaarlijkse rente van 25 gulden te gaan betalen, nog 25 pond boter en 5 steen gehekeld vlas zolang Mechteld leeft, steeds elk jaar op St. Jansdag en voor de eerste keer per a.s. St. Jansdag
370-v) over een jaar, op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen herdgang Straten en verder vanuit alle bezit waarvoor deze Mechteld afstand van haar recht van vruchtgebruik heeft gedaan. Deze lijfrente is vrij van alle beedes en belastingen. Datum en getuigen als boven.
010 Genoemde personen uit de vorige akte hebben beloofd elkaar ieder voor het eigen aandeel daarin te zullen vrijwaren en dat elk dat part elk jaar zodanig zal betalen dat het bezit van de anderen daarvoor niet kan worden aangesproken. Datum en getuigen als boven.
011 Genoemde personen uit de vorige akte hebben een wettige boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze gezamenlijk hebben geerfd.
Bij deze verdeling krijgt heer Aerden die Hoppenbrouwer een akker genoemd de Hooge Aersel akker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Henrick Jan Geerits, de weduwe van Gerit Sroijen, Henrick Dirck Houbraken, Dielen Dircks en meer anderen. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 7 stuivers chijns worden betaald als Cauwenbergese pacht en nog de grondchijns. Verder
371) krijgt hij een bedrag van 780 gulden te ontvangen van zijn broer Goijaert Gijsbrechts die Hoppenbrouwer per a.s. St. Jacopsdag. Datum en getuigen als boven ( hier was Roeland even de kluts kwijt, de boedelverdeling was nog niet klaar, maar hij dateert alvast en sluit de akte af, JT )
Bij deze verdeling krijgt Goijaert het huis, tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Gijsbert Jan Joorden Brouwers, de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Claes Schepens. Verder krijgt hij een weiland genoemd de Castaert, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Lisbet weduwe van Jans die Hoppenbrouwer en meer anderen, de kinderen van Claes Schepens en meer anderen, de straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald, Oirschotse maat aan Willem Henrick Goijaerts, nog 6 lopen rogge per jaar zelfde maat aan Dirck van den Berge, nog anderhalve gulden per jaar in Wintelroij en verder de grondchijns. Ook moet er nog 3 gulden per jaar worden betaald aan meester Jan Goossens kannunik te Boxtel, en nog 80 gulden eens aan genoemde heer Aerden die Hoppenbrouwer en 16 gulden eens aan de kinderen van Gijsbrecht zoon Gijsbrechts die Hoppenbrouwer hierboven vermeld. Datum en getuigen als boven ( nog steeds de kluts kwijt? )
Bij deze verdeling krijgt Jacop in zijn hoedanigheid een akker genoemd de Witteman, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de kinderen van Jan Huiskens, Lisbet weduwe van Jan die Hoppenbrouwer, de kinderen van Henrick van Best, de lopende straat.
371-v) Verder krijgt hij een beemd genoemd de Schomdonck, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Joerden Jan Joerdens, de kinderen van Aert Maes, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 6 lopen rogge worden betaald aan Dirck van den Berge, nog 11 lopen rogge per jaar aan de weduwe van Peter Henrick Gerits en de grondchijns.
Bij deze verdeling krijgt Adriaen Jan Adriaens in zijn hoedanigheid een akker genoemd de Lepelmaker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. meester Peter Ijmants, Gijsbert Jan Hopppenbrouwers, Gijsbert Jan Joordeens, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Nageldonck ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Dielen Dircks, Joerden Jan Joerdens, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 10 lopen rogge worden betaald, maat van Den Bosch en ook daar te leveren aan de H. Geest van Den Bosch, nog een pint wijn aan de kerk van Oirschot, nog 7 stuivers per jaar aan het gasthuis van Oirschot.
Bij deze verdeling krijgen Jan Henricks Gijsbrechts en Willem Wouter Jacops namens de 6 minderjarige kinderen van genoemde Gijsbrecht die Hoppenbrouwer een akker genoemd de Leeg akker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Kaerl van Os, Frans Embrecht Scepens, de genoemde kinderen zelf. Verder krijgen ze een beemd genoemd de Liedonck, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Gijsbert Jan Joordens, de kinderen van Marcelis van Gestel, Juffrouw ....
372) van Vlierden, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 4 en een halve lopen rogge worden betaald aan genoemde heer Aerden en nog de grondchijns. Verder krijgen ze 16 gulden eens te ontvangen van genoemde Goijaert Gijsbrechtszoon.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling gestand te zullen blijven doen. Datum en getuigen als boven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Oda van den Snepscheut
± 1420-± 1490
Heijlwich Busschers
± 1415-± 1474
Bertha Cluijstermans
± 1449-± 1510

Gijsbrecht de Hoppenbrouwer
± 1490-± 1550


Mechteld Stijnen
± 1495-± 1570


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam De Hoppenbrouwer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I9332.php : benaderd 27 mei 2024), "Gijsbrecht Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (± 1490-± 1550)".