Kwartierstaat Koudijs-Monne » Antoon "Toon" Koudijs (1910-1985)

Persoonlijke gegevens Antoon "Toon" Koudijs 


Gezin van Antoon "Toon" Koudijs

Hij is getrouwd met Bettha Wilhelmina Bliekendaal.

Toestemming voor het huwelijk is 14 maart 1935 verkregen te Amersfoort.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 27 maart 1935 te Amersfoort, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Leonardus Koudijs  1944-1956


Notities over Antoon "Toon" Koudijs

In 1910 loopt de gemeentegrens tussen Amersfoort en Leusden langs de Dievenweg (Van Campenstraat), de Leusderweg in zuidelijke richting, en dan weer oostelijk bij 't Zwarte Bergje (ter hoogte van de Voltastraat). Aan de rand van Amersfoort, bij de molen van Nefkens (Leusderweg 136) begint de Molenbuurt, een klein weggetje waarlangs enkele boerderijen liggen.

Op 26 januari 1910 wordt in de boerderij van Koudijs aan de Molenbuurt de 5e zoon geboren van Anna Doornekamp en Reijer Koudijs. Hij krijgt de naam 'Antoon' en wordt 'Toon' genoemd.

Voor Toon naar school gaat zal er nog een hoop veranderen: bij het uitbreken van de Grote Oorlog in 1914 vangt Amersfoort veel Belgische vluchtelingen op, waarvan de militairen worden ondergebracht in de kazerne vlak bij hun boerderij. In 1915 wordt de molen van Nefkens afgebroken (en verplaatst naar Sleen in Drenthe, waar die ruim 100 jaar later nog steeds staat), overlijdt zijn oma Aaltje in Hoogland, en in 1916 wordt Amersfoort een stuk groter wanneer de gemeentegrens met Leusden wordt verplaatst tot vlak tegen Oud Leusden aan.

Toon gaat eind 1916 waarschijnlijk naar de nieuwe Openbare Lagere School aan de Leusderweg 30. Nadat hij van school komt helpt hij zijn ouders en broers en zussen op de boerderij.

Op zijn zestiende gaat Toon werken voor kruidenier Oosterveen aan de Langestraat 42 (tel. 77). Uiteindelijk rijdt hij met een bakfiets en bezorgt kruidenierswaren door de stad.

Zo komt Toon ook wel eens in de Hellestraat, waar hij bij of langs de schoenmaker Bliekendaal komt (Hellestraat 101). Na een feest in herberg 't Boompje, aan de Heiligenbergerweg, krijgt hij verkering met Bettha, de dochter van die schoenmaker.

Op 27 maart 1935 trouwt Toon met zijn 'Betje' in Amersfoort. Samen gaan ze wonen op de Spaarnestraat 41 in het nieuwe Soesterkwartier. Daar wordt ook hun eerste zoon Reijer (René) geboren. Vier jaar later verhuizen ze naar een nieuwbouwwoning in de Marconistraat 25 (vlakbij de Molenbuurt), mogelijk omdat zijn ouders wat ouder worden.

Als de oorlog uitbreekt in 1940 wordt Toon mogelijk opgeroepen, maar vanwege de snelle overwinning van de Duitsers maakt hij geen actie mee. De Duitsers nemen de kazerne in, die nog geen 100 meter van hun huis ligt. Het leven van Toon en Betje loopt gewoon door, net als voor de meeste Nederlanders.

Dat zal veranderen: in mei 1943 moeten alle mannen van 18 tot 35 zich melden voor de arbeidsinzet. Toon moet thuis een dekenrol halen, maar mag geen eten meenemen. Daarna gaat hij naar Steenderen (achter Arnhem). Daar moet hij voor de OT (Organisation Todt) spitten om verdedigingslinies te maken. Toon heeft helemaal geen zin in dat zware werk, en doet alsof hij spit (lage rugpijn) heeft, en met dat verhaal komt hij door een medische keuring. Omdat hij kruidenier(sknecht) is geweest, wordt hem gevraagd om op de boerderij in de slagerij te werken. Aangezien slagerij eten betekent, hoeft Toon daar niet lang over na te denken. Regelmatig verdwijnt er ook iets in de vuile was die hij naar huis stuurt.

