Kwartierstaat van Pieter & Anne Naucke » Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS (1550-1612)

Persoonlijke gegevens Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS 


Gezin van Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS

Hij is getrouwd met Catharina Jan Jansen DE CROMME.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Ida Theodorus TOIRKENS  1597-1635 


Notities over Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS

Notaris, Schepen van Oirschot, Raadsman, Secretaris te Beerse

Hij was regelmatig schepen van Oirschot: 1585, 1588, 1591, 1594. Gezworene der Vrijheid Oirschot in 1592 en 1593. Raadsman en Lid van de "goede mannen" bij geschilberechting (1605). Secretaris te Beerse en openbaar notaris te Oirschot van 1595-1610, evenals in de Raad van Brabant. Gekozen momboir en Leenman (1611). Had goederen in de herdgang Aerle te Oirschot.

--------------------------------------------

Schepenen van Oirschot 045 dd. 13-02-1599.

Meester Dirck zoon wijlen Henrick Toorkens weduwnaar van IJkenen dochter van Gerard Henricks van der Ameijden op grond van een testament dat hij en IJken eerder hadden opgemaakt voor heer Robbrecht van Os, pastoor van Oirschot samen met de toediening van de H. Sacramenten op 21 oktober 1583, zoals ons is gebleken, verkoopt een huis en achtertuin en tuin, gelegen in Oirschot in de herdgang de Kerkhof, b.p. Aert Sgraets onze secretaris, met het recht van gebruik van de put en te zorgen voor het onderhoud daarvan, Wouter de Crom, het erf dat eerder van Joost Coremans was, de gemeenschappelijke straat genoemd de Koestraat. Hij verkoopt dit bezit nu aan Henrick Dircks van de Hagelaer en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behoudens een rente van 2 gulden en 10 stuivers per jaar aan genoemde verkoper en de eerste termijn daarvan vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag. Getuigen G. Hoeven en Houbraken.

046: Henrick Dircks van de Hagelaer heeft als schuldenaar beloofd om aan genoemde meester Dirck Toorkens een bedrag van 77 gulden te zullen betalen per a.s. St. Jansdag midden in de zomer en nog 77 gulden per a.s. Maria Lichtmisdag met een jaar rente van 7 percent. Datum en getuigen als boven.

-------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 288 dd. 30-10-1612.

Indertijd had meester Dirck zoon Henrick Toorkens zaliger met wijlen Iken dochter van wijlen Gerit Henricks van der Ameijden diens eerste vrouw, op 21-10-1583 een testament opgemaakt voor heer Robbrecht van Os als pastoor in Oirschot en bepaalde getuigen en verder heeft Henrick Janssen als man van Anneken, dochter van Aert Hacken verwekt bij Hendriksken van de Ameijden gemeend nu enig recht te hebben op de meubilaire goederen die deze Iken van der Ameijden heeft nagelaten, volgens dat testament zoals het leek of er enig meningsverschil was ontstaan. Om dat probleem nu zo ver mogelijk op te lossen, zijn nu voor schepenen alhier verschenen Catharina dochter van wijlen Jan Jans de Crom, tweede echtgenote en thans weduwe van de vermelde meester Dirck Toorkens, met Wouter Lodewijks Verrijt als haar voogd en over haar kinderen,vals partij ter ener zijde en verder vermelde Henrik Janssen die ook optreedt voor alle andere gerechtigden hierbij inzake dat bezit van Iken van der Ameijden en hebben door bemiddeling van goede vrienden nu de volgende overeenkomst gesloten. Genoemde Henrick Janssen mede namen alle anderen die rechten hebben vanwege het gemelde testament, doen hierbij nu afstand van die aanspraken en wel ten behoeve van vermelde Catharina en haar kinderen en Henrick verklaart dat hij daarvoor ten volle is betaald. Hij belooft deze overeenkomst aktijd gestand te zullen doen. Getuigen Buckincks en Loon.

---------------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 171 dd. 29-04-1627.

