Kwartierstaat Mulders » Teunis Pietersz de Jong (1755-1815)

Persoonlijke gegevens Teunis Pietersz de Jong 


Gezin van Teunis Pietersz de Jong

Hij is getrouwd met Maria Bastiaanse Soeteman.

Zij zijn getrouwd op 13 mei 1787 te Ridderkerk, Zuid-Holland, Nederland.


Kind(eren):



Notities over Teunis Pietersz de Jong

Stadsarchief Rotterdam:
Notariële akte 29 boedelinventaris. Datering: 05-Feb-1802
Aktenummer: 29
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 5 t/m 23
Notaris: Willem van den Broek
Akteplaats: Ridderkerk
Aktesoort: boedelinventaris
Inhoud:
Inventaris van de nalatenschap van Bastiaan Zoeteman, gewoond hebbend en op 10-12-1801 overleden te Ridderkerk, op verzoek van Arie van Gilst, wonend te Heerjansdam en van Arie Pietersz Schouten, wonend te Charlois en de nu overleden Pieter van Gilst, als door Bastiaan Zoeteman op 19-02-1763 bij testament te Rijsoord aangestelde voogden van de minderjarige kinderen en erfgenamen uit zijn eerste huwelijk met Trijntje Adamsd van Gilst en op aangeven van zijn weduwe en tweede vrouw Aagje Kraijwinkel. Erfgenamen zijn de zes kinderen uit zijn eerste huwelijk met Trijntje Adamsd van Gilst, nl. Pieter Zoeteman, wonend te Oost Barendrecht, Adam Zoeteman, wonend te Ridderkerk, Cornelis Zoeteman, wonend te Oost Barendrecht, Cornelia Zoeteman, getrouwd met Jacob van den Berg, Maria Zoeteman, getrouwd met Teunis de Jong, beiden wonend te Ridderkerk en de drie minderjarige kinderen van wijlen Trijntje Zoeteman uit haar huwelijk met Kleis Visser en de twee kinderen uit zijn tweede huwelijk met Aagje Kraijwinkel, nl. Arie Zoeteman, wonend te Ridderkerk en Lijntje Zoeteman, getrouwd met Arie van den Berg, wonend te Rijsoord en Aagje Kraijwinkel zelf, ieder voor een negende deel. De erfenis bestaat uit enkele boerderijen en landerijen, o.a. aan de Pruimendijk en aan de Krommeweg en roerende goederen. Op 15-02-1802 stemt Aagje Kraijwinkel in met de boedelinventarisatie.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 40.
Notariële akte 36 boedelrekening.
Datering: 22-Jun-1802
Aktenummer: 36
Bladzijden: 58 t/m 74
Standplaats: Ridderkerk
Notaris: Willem van den Broek
Akteplaats: Ridderkerk
Aktesoort: boedelrekening
Inhoud:
Bonderel van de rekening van Arie Zoeteman, wonend te Ridderkerk, als administrateur van de nalatenschap van Bastiaan Zoeteman, gewoond hebbend en op 10-12-1801 in Ridderkerk overleden. (zie ook akte 29 van 05-02-1802). Belanghebbenden zijn Arie Zoeteman zelf, Pieter Zoeteman, wonend te Oost Barendrecht, Adam Zoeteman, wonend te Ridderkerk, Cornelis Zoeteman, wonend te Oost Barendrecht, Jacob van den Berg, getrouwd met Cornelia Zoeteman, wonend te Ridderkerk, Teunis de Jong, getrouwd met Maria Zoeteman, wonend te Ridderkerk, Arie Kapteijn, wonend te Heerjansdam en de door Bastiaan Zoeteman aangestelde voogden Pieter Zoeteman, Arie van Gilst, Arie Pietersz Schoute en nu wijlen Pieter van Gilst. Ook belanghebbend zijn de drie minderjarige kinderen van wijlen Trijntje Zoeteman uit haar huwelijk met Kleis Visser, genaamd Jaapje Visser, Trijntje Visser en Jan Visser. Verdere belanghebbenden zijn Arie van den Berg, getrouwd met Lijntje Zoeteman, wonend te Rijsoord en Aagje Kraijwinkel, weduwe van Bastiaan Zoeteman, wonend te Ridderkerk.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord.
Inventarisnummer: 40.
Notariële akte 37 boedelscheiding.
Datering: 22-Jun-1802
Aktenummer: 37
Bladzijden: 75 t/m 90
Standplaats: Ridderkerk
Notaris: Willem van den Broek