Volgens familieoverlevering treft op enig moment een brandbom ergens op het spooremplacement ten zuiden van de Soesterweg, in de buurt van het huis van oma Bliekendaal, de moeder van Betje. Wanneer Toon dat hoort in de brieven die hij van thuis krijgt, schreef hij terug dat ze dat nóg een keer moet schrijven, maar dan moet zeggen dat het ging om het huis van ZIJN moeder. Daarmee krijgt Toon een week verlof en kan hij even naar huis. Zowel Toon als zijn gezin willen natuurlijk dat hij thuis blijft, maar zijn maten in Steenderen gaan voor het vuurpeleton gaan als hij niet teruggaat.

Tijdens de oorlog raakt Betje zwanger, en in maart 1944, middenin de oorlog, krijgen ze opnieuw een zoon. Ze willen hem eigenlijk 'Hans' noemen, maar zo'n Duits klinkende naam ligt gevoelig tijdens de bezetting. Daarom wordt hun zoon ingeschreven met de naam 'Leonardus', en ze noemen hem Hans.
Hans is helaas vaak ziek, en blijkt een hartprobleem te hebben.

Uiteindelijk, mogelijk ergens na Dolle Dinsdag (5 september 1944), kan Toon toch definitief terug naar huis. Hij gaat weer werken bij Oosterveen, hoewel hij steeds vaker ruzie krijgt met zijn baas (van Silfhout).

Een paar weken nadat de oorlog is beëindigd neemt hij ontslag. Hij heeft gehoord dat hij makkelijk aan de slag kan als vuilnisophaler bij de gemeentereiniging, en lekker in de buitenlucht werken lijkt hem wel wat. Zijn vrouw Betje is niet zo blij met zijn carrierekeuze, mogelijk omdat haar ouders en grootouders middenstanders zijn en ze meer van hem verwacht.
In 1948 heeft Toon de rang van huisvuilophaler met een weekloon van f 41,76 (nieuwe loonregeling) en met een pensioengrondslag van f 2182,- (kledingtoelage ad f 10,- per jaar inbegrepen).

Na de oorlog krijgt Toon van de gemeente zijn eerste auto: een Thornycroft, een afdankertje van het Canadese leger. Samen met zijn zoon René, die in opleiding is tot automonteur, besteden ze daar fors wat werk aan om die auto bruikbaar te maken voor hun gezin.

In de jaren na de oorlog overlijden hun resterende ouders: Toon's vader Reijer in 1949, zijn moeder in 1951, en Bettha's moeder in 1955. Er wordt gepraat over de afbraak van de Molenbuurt, waaronder de boerderij van Toon's ouders. En in oktober 1956 overlijdt tot ieders verdriet hun zoon Hans, die net op de HBS is begonnen

Zowel de binnenstad als het Leusderkwartier waar Toon en Bettha waren opgegroeid zijn ingrijpend veranderd, en ze voelen zich niet meer thuis op de Marconistraat. Uiteindelijk verhuizen ze naar de nieuwbouwwijk Randenbroek. Ze betrokken het eerste huis wat daar klaar was, op de Gounodstraat 52, en waren de eerste bewoners van de wijk. Ze hebben de eerste jaren uitzicht, over de weilanden, naar ziekenhuis de Lichtenberg.

Ondertussen werkt hun zoon al enige tijd, en - zoals dan normaal is - bestaat het gezin van de inkomens van zowel Toon als René. Dat zal veranderen, want René kreeg verkering met Ann Hoevers, met wie hij in november 1960 trouwt. René en Ann gaan daarna samen wonen op een bovenverdieping op de Huygenslaan, maar omdat het daar niet warm te krijgen is verblijven ze in de winter samen bij Toon en Bettha op de Gounodstraat.

In het midden van de jaren 60 neemt zijn zoon René, die nieuwsgierig is naar waar zijn vader in de oorlog was geweest, hem mee naar Steenderen, waar ze de boerderij bezoeken waar Toon heeft gewerkt. Dat blijkt toch wel vrij emotioneel voor Toon te zijn.

Ondertussen heeft Toon ook een eigen auto, en samen met hun zoon en zijn gezin gaan Toon en Bettha meerdere keren op vakantie (kamperen) naar Volders in Tirol en Cochem aan de Moezel.

Elke zondag is er een vast ritueel: 's ochtends gaat Toon kaarten met zijn broers bij de familie Brouwer op de Wagnerstraat. De Brouwers waren de buren van hun ouders op de Molenbuurt, en zijn met de broers meeverhuisd naar Randenbroek, en wonen naast Toon's broer Bertus.
Verder wandelt elke zondagochtend zoon René met zijn vrouw en kinderen uit de binnenstad naar de Gounodstraat om daar op visite te gaan.

