Kwartierstaat Koudijs-Monne » Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs (1870-1941)

Persoonlijke gegevens Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs 


Gezin van Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs


Notities over Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs

Mgr. Suyslaan in Groesbeek

http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilig_Land_Stichting
http://nl.wikipedia.org/wiki/Museumpark_Ori%C3%ABntalis
------------------

Na een tweetal reizen naar het Heilig Land, besloot hij tot oprichting van de Heilig Landstichting.
Hij bouwde een op het terrein delen van het Heilig Land na. Achter de kerk is een Calvarieberg met eronder een crypte, waar hij en een aantal familieleden zijn begraven.
---------------
De Heilig Landstichting
Op zekeren kouden winterdag van het jaar 1905 lagen in de trots gewelfde Kathedraal van 's Bosch twee priesters neêrgeknield en neergebogen voor de in hare schamelheid des te meer geliefde beeltenis der Zoete Lieve Vrouwe. Zij verzochten dringend Maria's raad en bijstand voor een stout plan.
Bij den eenen zag men van de vriendelijke gelaatstrekken een zachten baard neêrvloeien over een zwart schoudermanteltje met achter nederhangend paterskapje, Père Francois Xavier Legrand zoo heette de Assumptionist. Den anderen past 't mij niet te noemen. (red. Dit is de schrijver van het reisverslag uit 1905: A.A. Suijs, toen kapelaan te Waalwijk en later oprichter van de Heilig Landstichting)

De Heilig Landstichting dankt zijn bestaan aan twee reizen die Arnoldus Suijs maakte naar het Heilig Land. De eerste reis was in 1902, de tweede in 1905. Van deze laatste reis is een verslag door hem gemaakt. Beide reizen waren redelijk gevaarlijk. In beide gevallen vielen er in het reisgezelschap twee slachtoffers. In 1905 werd een pelgrim onderweg ziek tussen Athene en Istanboel. Daar ging hij van boord en overleed later. Op de terugweg werd een andere passagier ziek tussen Cairo en Marseille. In Marseille is deze pelgrim uiteindelijk ook overleden. Na zijn behouden thuiskomst begon bij Arnoldus het nabouwen van een deel van het Heilig land steeds vastere vorm te krijgen.
---------------
Aanloop naar de stichting van parochie de Meerwijk en de Heilig Landstichting
(deze tekst komt uit een oud document ; vemoedelijk in of direct na WO II geschreven)
De H. Land-Stichting, levenswerk van Mgr. A. Suys, is, evenals alle groote werken, het resultaat van een eenvoudige, maar buitengewoon groote gedachte.
Hij wilde op een groot en prachtig terrein een monumentale uitdrukking geven aan deze woorden: „Jezus heeft ons eindeloos lief gehad — Laten wij Hem beminnen!"
Deze woorden ontleende hij in 't bijzonder aan de klachten, door Jezus uitgesproken in een verschijning aan de H. klooster zuster Maria Margaretha Alacoque te Paray-le-Monial (Frankrijk).
Toen kapelaan Suys m 1903 voor 't eerst naar Palestina reisde, ondervond hij sterker dan menig ander, dat 't H. Land door zijn H. Plaatsen, zijn landschap, zijn bevolking, zijn gewoonten als 't ware een "vijfde evangelie" uitmaakte, waardoor men de vier andere veel makkelijker begrijpt en wij het leven van Jezus veel dichter benaderen.

Uit deze ervaring groeide bij hem de overtuiging, dat men Jezus meer zou beminnen, als men Hem beter zou kennen. Maar hoe zou men Hem beter leeren kennen dan door de Evangeliën. Maar hoe zou men de Evangeliën beter leeren begrijpen, dan door een meer concrete voorstelling der feiten, ontleend aan het land, waar Hij geboren was, geleefd en geleeraard had en waar Hij voor het heil der menschen was gestorven.

Deze gedachte liet den eerwaarden heer Suys niet meer los. Toen hij in 1905 den “eersten Nederlandschen pelgrimstocht naar 't H. Land" organiseerde en aan ’t hoofd van 36 pelgrims de reis aanvaardde, was in zijn onrustigen geest de Heilig-Land-Stichting reeds geboren. Hij wilde neerknielen in Nazareth, Bethlehem, Jeruzalem en daar aan Jezus zelf vragen, deze gedachten te willen zegenen. In zijn gezelschap reisden reeds mede de twee mannen, die zijn eerste geestdriftige medewerkers zouden worden en die aan de idealen van den eerwaarden heer Suys meer concrete vormen zouden geven. Het waren de architect Jan Stuyt en de kunstschilder Piet Gerrits.
In 1908, terwijl Piet Gerrits zich in Palestina verder voor zijn taak bekwaamde, schreef de eerwaarde heer Suys zijn „Gedenkboek van den eersten Nederlandschen pelgrimstocht naar 't H. Land".