Henrick en Aleijt zijn zuster, kinderen van wijlen meester Dirk Toorkens door wijlen deze meester Dirck verwekt bij diens vrouw Catharina dochter van wijlen Jans de Crom, waarbij deze Aleijt is geassisteerd door heer en meester Johan van Oudenhoven als priester en baccalaureus formatus in de godsgeleerdheid en ook pastoor van de St. Odulphuskerk te Best, als haar daarbij toegewezen voogd, verder Geraert zoon Jan Goossens als man van Anneken en verder Jan zoon wijlen meester Jan Aert Janssen (Legius) als man van Ida, beide dochters zijnde van wijlen meester Dirk Toirkens en genoemde Catharina, hebben samen een boedelverdeling gemaakt van het bezit van hun ouders hebben geerfd en na hun dood is nagelaten en wel conform het testament van deze meester Dirck Toirkens en genoemde Catharina de Crom, en ook oop grond van de toestemming van de koning daarvoor dd. 23 mei 1686 (moet zijn 1586 !), welk testament indertijd is opgemaakt voor wijlen Willem de Metser, in zijn leven openbaar notaris en voor getuigen Bartholomeus van Gestel, Wouter van der Rijt en Niclaes Willem Scepens op 3-3-1594, welk testament en ook toestemming van de koning alhier voor ons schepenen is opgelezen en hen is gebleken.

Bij deze verdeling krijgt:

- JAN ZOON VAN MEESTER AERT JANSSEN namens zijn vrouw:

1. het huis, brouwhuis, brouwinstallatie, schuur, schaapskooi en schop met grond en tuin etc., zijnde alle leengoederen, gelegen in Oirschot in de herdgang Aerle, b.p. de gemeenschappelijke straat, de arme hoeve van heer Amelrijck Boots, de gemeijnte aldaar.

2. Verder krijgt hij een akker genoemd de Staeijekker, te zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de genoemde Armehoeve, Wouter Lodewijks Verrijt, Jan Jan Roeffen, de erfgenamen van Jan Wouter Stockelmans.

3. Verder krijgt hij een stuk land tegenwoordig weiland zijnde genoemd het Voorst Hoofken, te zelver plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jonker Dircks van Osch, Goijaert Henrick Gerits, de gemeenschappelijke straat aldaar.

4. Verder krijgt hij een stuk heigrond ter zelver plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van wijlen Pauwels Houbraken, Wouter Lodewijks Verrijt, Jonker Dircks van Osch, Jan Jorissen. Uit dit bezit moeten jaarlijks de dorpslasten worden betaald en de grondchijns voor zover die daar o drukt en de dorpslasten, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

- Genoemde GERARD JAN GOOSSENS krijgt namens zijn vrouw:

5. een stuk nieuw land sedert het jkaar 1619 van de gemeente in gebruik genomen, deels akker en deels weiland, gelegen in Oirschot in de herdsgang Aerle, b.p. Jan Corsten, de gemeijnte.

6. Verder krijgt hij een stuk akkerland, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de erfgenamen van Michiel Cops, de kinderen van Arien Cornelis van de Molengraft, de gemeijnte aldaar.

7. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd het Cleijn Hoofken, ter zelver plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Goort Henrick ?Gerits, Jan Peters van de Schoot, de gemeenschappelijke straat.

8. Verder krijgt hij de helft van een beemd genaamd de Ouden Beemd, ter zelver plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Aert Janssen, Odulphus Peters, de erfgenamen van Gerit Henrick Sroijen, Gijsbert Jan Joosten.

9. Nog krijgt hij een hooibeemd genoemd de Bodem Steegde, ter zelver plaatse als hiervoor, b.p. Dielen Dircks, Goijaert Pauwels van den Acker, Jan Wouter Stockelmans, de gemeijnte aldaar.

10. Verder krijgt hij de helft van een stuk land tegenwoordig weiland zijnd genoemd de Hillenrijt, ter zelver plaatse als hiervoor onverdeeld zijnde, b.p. Goijaert Goijaerts en meer anderen, Rutger Henrick Gerits en meer anderen, Gerit Dircks, Adriaen Joris. Er is recht van overpad over het pad aldaar dat voor het stuk land door loopt en voor de helft van de houtopstand van dat stuk land.

