Kwartierstaat Koudijs-Monne » Anna Doornekamp (1875-1951)

Persoonlijke gegevens Anna Doornekamp 


Gezin van Anna Doornekamp

Zij is getrouwd met Reijer Koudijs.

Zij zijn getrouwd op 19 maart 1903 te Hoogland, zij was toen 27 jaar oud.

erkennen een kind Alijda

oudste zoon trouwt met oudste dochter

Kind(eren):

  1. Alijda Koudijs  1894-1967 
  2. Jannetje Koudijs  1903-1992 
  3. Aart Koudijs  1904- 
  4. Gijsbertus Koudijs  1905-1991
  5. Reijer Koudijs  1907-1912
  6. Klaas Koudijs  1908-1912
  7. Antoon Koudijs  1910-1985 
  8. Gerritje Koudijs  1912-1914
  9. Clasina Koudijs  1913-2006 
  10. Gerritje Koudijs  1915-1999 
  11. Maas Koudijs  1917-2000
  12. (Niet openbaar)


Notities over Anna Doornekamp

Op zondag 21 november 1875 baart 's avonds om negen uur Aaltje Doornekamp, geboren Van Loen, haar eerste kind. Het is een dochter! Samen met haar man Aart Klaasen geven ze hun dochter de naam Anna, naar haar grootmoeder aan vader's kant.

Samen wonen ze op hun boerderijtje in het Veen (of Calveen) bij Hoogland. Het leven is voorspelbaar, en de geschiedenis speelt zich af grotendeels zonder dat zij het merken. In het koninkrijk der Nederlanden is Willem III koning, en Jan Heemskerk minister-president. Dichterbij is Andreas Smitt de burgemeester van hun gemeente Hoogland.

Van 1882 tot 1888 gaat Anna naar de lagere school. Ze heeft geluk, want nog maar net enkele jaren daarvoor is de klassengrootte verminderd van 70 naar 40 kinderen. Ze krijgt daar lezen, schrijven, rekenen, vormleer, Nederlandse taal, vaderlandse geschiedenis, aardrijkskunde, kennis der natuur, zingen en handwerken. Na haar schooltijd helpt Anna haar moeder thuis en op de boerderij.

Enkele jaren later - Anna wordt bijna 18 jaar - gaat ze in oktober naar de kermis en jaarmarkt in Amersfoort, die een hele week duurt. Het is een dolle boel, wat dus te meer blijkt als Anna enkele maanden later zwanger blijkt te zijn! In juli 1894 bevalt ze van een dochter, die ze Alijda noemt.

Anna is nog te jong om te trouwen, en mogelijk vertelt ze niet wie de vader is. In ieder geval groeit haar dochter op met haar zusjes en broertjes: haar zus Aartje is nog maar net twee jaar geleden geboren.

Hoogland heeft een eigen klederdracht, en Anna draagt die natuurlijk ook. Haar hoofdkapje is in bewaring bij museum Flehite, als een van de laatste originele overblijfsels van Hooglandse klederdracht.

In 1898 wordt kroonprinses Wilhelmina ingehuldigd als Koningin der Nederlanden.

Onder het rustige leven in het Calveen sluimert een relatie op afstand. Eind 1902 blijkt Anna opnieuw zwanger te zijn, en dat leidt tot haar huwelijk met boerenzoon Reijer Koudijs uit Ede in maart 1903. Bij hun huwelijk wordt ook erkend dat Anna's dochter Alijda erkend als hun eerste kind en gewettigd, en gaat zij Koudijs heten.

Reijer en Anna gaan samen wonen op een boerderij in het Calveen (Hoogland), niet ver van die van haar ouders. Daar wordt in juli 1903 hun tweede dochter Jannetje geboren.

In augustus 1904 krijgen Anna en Reijer hun eerste zoon, die ze Aart noemen naar de vader van Anna. In november 1905 wordt hun tweede zoon Gijsbertus geboren (naar de vader van Reijer), en in augustus 1907 wordt hun derde zoon geboren, die ze Reijer noemen.

Door de Leerplichtwet, die in 1900 is aangenome, moeten alle kinderen van Reijer en Anna verplicht naar school moeten tussen hun 6e en 12e jaar.

Eind 1907 verhuizen ze naar Ederveen, waar in augustus 1908 hun zoon Klaas wordt geboren.

Eind 1909 verhuizen ze opnieuw, nu naar een boerderij in Amersfoort op de gens met Leusden, vlak bij de molen van Nefkens in de Molenbuurt: een straat die van de molen naar het Monnikenpad loopt.

In januari 1910 baart Anna opnieuw een zoon, die ze Antoon noemen.

Enkele jaren later wordt 1912 een jaar van vreugde en verdriet. Hun dochter Gerritje wordt geboren, maar hun zoon Klaas overlijdt in oktober.

In augustus 1914 valt Duitsland België binnen, zonder formele oorlogsverklaring. Enkele weken daarna overlijdt hun jonge dochter Gerritje. Tussen september en december stromen de Belgische vluchtelingen binnen. Uiteindelijk wordt een groot deel van de militairen (ruim 16.000) ondergebracht in de infanteriekazerne, die even verderop langs de Leusderweg lag (en eigenlijk maar voor 4.000 man geschikt is). Er komt een burgerkamp voor vluchtelingen aan de B.W.-laan, een kamp langs de Zeisterstraatweg en een kamp langs de Soesterweg. Uiteindelijk zullen circa 19.000 vluchtelingen in Amersfoort worden opgevangen; een enorm aantal aangezien er in 1914 maar 25.000 mensen in Amersfoort wonen.

