Kwartierstaat Scheijven-Koch » Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer (± 1425-± 1477)

Persoonlijke gegevens Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer 


Gezin van Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer

Hij is getrouwd met Oda van den Snepscheut.

Zij zijn getrouwd rond 1450.Bron 3


Kind(eren):

  1. Henrick de Hoppenbrouwer  ± 1445-± 1510 
  2. Gijsbrecht de Hoppenbrouwer  ± 1452-± 1498 


Notities over Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer

Bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8799.php dd 01-05-2013

Woont herdgang Straten.

Schepenen van Oirschot d.d.: 19-9-1474 =================129====================
Verschenen zijn Jan, Gijsbrecht, Joerden en Henrick, zoons van wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers en verkopen nu aan Willem Vos, onze collega-schepen een jaarlijkse rente van 8 rijnsgulden, elke gulden gerekend tegen 20 stuivers, steeds te voldoen op St. Gielisdag en voor de eerste keer per a.s. St. Gielisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten, b.p. Henrick van Beerwinkel, Joerden Hoppenbrouwers. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Ijndakker. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Venne-akker, waar een schuur op staat. Nog op onderpand van een huis, tuin etc., waarin wijlen Gijsbrecht de Hoppenbrouwer is gestorven, welk bezit nog onverdeeld is en ze hebben geerfd van hun vader en moeder zoals ze zeiden. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen. Datum 19 september 1474, getuigen Andries en Korstiaen.
BP 1247 (Oirschot) okt 1477 ? sept 1478 folio 53r
Heer Ricalt van Merode, ridder, Heer van Hoffles en Vrentz.(folio 53r, 58v, 59r, 59v, 59r, 59v, 63v, 64r, 64v, 72v, 73vr), man van Vrouwe Margriet van Arkenteel (folio 78v)
Jan, Ghijsbert, Jorden en Henrick zoons van wijlen Ghijsbert Hoppenbrouwers (folio 53r)

BP 1249 (Oirschot) okt 1479 ? sept 1480 folio 238v
Gijsbert Henrix Hoppenbrouwers