Dit boek bevat onder andere het eerste groote manifest aan het Nederlandsche volk. Hij wist toen, dat, als het Nederlandsche volk waarlijk diep besefte, wat zich voor 1900 jaar in Palestina had afgespeeld, als dat volk zich waarlijk plastisch kon voorstellen, wat Jezus voor ons gedaan heeft, als dat volk zijn evangelie niet slechts met belangstelling zou gaan herlezen, maar in de werkelijkheid meeleven, dan moest dat volk uit zijn slaap wakker worden.
Hij had het gevoel, dat het christendom van velen een te tam en burgerlijk christendom was, waarin men de gaven van het Evangelie zonder veel dankbaarheid genoot, waarin de christelijke leer slechts een uiterlijke fatsoensleer was, waarin de liefde verkild en de dadendrang was vastgevroren. Hij wilde over Nederland iets brengen van die jeugd, dat enthousiasme, die frischheid van het nieuwe leven, die het in Palestina in zoo hooge mate bezat.

Graf van A.A. Suijs in de grot onder de Calvarieberg. Hij zag ineens de hekkens neervallen tusschen de vele christelijke kerken, die alle slechts wantrouwend en in verdedigende houding tegenover elkaar leefden. Hij zag zich als katholiek priester het evangelie prediken aan al wie hem hooren wilde, hij zag de groote nationale eenheid van Nederland tot een godsdienstige eenheid worden, hij voelde een verbroedering van alle christenen op grond van het Evangelie.

Zijn manifest was een oproep aan heel het Nederlandsche volk om uit liefde en erkentelijkheid voor Jezus, in ons land een bijbelsch openlucht-museum op te bouwen, dat de oude tafereelen uit den bijbel zou doen herleven voor het oog van het publiek, dat de oude gestalten van profeten en godsmannen zou doen herrijzen uit het grijze verleden, dat vooral den Leeraar van Nazareth wederom zou doen opstaan onder ons in zijn levende god-menschelijke persoonlijkheid, onderwijzend in parabel en gelijkenissen en weldoende rondgaande tusschen de menschen.

In het jaar 1911 had dit verheven ideaal concrete vormen aangenomen. Op den 28 Februari van dat jaar kon hij de doelstelling concreter formuleeren.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arnoldus Adrianus Suijs


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 december 1870 lag rond de -9,4 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1870: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 19 juli » Begin van de Frans-Pruisische Oorlog
      • 2 augustus » Feestelijke opening van 's werelds eerste metro, onder de Theems, nabij de Tower Bridge in Londen.
      • 16 augustus » De veldslag bij Mars-la-Tour vormde een onderdeel van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871). Twee Pruisische korpsen drongen het volledige Franse Rijnleger terug naar de forten van Metz.
      • 4 september » Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
      • 27 september » Verheffing van het Apostolisch vicariaat Luxemburg tot Bisdom Luxemburg.
      • 12 december » Joseph H. Rainey uit South Carolina wordt het eerste zwarte lid van het Amerikaans Congres.
    • De temperatuur op 31 december 1941 lag tussen 2,9 °C en 5,3 °C en was gemiddeld 4,1 °C. Er was 0,3 mm neerslag gedurende 0,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1941: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,9 miljoen inwoners.
      • 23 februari » Glenn Seaborg produceert en isoleert voor het eerst het element plutonium.
      • 11 maart » President Franklin Delano Roosevelt van de VS ondertekent de Lend-Lease Act.
      • 13 april » Neutraliteitsovereenkomst wordt getekend tussen de Sovjet-Unie en Japan.
      • 5 juli » Rijkscommissaris voor de bezette Nederlandse gebieden Seyss-Inquart ontbindt – op de NSB na – alle politieke partijen in Nederland.
      • 28 november » De Nederlandse onderzeeboot O 21 onder commando van Ltz I J.F. van Dulm brengt in de Golf van Cagliari de Duitse onderzeeboot U 95 tot zinken.
      • 28 november » Eerste van de vier historische ontmoetingen tussen de Mufti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini en Adolf Hitler.
    • De temperatuur op 3 januari 1942 lag tussen 3,5 °C en 6,4 °C en was gemiddeld 5,2 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
      • 13 maart » Het dragen van een Jodenster wordt verplicht voor de joden in Nederland, België en Frankrijk.
      • 5 april » Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
      • 9 april » Tweede Wereldoorlog: in Kamp Amersfoort worden 77 krijgsgevangen soldaten uit de Sovjet-Unie gefusilleerd.
      • 3 oktober » Eerste succesvolle lancering van een V2-raket vanaf Peenemünde in Duitsland, de eerste keer dat een door de mens vervaardigd object de ruimte bereikt.
      • 7 december » Koningin Wilhelmina richt zich per BBC-radio tot alle delen van het koninkrijk en kondigt voor na de oorlog een rijksconferentie aan over een nieuwe staatkundige structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden. Tevens kondigt zij de oprichting aan van de 7 december Brigade, later genoemd de Prinses Irene Brigade. Oprichting Eerste Divisie 7 December.
      • 25 december » De Japanse onderzeeboot I 66 torpedeert ten noorden van Kuching de Nederlandse onderzeeboot K XVI waarbij alle 36 bemanningsleden om het leven komen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Suijs

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Suijs.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Suijs.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Suijs (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I1893.php : benaderd 6 mei 2024), "Arnoldus Adrianus "Arnold" Suijs (1870-1941)".