Akteplaats: Ridderkerk
Aktesoort: boedelscheiding
Inhoud:
Staat en scheiding van de boedel van Bastiaan Zoeteman, gewoond hebbend en op 10-12-1802 te Ridderkerk overleden. Nagelaten wordt aan Pieter Zoeteman, Adam Zoeteman, Cornelis Zoeteman, Cornelia Zoeteman (getrouwd met Jacob van den Berg),Maria Zoeteman (getrouwd met Teunis de Jong), de drie minderjarige kinderen vanwijlen Trijntje Zoeteman uit haar huwelijk met Kleis Visser. Zij zijn de enige nagelaten kinderen uit het huwelijk van Bastiaan Zoeteman met Trijntje Adamsd van Gilst. Ook wordt nagelaten aan Arie Zoeteman en Lijntje Zoeteman (getrouwd met Arie van den Berg), de enige nagelaten kinderen uit het huwelijk van Bastiaan Zoeteman met Aagje Kraijwinkel en aan Aagje Kraijwinkel zelf als weduwe. (zie ook akte 29 van 05-02-1802 en akte 36 van 22-06-1802).
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord.
Inventarisnummer: 40.
Notariële akte 98 machtiging.
Datering: 04-Jun-1805
Aktenummer: 98
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 34 t/m 35
Notaris: Willem van den Broek
Akteplaats: Ridderkerk
Aktesoort: machtiging
Inhoud:
Adam Soeteman, wonende te Kleine Lindt en Cornelis Soeteman, wonende te Ridderkerk, voor zich als voor Arie van den Berg, gehuwd met Lijntje Soeteman en voor Teunis de Jong, weduwnaar en erfgenaam van Maria Soeteman, beiden wonende te Ridderkerk.
En Hendrik van den Berg, wonende te Ridderkerk alsmede Pieter Soeteman, bij testament van wijlen Jacob van den Berg en Cornelia Soeteman, destijds echtelieden en voogden over de drie minderjarige kinderen door gemelde echtelieden nagelaten.
Allen mede erfgenamen van Hendrik Houwmes, gewoonde hebbend en overleden te Sandelingen Ambacht, machtigen hierbij Pieter Soeteman, wonende te Oost-Barendrecht en Arie Soeteman, wonende te Ridderkerk, tesamen en ieder voor zich in het bijzonder om de rekening welke door Adrianus Houwmes en Huig Maaskant als executeurs beheerden, te gebruiken.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord.
Inventarisnummer: 41.
Notariële akte 75 voogdij.
Datering: 24-Jul-1815
Aktenummer: 75
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 52 t/m 53
Notaris: Willem van den Broek
Aktesoort: voogdij
Akteplaats: Ridderkerk
Inhoud:
Teunis de Jong, weduwnaar van Maria Soeteman, vlasboer, wonende te Ridderkerk, huis 374. Hij benoemt tot voogden over zijn minderharige kinderen: Pieter van Gilst en Aart Nugteren, beiden bouwlieden, wonende te Ridderkerk.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 48.
Notariële akte 91 boedelinventaris.
Datering: 02-Okt-1815
Aktenummer: 91
Inhoud vervolg:
gulden.
Schuld aan chirurgijn Willem van Nolen 66 gulden. Aan timmerman Karsseboom 13 gulden. Aan Jacob Schippers 12 gulden. Aan Willem Ontijd 8 gulden.
Verder nog te betalen: aan schoenmaker Govert Elshout, 32 gulden. Aan biersteker Johannes Roos 22 gulden. Aan timmerman Gijsbert Karsseboom 6 gulden. Aan Hendrik Krouwel 14 gulden. Aan Pieter Visser 150 gulden. Aan dienstmeid Pietertje Blom 20 gulden.
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 17 t/m 25
Notaris: Willem van den Broek
Aktesoort: boedelinventaris
Akteplaats: Ridderkerk
Inhoud:
Trijntje de Jong, weduwe van Ewout van der Waal, arbeidster, wonende te Ridderkerk, Pieter van Gilst en Aart Nugteren, beiden bouwlieden, wonende te Ridderkerk, beiden voor wijlen Teunis de Jong geregistreerd, door hem gestelde voogden over zijn minderjarige kind Trijntje de Jong en tevens over Pieter Bastiaan de Jong, plm. 21 jaar, Bastiaan de Jong, ruim 18 jaar, en Ewout de Jong, plm. 25 jaar, in tegenwoordigheid van Frank Maaskant, vlasboer, wonende te Strevelshoek, gemeente Rijsoord. Teunis de Jong is gehuwd geweest met wijlen Maria Soeteman. De kinderen zijn erfgenaam van hun vader Teunis de Jong, gewoond hebbende Waaldijk 374 te Ridderkerk. Er wordt overgegaan tot beschrijving van alle roerende en onroerende goederen van Teunis de Jong. Alle goederen worden getoond door Pietertje Blom, weduwe van Huibert Brand, dienstmeid in bovengenoemd sterfhuis.
Hierna gaat men over tot inventarisatie van de onroerende en roerende goederen.
1. Een huis, schuur, woon- en zwingelketen, drooghuis, drooghut, en erf, gelegen te Ridderkerk aan de Waaldijk, belend ten oosten Leendert Nugteren, ten westen Jan de Ruiter. De woonkeet is verhuurd aan Dirk van der Ven. De waarde is 800 gulden. Huisraad en gereedschappen ter waarde van 211 gulden. Kleding en textiel ter waarde van 83 gulden.
De opbrengst van aardappelland gelegen te Barendrecht, gehuurd van Pieter Visser, ter waarde van 150 gulden.
Nog te ontvangen van Johannes Lagerwerff: kooppenningen van land met vlas gelegen te Nieuw Reijerwaard, boven de huurpenningen van het door overledene gehuurde land van Pieter van Gilst ad 516 gulden.
Van Cornelis Huizer, kooppenningen over land met vlas, gelegen te Barendrecht, boven de huurpenningen van het land ad 155 gulden. Van Pieter Visser 20 gulden. Van Willem van der Staay, voor kanthooi 32 gulden. Van Klaas van Es voor aardappelen 11 gulden. Van Jan de Ruiter 44 gulden. Van Arie van der Waal voor geleverde aardappelen 8 gulden. Aanwezig contant geld: 391
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 48.
Notariële akte 92 verkoop.
Datering: 06-Nov-1816
Aktenummer: 92
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 34 t/m 41
Notaris: Willem van den Broek
Akteplaats: Ridderkerk
Aktesoort: verkoop
Inhoud:
Pieter Bastiaan de Jong, arbeider, wonende te Ridderkerk, gevolmachtigde van zijn zuster Trijntje de Jong, weduwe van Ewout van der Waal, arbeidster, wonende te Ridderkerk.
Pieter van Gilst en Aart Nugteren, beiden bouwlieden, wonende te Ridderkerk, voogden over Trijntje, Pieter Bastiaan, Bastiaan en Ewout de Jong, kinderen van Teunis de Jong, overleden op 10-08-1815, gehuwd geweest met wijlen Maria Soeteman.
Verkocht wordt: een huis, schuren, woon- en zwingelketen, drooghuis, droogkeet en erf, gelegen aan de Waaldijk te Ridderkerk, belend ten oosten Leendert Nugteren, ten westen Jan de Ruiter, (getekend de Ruijter). Het is Teunis de Jong aangekomen van Cornelis Spruijt. Opbod door Jan de Ruiter, vlasboer, wonende te Ridderkerk. Afslag door Leendert Nugteren, broodbakker, en Cornelis van Gilst, bouwman, beiden wonende te Ridderkerk en Willem de Jong, koopman, wonende te Dordrecht.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 48.
Notariële akte 40 verkoop.
Datering: 08-Mei-1817
Aktenummer: 40
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 16 t/m 18
Notaris: Willem van den Broek
Aktesoort: verkoop
Akteplaats: Ridderkerk
Inhoud:
Pieter Bastiaan de Jong, arbeider, wonende te Barendrecht, gevolmachtigde van zijn zuster Trijntje de Jong, weduwe van Ewout van der Waal, arbeidster, wonende te Ridderkerk, Teunis de Jong, voogd over hun minderjarige kinderen, en over Bastiaan en Ewout de Jong, arbeiders, wonende te Ridderkerk. Trijntje, Pieter Bastiaan, Bastiaan en Ewout de Jong zijn de nagelaten kinderen van Teunis de Jong, welke is overleden op 10-08-1815 te Ridderkerk, geboren uit zijn huwelijk met wijlen Maria Soeteman.