Schepenen van Oirschot: 11-6-1493
=================159====================
Jan, Gijsbrecht en Henrick, broers en kinderen van wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers, en met hen Gijsbrecht, Elisabeth en Marie kinderen van Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers verwekt bij Katarina dochter van Ansem Deenen en Marie als weduwe van Joerden Gijsbrecht Hoppenbrouwers, en met haar Oda en Marie voor henzelf handelend en voor Cornelis en Agaten, hun zusters, zijnde allen wettige kinderen van genoemde Marie en Joerden Gijsbrecht Hoppenbrouwers, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun vader Gijsbrecht en van hun moeder Oda hebben geerfd en gedeeltelijk ook samen hadden verkregen.
Genoemde Jan krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten, groot ca. 6 lopenzaad, samen met alle houtopstand, b.p. de gemeenschappelijke straat, het erf van Henrick van Beerwinkel die men ook de Hoge noemt (het erf de Hoge of of van Beerwinkel de Hoge?, JT), de kinderen van Heijmerick Scepens, Nog kijgt hij een stuk land groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf van genoemde Jan dat hij van Daniel Schepens heeft verkregen, Gielis de Cremer, heer Aertde Crom en diens zusters, de straat. Nog krijgt hij een stuk eeuwsel genoemd de Bijvink, gelegen in herdgang Aerle, groot ca. een bunder, b.p.de kinderen van Dirck Gijben Hoppenbrouwers, de straat, Willem Goijaert Beckers, de kinderen van Jan Daniels van den Dijck. Nog krijgt hij een stuk beemd groot ca. een halve bunder, gelegen onder Ameijden, b.p. Corsten Gielis Crijns, de straat, het erf eerder van Gerart Rombouts. Nog krijgt hij een pacht van 2 mud rogge per jaar te ontvangen van Aernden Coppens en van Gijsbrecht Heijn Hoppenbrouwers. Nog een pacht van 4 lopen rogge per jaar te ontvangen van Dirck Aert Ennekens die men ook wel Oijen noemt. Uit dit bezit zal hij jaarlijks uit de Mortel ongeveer een halve oude als grondchijns betalen, nog uit de drie lopenbzaad land een oude grote, de helft ervan aan Willem Hincakert en de andere helft aan de hertog. Nog moet hij jaarlijks aan de kinderen van Jan Crommen 15 lopen rogge betalen en aan de weduwe van Willem Rutgers van Oudenhoven 14 lopen rogge per jaar, nog aan Lambrecht Gijsbrecht Hantscomakerszwager 10 lopen rogge, nog aan Goijaert Loijch Neven 4 lopen rogge. Nog krijgt hij de helft van een bunder heiveld op Eckensrijt, waarvan hij een halve oude grotr als chijns aan de hertog moet betalen, nog als gebuurchijns ca. een halve stuiver.
Genoemde Gijsbrecht krijgt een huis, tuin, etc. groot ca. 5 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. de straat, genoemde Gijsbrecht zelf welk erf hij van Henrick Loijen heeft gekocht, Claes Scepens. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Liedonk, groot ca. anderhalve bunder, gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. de kinderen van Jan Wolfs, de kinderen van Jan Eessen, de straat. Nog krijgt hij een stuk beemd groot ca. 2 lopenzaad, genoemd het Maerselaer gelegen in herdgang Straten, b.p. de gemeijnte, Aelbrecht van de Maerselaer, Henrick Thomas van de Snepschuet, de kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Pollenland groot ca. 3 lopenzaad, b.p. Jan Peter Agnesen, Dirck Aert Ennekens, de straat. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Pollenland groot ca anderhalf lopenzaad, b.p. Dirck Aert Ennekens, de straat, gernoemde Henrick Thomas van de Snepschuet. Nog krijgt hij een pacht van een half mud rogge te ontvangen van de kinderen van Ansem Loijen. Hieruit moet hij jaarlijks de grondchijns betalen uit de beemd genoemde de Liedonk, zijnde anderhalve grote aan de hertog, nog uit het Maerselaer een halve stuiver en uit het Pollenland een oort aan de hertog. Nog uit het genoemde huis 2 philipsstuivers aan de erfgenamen van Willem Hinckaerts, nog moet hij aan Jan van Haren 6 Bossche zesters rogge betalen in Den Bosch, nog aan Henrick de Bolneger een mud rogge en de H. Geest van Oirschot een lopen rogge.
Genoemde Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers krijgt het huis met toebehoren groot ca. 2 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de straat, Wouter Claes Beckers, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een akker genoemd de Langenakker, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Wouter Claes Beckers, Gerart Jan Stijnen, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Braeck, groot ca. 5 lopenzaad, b.p. Meeus Colen, Peter Speecks, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Loect, b.p. Corsten Gielis Crijns, Jan Wouters van de Loo van Gestel(Moergestel, JT), de gemeenschappelijke straat, Jan Theeus van de Venne. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemdde Liedonk groot ca. 2 lopenzaad, b.p. Henricks van de Venne, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Pollenhage, b.p. Adriaen van den Doeren, de kinderen van Jan Eessen, Henrick Thomas van de Snepschuet. Nog kijgt hij het bezit dat hij met zijn broer Joerden Gijsbrecht Hoppenbrouwers heeft geruild ter compemsatie van ander bezit dat hij aan zijn zwager Ansem Deenen had overgedragen, zijnde een stuk land genoemd de Ijndekker, b.p. zijn broer Jan waar tussenin een weg loopt, Wouter Claes Beckers waar tussenin ook een weg loopt, de straat, Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Braeck, groot ca. 2 en een halve lopenzaad, b.p. zijn broer Gijsbrecht, de straat, de kinderen van Daniel Hillen. Uit dit erfdeel moet hij uit de Langenakker aan de erfgenamen van Willem Hinckaerts die een oude grote betalen en een pond paijment aan de O.L. Vrouwekapel van Oirschot en een vierde pond paijment aan de kerk te Oirschot, nog uit de Braeck een halve oude grote aan de hertog. Nog uit de laatst genoemde Braeck een philipsdenarius, nog aan Margriet Belaerts uit de Braeck 9 lopen rogge per jaar, maat van Oirschot, nog aan de kinderen van Daniel Schepens uit de Langakker 7 en een halve lopen rogge, nog uit de Ijndakker aan Adriaen van den Doren een mud rogge, uit de zelfde akker aan Goijaertt Loijch Neven 13 en een halve lopen rogge. Verder zal hij van zijn broer Gijsbrecht een lopen rogge per jaar ontvangen.
Marie weduwe van Joerden Gijsbrecht Hoppenbrouwers en haar kinderen krijgen een stuk beemd genoemd de Zwartvoort groot vijfvierde bunder, gelegen onder Ameijden hier, b.p. Willem Goijaert Beckers, Peter Speecks, de kinderen van Jan Willem Cortten, de straat. Nog krijgt ze de helft van een bunder heiland op Eckensrijt af te delen van haar zwager Jan zijnde de oom van haar kinderen. Nog krijgt ze een stuk land genoemd ∩t Snepschuet groot ca. een lopenzaad, gelegen aan het Snepschuet daar, b.p. de kinderen van Jans van der Hoven, Corsten Gielis, de straat. Hieruit moet ze jaarlijks 2 oude grote betalen aan de hertog en uit de halve bunder grond een halve oude grote aan de hertog en een halve stuiver als gebuurchijns aan de hertog.
Genoemde erfgenamen beloven deze deling altijd gestand te zullen doen en ieder zal de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat het erfdeel van de anderen daarvoor gevrijwaard blijft. Indien er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken dan zullen ze die samen betalen. Datum 11 juni 1493, getuigen Gerart, Dirck, Jacop en Rutger.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbert de Hoppenbrouwer

NN NN
????-
Lijsbeth die Crom
± 1380-± 1440

Gijsbert de Hoppenbrouwer
± 1425-± 1477

± 1450

Oda van den Snepscheut
± 1420-± 1490


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8799.php dd 01-05-2013
    2. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I8799.php dd 01-05-2013
    3. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I15824.php dd 01-05-2013

    Over de familienaam De Hoppenbrouwer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I4325.php : benaderd 27 mei 2024), "Gijsbert Henrick de Hoppenbrouwer (± 1425-± 1477)".