11. Nog krijgt hij de helft van een heiveld gelegen in Oirschot in de Nieuwe Heide aldaar in de herdgang Aerle, b.p. de Arme Hoeve van heer Amelrijck Boots, de gemeijnte aldaar. Uit dit bezit moeten jaarlijks de grondchijnsen worden betaald en de dorpslasten, verder nog het derde deel van 11 gulden per jaar aan de Bonifanten in Boxtel, en nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

- Genoemde ALEIJT krijgt hierbij:

12. een stuk akkerland genaamd de Braecken gelegen in Oirschot in de herdgang Aerle, deels akkerland en deels weide en heide, b.p. Hens Wijnen dan wel Jan Peters van Dormalen, Dionijs Aert Janssen, de kinderen van Antonis Dircks Henricks van den Dijck, de weduwe van Peter Henricks de Roij.

13. Nog krijgt ze een stuk akkerland genoemd de Langenakker, ter zelver plaatse als hiervoor gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. de Armehoeve van Boots, de weduwe en kinderen van Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers, de erfgenamen van Gerit Henrick Sroijen, Peter Jan Wouter Stockelmans.

14. Verder krijgt ze een hooibeemd genaamd de Voort, ter zelver plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Martens van den Collenberg, de gemeijnte aldaar, de Arme Hoeve.

15. Verder krijgt ze de helft van een weiland genaamd de Hillenrijt, ter zelver plaatse gelegen, waarvan Gerit Jan Goossens de andere helft heeft, b.p. Goijaert Goijaerts en meer anderen, Rutger Henrick Gerits en meer anderen, Gerit Dircks, Adriaen Joris. Er is recht van overpad over het pad aldaar voor het weiland en voor de helft van de houtopstand op het weiland. Uit dit perceel moeten jaarlijks de grondchijnsen worden betaald en de helft van 11 gulden per jaar aan Jan Houbraken en de dorpslasten. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

- Genoemde HENRICK krijgt:

16. Het huis met brouwhuis, brouwinstallatie, schuur, grond etc. gelegen in Oirschot in de herdgang de Kerkhof, b.p. Daniel Willem Smetsers, de gemeenschappelijke staat aldaar, het beneficium van het St. Anna altaar in de St. Peterskerk.

17. Verder krijgt hij een stuk akkerland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Henrick Schepens, de gemeenschappelijke straat aldaar.

18. Verder krijgt hij een weiland, genoemd d'Eeuwsel, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Lambert Dekens, Jan Claessen alias Loijen, Arien Claessen, het erf dat nu in gebruik is door Antonis Joordens.

19. Verder krijgt hij een stuk weiland genoemd de Papenvoort, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de weduwe van Pauwels Habraken, Jan Hermen Stockelmans, de kinderen van Daniel dictus van Berendonck, Dirck Antonis van der Vloeten (of Vleuten ?).

20. Nog krijgt hij de aanspraken in een turfveld onder Moergestel. Uit dit bezit moet jaarlijks aan het St. Jorisaltaar in de St. Peterskerk anderhalf mudde rogge worden betaald, tot nu toe betaald zijnde met 4 gulden en 10 stuivers, verder aan de beheerder van het St. Brigittenaltaar in de O.L. Vrouwekerk te Oirschotbeen mud rogge per jaar, aan de rector van het St. Wilbertsaltaar in de St. Peterskerk 3 gulden per jaar, verder alle gronchijnsen en dorpslasten. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

De genoemde erfgenamen doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en indien een van hun erfdeel minder waard blijkt te worden of als er meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze gezamenlijk voor hun rekening nemen, ieder voor een vierde part. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen, dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Getuigen Huijskens en Ekerschot.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS

Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS
1550-1612



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam TOIRKENS

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam TOIRKENS.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over TOIRKENS.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam TOIRKENS (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Stefan Naucke, "Kwartierstaat van Pieter & Anne Naucke", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-pieter-en-anne-naucke/I5564.php : benaderd 13 juni 2024), "Theodorus (Dirk) Henricus Henricus TOIRKENS (1550-1612)".