In februari 1915 krijgen ze opnieuw een dochter, die ze opnieuw Gerritje noemen.

In maart 1916 trouwt hun oudste dochter Alijda.

In 1916 ontstaat een groot tekort van vele grondstoffen, waardoor distributie wordt ingesteld. Er komt regeringsbrood, regeringszeep en eenheidsworst.

In 1917 wordt de gemeentegrens tussen Amersfoort en Leusden aangepast. Voor 1917 ligt de boerderij van Reijer en Anna nét aan de rand van Amersfoort, maar vanaf 1917 loopt de gemeentegrens langs de lijn Laan 1914-Dodeweg-Lockhorsterweg.

In 1917/18 wordt in de Russische revolutie de tsaar afgezet, en begint het bolsjewistische bewind.

Na de wapenstilstand in november 1918, die het einde van de oorlog betekende, keren de Belgen weer terug naar huis.

In het uitbreidingsplan van 1920 wordt het Leusderkwartier aangewezen als wijk voor arbeiders en middenklasse. Groepsgewijs bouwen aannemers/architecten complex na complex. De stadsarchitect C.B. v.d. Tak ontwerpt er verschillende arbeiderscomplexen voor. In de jaren zestig wordt de omgeving Einsteinstraat, Kelvinstraat en Hertenstraat bebouwd.

In maart 1923 trouwt hun op een-na-oudste dochter Jannetje.

In maart 1930 hertrouwt Alijda, nadat haar eerste man is overleden.

In maart 1935 trouwt hun zoon Antoon.

In maart 1923 trouwt hun dochter Jannetje met Dirk Hartogsveld.

Het jaar 1929 is het begin van de Grote Depressie. In Amersfoort komt die wat minder hard aan door de werkgelegenheid die Defensie en de Spoorwegen bieden.

In maart 1930 hertrouwt hun dochter Alijda, die weduwe was geworden, met Philippus van der Pol, een straatmaker en weduwnaar van Antonia Wijnen.

In juni 1936 trouwt hun dochter Clasina met Geurt Hendrik Leonardus V van den Hoek.

In oktober 1938 trouwt hun dochter Gerritje Koudijs met Jan Hendrik Booms.

In april 1940, kort voor de oorlog die binnenkort zal uitbarsten, trouwt hun zoon Aart met Cornelia Wilhelmina Jansen (die gescheiden is van Pieter Vermie).

Eind jaren dertig wordt Reijer blind; uiteindelijk kan hij de weg rond zijn boerderij nog goed vinden, door met zijn stok tegen het hek en de muren te tikken.

In mei 1940 vallen de Duitsers ons land binnen. Door hun bliksemoorlog tactiek moet Nederland zich na 5 dagen, na het bombardement op Rotterdam, overgeven. Nederland wordt bezet door de Duitsers.

In augustus 1942 trouwt hun zoon Maas met Aaltje de Mols.

In mei 1945 wordt ook Amersfoort bevrijd! De geallieerde Canadezen rijden door de straten.

In december 1949, kort na het Sinterklaasfeest en dezelfde dag dat de Tweede Kamer zou beslissen over de souvereniteitsoverdracht van Nederlands-Indië naar Indonesië, overlijdt Reijer in zijn boerderij aan de Molenweg.

Op 19 december 1951 overlijdt Anna in Amersfoort op 76-jarige leeftijd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Doornekamp?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Doornekamp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Doornekamp


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Anna Doornekamp



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 25 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In het jaar 1875: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 3 maart » In Parijs gaat Bizets opera Carmen in première. Het publiek is gechoqueerd en jouwt Bizet uit.
      • 15 maart » Paus Pius IX creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Poolse oud-nuntius in België Mieczyslaw Ledóchowski en de Belgische aartsbisschop van Mechelen Victor Augustus Dechamps.
      • 20 mei » De Meterconventie wordt getekend.
      • 25 augustus » Als eerste zwemt Matthew Webb Het Kanaal over.
      • 23 september » William Bonney ("Billy the Kid") wordt voor de eerste keer gearresteerd.
      • 13 oktober » In Deventer wordt de sportclub Utile Dulci opgericht, tegenwoordig de oudste nog bestaande veldsportvereniging van Nederland.
    • De temperatuur op 19 maart 1903 lag tussen 3,5 °C en 9,5 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
      • 14 januari » In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
      • 11 maart » België - Priester Adolf Daens houdt in het Parlement een toespraak tegen de Katholieke partij.
      • 16 juni » Apotheker Caleb Bradham brouwt zijn eerste flesje Pepsi-Cola.
      • 16 juni » Henry Ford richt de Ford Motor Company op in Detroit.
      • 2 augustus » Onsuccesvolle opstand van de Macedoniërs tegen het Ottomaanse Rijk.
      • 31 oktober » Opening van Hampden Park, een voetbalstadion in de Schotse hoofdstad Glasgow.
    • De temperatuur op 19 december 1951 lag tussen 2,4 °C en 4,4 °C en was gemiddeld 3,6 °C. Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Johan Sauwens, Belgisch politicus
      • 29 maart » Ethel en Julius Rosenberg worden in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan samenzwering tot het plegen van spionage.
      • 1 juni » De eerste cartoon van WiBo verschijnt op de voorpagina van de Volkskrant.
      • 3 juni » Zaligverklaring van Paus Pius X in Rome door Paus Pius XII.
      • 26 juli » De staat van oorlog tussen Nederland en Duitsland wordt beëindigd.
      • 10 september » Het Verenigd Koninkrijk begint een economische boycot van Iran.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Doornekamp


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I22.php : benaderd 6 mei 2024), "Anna Doornekamp (1875-1951)".