Zij hebben ontvangen van Jan de Ruijter, winkelier, wonende te Ridderkerk, 730 gulden voor een huis, schuren, woon- en zwingelketen, drooghuis, drooghut en erf, gelegen aan de Waaldijk 374 te Ridderkerk, belend ten oosten Leendert Nugteren, ten westen Jan de Ruijter.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 49.
Notariële akte 60 schuldbekentenis.
Datering: 20-Jun-1817
Aktenummer: 60
Standplaats: Ridderkerk
Bladzijden: 4 t/m 7
Notaris: Willem van den Broek
Aktesoort: schuldbekentenis
Akteplaats: Ridderkerk
nhoud:
Pieter Bastiaan de Jong, vlasboer, wonende te Ridderkerk, huis nr. 364.
Hij is schuldig 350 gulden aan Pieter van Gilst en Aart Nugteren, beiden bouwlieden, wonende te Ridderkerk. Dit was geregistreerd door door Teunis de Jong, gewoond hebbende en overleden te Ridderkerk. Zij zijn de voogden over zijn minderjarige kinderen Bastiaan en Ewout de Jong. Dit bedrag is door Teunis de Jong aan Pieter Bastiaan de Jong beloofd. Als tegenwaarde dient een huis, schuur, woonwagen en zwingelketen, drooghuis, drooghut, boomgaard en erf, gelegen aan de Waaldijk 364 te Ridderkerk, belend ten oosten Leendert Nugteren. Het is hem aangekomen van Willem van den Berg, wonende te Ridderkerk.
Tevens aanwezig Willem Kranendonk, bouwman, wonende te West Barendrecht, huis nr. 448. Hij is borg voor Pieter Bastiaan de Jong.
Toegangsnummer:
1277 Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer: 49

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Teunis Pietersz de Jong?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Teunis Pietersz de Jong

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Teunis Pietersz de Jong


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 mei 1787 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » William Herschel ontdekt de eerste twee manen van Uranus: Oberon en Titania.
      • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
      • 18 mei » Productie van het eerste gegraveerde glas, in Toulouse
      • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
      • 12 december » Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.
      • 18 december » New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
    • De temperatuur op 10 augustus 1815 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » Oprichting van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, de oudste studentenvereniging van Nederland.
      • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
      • 3 maart » In Groningen wordt de studentensociëteit "Mutua Fides" geopend. Dit is de oudste studentensociëteit van Nederland, de sociëteit behorend bij het Groninger Studenten Corps 'Vindicat atque Polit'.
      • 20 maart » Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.
      • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
      • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Jong

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Jong.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Jong.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Jong (onder)zoekt.

    De publicatie Kwartierstaat Mulders is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. Thien, "Kwartierstaat Mulders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-mulders/I69.php : benaderd 25 mei 2024), "Teunis Pietersz de Jong (1755-1815)".