Kwartierstaat Dan van Lunsen en dochters » Fredegonde (± 545-597)

Persoonlijke gegevens Fredegonde 

  • Zij is geboren rond 545.
  • Zij is overleden in het jaar 597 in Parijs.
  • Zij is begraven in Parijs.

Gezin van Fredegonde

Zij is getrouwd met Chilperik I.

Zij zijn getrouwd in het jaar 568.


Kind(eren):

  1. Chlotarius II  584-630 


Notities over Fredegonde

Fredegonde werd geboren rond 545 en overleed te Parijs in het jaar 597. Ze werd begraven aldaar in de Saint Germain des Prés. Bij haar overlijden was zij ongeveer 52 jaar oud.


Fredegonde was de derde echtgenote van Chilperik I. Tijdens zijn eerste twee huwelijken was zij al zijn minnares. Al die tijd had ze een grote invloed op Chilperik en ze heeft op cruciale momenten een beslissende rol gespeeld. Haar afkomst is onbekend, vermoedelijk was ze afkomstig uit de lage adel. Net als Chilperik is ze begraven in de Saint Germain des Prés in Parijs.


Omdat Chilperik een relatie had met Fredegonde verstootte hij zijn eerste vrouw Audovera en vermoordde zijn tweede vrouw Galswintha (568). Enkele dagen na de moord zijn Chilperik en Fredegonde getrouwd. De moord op Galswintha leidde tot een bittere vijandschap tussen Chilperik en zijn halbroer Sigebert I, die met Galswintha's halzuster Brunhilde van Austrasië getrouwd was. In 575 kwam het tot een complete oorlog en wist Sigebert met steun van zijn broer Gunthram van Bourgondië het koninkrijk van Chilperik vrijwel geheel te bezetten. Op het moment dat hun ondergang nabij leek beraamde Fredegonde een moordaanslag op Sigebert. Zijn dood stelde Chilperik in staat om zijn koninkrijk te heroveren.


Fredegonde en Chilperik hadden vijf zonen en een dochter. De vier oudste zonen stierven als kinderen allemaal aan dysenterie. De jongste zoon, Chlotarius II, was daarom de enige troonopvolger. Hij was pas vier maanden oud toen Chilperik in 584 werd vermoord. Chilperik en Fredegonde hieven hoge belastingen maar na de dood van hun kinderen hebben ze als boetedoening de belastingen verlaagd. Ook hielden ze zich daarna veel meer met godsdienst bezig.


Na Chilperiks dood moest Fredegonde zich met de koninklijke schat en jonge zoon onder bescherming van Koning Gunthram van Bourgondië stellen, een halbroer van Chilperik die in Orléans resideerde. Ze trad op als regentes voor haar zoon en woonde met hem in Parijs. Vergeefs vorderde Koning Childebert II van Austrasië Fredegondes uitlevering wegens de moord op zijn vader Sigebert I.


Weinig vrouwen in de geschiedenis hebben zo'n slechte reputatie als Fredegonde. Ook als er rekening mee gehouden wordt dat de belangrijkste bron, Gregorius van Tours, om politieke redenen tegen haar was ingenomen en bovendien haar gedrag voor een vrouw ongepast vond, blijft het beeld over van iemand die over lijken ging om de positie en leven van zichzelf, haar partner en haar kinderen, te beschermen:


In 568 was zij betrokken bij de moord op Galswintha en in 575 betrokken bij de moord op Sigebert. In 580 was zij betrokken bij de eliminatie van Audovera en haar nog levende kinderen. Audovera werd vermoord en ook Clovis, een zoon uit het eerste huwelijk van Chilperik met Audovera, werd vermoord. Fredegonde beschuldigde Clovis ervan schuldig te zijn aan de dood van haar jonge zoons doordat hij ze door een heks had laten betoveren. Ook vormde Clovis een directe bedreiging voor Fredegonde omdat hij haar gedreigd had om met haar af te rekenen zodra hij eenmaal koning was. Basina, een dochter uit het huwelijk van Audovera en Chilperik werd door volgelingen van Fredegonde verkracht, waardoor zij geen belangrijk huwelijk meer kon sluiten en dus politiek was uitgeschakeld. Verder was Fredegonde betrokken bij een mislukte moordaanslag op Brunhilde en haar zoon Childebert II en een mislukte moordaanslag op Gunhtram. Daarnaast was zij betrokken bij de moord op Bisschop Pretextatus van Rouen in zijn eigen kathedraal. Na een hoogoplopende ruzie met haar dochter Rigundis (die volhield dat zij als dochter van een koning van een hogere status was dan haar moeder) probeerde ze Rigundis te vermoorden. Toen deze iets uit een schatkist wilde pakken sloeg Fredegonde met kracht de deksel op haar hoofd.


Volgens sommige bronnen zou Fredegonde ook achter de moord op haar man (584) hebben gezeten omdat die een nieuwe minnares zou hebben genomen. Deze beschuldiging lijkt echter onjuist. Vermoedelijk is Chilperik vermoord door ontevreden edelen. Ook ging het gerucht dat ze hem had vermoord omdat Chilperik er achter was gekomen dat zij zelf een nieuwe minnaar had genomen. Daar ze bang was voor de gevolgen, heeft ze Chilperik laten vermoorden toen hij terug kwam van de jacht (Bron: Wikipedia).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Fredegonde?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Fredegonde

Fredegonde
± 545-597

568

Chilperik I
< 535-584


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Fredegonde



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Dan van Lunsen, "Kwartierstaat Dan van Lunsen en dochters", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kinderen-dan-van-lunsen/I3090.php : benaderd 29 april 2024), "Fredegonde (± 545-597)".