Op 1 februari 1975 krijgt Toon eervol ontslag uit zijn betrekking van ambtenaar III bij de gemeentelijke reinigings- en vervoersdienst, in vaste dienst, wegens het bereikt hebben van de pensioengerechtigde leeftijd.

Helaas kan Toon niet lang genieten van zijn pensioen: op Palmpasen 1977 krijgt hij een hersenbloeding en zakt scheef weg in zijn stoel. Uiteindelijk wordt door de artsen te laat vastgesteld dat het om een hersenbloeding gaat. Te laat, waardoor Toon voor de rest van zijn leven halfzijdig verlamd zal blijven.

Toon verhuist naar het verpleeghuis St. Elisabeth op de St. Andriesstraat. Omdat hun huis op de Gounodstraat niet aangepast kan worden voor haar nu gehandicapte man verhuist Bettha naar een flat op de Leonorehof 43, waar Toon ongeveer eens per week komt.

Toon heeft het erg moeilijk en heeft er eigenlijk geen zin meer in. Toch lijkt hij in latere jaren wel weer plezier te kunnen vinden, en wordt zelfs bekend als een gangmaker in het verpleeghuis.

Op 12 mei 1985 is overlijdt Toon op 75-jarige leeftijd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antoon "Toon" Koudijs?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antoon "Toon" Koudijs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Antoon Koudijs


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Antoon "Toon" Koudijs



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Adresboek Amersfoort
    2. Amersfoortsch Dagblad/De Eemlander
    3. Familieboek Koudijs

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 26 januari 1910 lag tussen -1.7 °C en 1,3 °C en was gemiddeld -0.1 °C. Er was 7,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Het vissersschip MD 1 uit Middelharnis zinkt tijdens een storm, 13 doden.
      • 26 januari » De Seine treedt buiten haar oevers, waardoor de Parijse metro onder water loopt.
      • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
      • 31 mei » Oprichting van de Unie van Zuid-Afrika.
      • 24 juni » Japan valt Korea binnen.
      • 5 september » De natuurkundige Marie Curie slaagt erin in haar laboratorium in Parijs enkele grammen radium te verkrijgen.
    • De temperatuur op 27 maart 1935 lag tussen 2,2 °C en 11,5 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 7,5 uur zonneschijn (60%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1935: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,4 miljoen inwoners.
      • 2 januari » Bruno Hauptmann, die ervan verdacht wordt de tweejarige zoon van luchtvaartpionier Charles Lindbergh te hebben gekidnapt en vermoord, staat terecht. Later wordt hij schuldig bevonden en geëxecuteerd.
      • 2 februari » De leugendetector wordt voor het eerst getest. Leonard Keeler doet het experiment in Wisconsin.
      • 3 maart » Willem Kloos ontvangt een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam.
      • 19 mei » Hitler opent het eerste stuk Reichsautobahn tussen Frankfurt en Darmstadt.
      • 23 juli » Aan de Kreekweg in Rotterdam-Zuid wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw voetbalstadion. Door de zachte winter kan Stadion Feijenoord al een jaar later in gebruik worden genomen, met de wedstrijd Feyenoord-Beerschot (5-2).
      • 6 december » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalclub Club Sportivo 2 de Mayo.
    • De temperatuur op 12 mei 1985 lag tussen 9,1 °C en 20,6 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 12,8 mm neerslag gedurende 2,2 uur. Er was 6,0 uur zonneschijn (39%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1985: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,5 miljoen inwoners.
      • 12 februari » Minister Elco Brinkman weigert de P.C. Hooft-prijs uit te reiken aan Hugo Brandt Corstius.
      • 19 februari » Een Spaanse Boeing 727 stort neer op de berg Oiz in Durango, Biskaje Spanje. 148 mensen komen om.
      • 29 mei » In het Heizelstadion te Brussel komen 39 voetbalfans om het leven en raken honderden gewond voorafgaand aan de Europa Cup I-finale tussen Liverpool FC en Juventus FC.
      • 14 juni » TWA-vlucht 847 wordt gekaapt door de Hezbollah.
      • 23 juni » Een bom aan boord van Air India vlucht 182 laat de Boeing 747 neerstorten voor de kust van Ierland waarbij alle 329 inzittenden omkomen.
      • 25 juli » Acteur Rock Hudson maakt bekend dat hij aan aids lijdt.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Koudijs

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Koudijs.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Koudijs.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Koudijs (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I10.php : benaderd 16 april 2024), "Antoon "Toon" Koudijs (1910-1985)".