Kramer Stamboom » Siert Lykeles van der Veen (1775-1847)

Persoonlijke gegevens Siert Lykeles van der Veen 

Bron 1

Gezin van Siert Lykeles van der Veen


Notities over Siert Lykeles van der Veen

Kollumer Oproer, portefeuille 363, dossier 5270.

COPIA. Sierk Lijkles is op nader verantwoording ontslagen. (get. J. Germans). Extract confessien opgenoomen bij het Gerechte van Achtkarspelen. Sierk Lijkles, Dienstknegt bij Ebe Tjeerds te Buijtenpost thans in detentie, confesseerde de waarheid te weesen, dat jongtleden Vrijdag den 30 deeser 's avonds ongeveer 8 uuren, gedwongen is door verscheiden persoonen om mede te gaan na Collum, dat hij deese persoonen alle niet kende, maar dat twee van de zelve bij hem confessant zeer bekend, en met naamen zijn Jan Egberts en Gerben Fockes, huijslieden te Buijtenpost, dat deese persoonen tegen hem confessant zeiden dat zij die persoon welke in het Regthuijs te Collum gevangen zat te zullen verlossen, dat hij confessant dat niet durfde weigeren, alzoo zij hem bedreigden, en zeiden, dat hij moest verwagten wat hem overkwam, dat hij confessant doe mede is gegaan, en slegts een klein stokje mede nam, dat hij confessant wel mede te Collum is gekomen, maar dat doen de in 't Regthuijs gevangen zittende persoon al verlost was. Dat hij confessant toen van daar over Veenklooster, na de Wester End is gegaan, en 's nagts om een uur weer bij zijn boer is te huys gekomen. Dat Zaturdag den 4e deeser (februari 1797) eerst is gegaan naar Simke Tjeerds, dat hij toen op het midden der buuren gewapende burgers zag staan wanneer weder de spraak ging dat het volk op nieuw van agteren opkwam, dat hij confessant toe naar Collumerzwaag is gegaan, alwaar zijn vader woond, dat hij confessant aldaar den geheelen dag is gebleven tot den avond, en zig niet in het oproerig gewoel van dien dag gemengd heeft. Dat hij confessant dien avond ongeveer drie uur weder door een bende gedwongen is, bestaande uyt Veenwoudster, om mede te gaan na Collumer Vallaat, dat hij confessant de persoonen die hem dwongen niet kende, dat hij confessant aldaar niet gekoomen, maar mede gegaan is tot aan Dockum, dat hij al eenige maalen probeerde om te ontvlugten maar zulks niet kon doen, of altoos niet durfde, wijl zij hem anders dreigden dood te schieten. Dat hij toen eindelijk is te Buijtenpost 't huijs gekomen, dat toen bij hem is gekoomen Gale Durks Zijlstra, welke hem vroeg of zij gerust te bed konden gaan dat hij confessant daar op antwoorde van Ja! dat zij aldaar sterk geschooten hadden uyt de Stad, en gevlugt waaren. Dat Zondags den 5e deeser hij confessant schoon het volk weder in beweeging was is 't huys gebleeven, of althans zig daar in niet gemengd heeft. Sluitende hier mede, etc. Actum den 9 Febr: 1797.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Siert Lykeles van der Veen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Siert Lykeles van der Veen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Siert Lykeles van der Veen

Sierk Marcks
1707-1794
Lykele Sierks
1737-1797
Sytske Harkes
1742-1780

Siert Lykeles van der Veen
1775-1847


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Mennie Web Site, Jelke Smid, Siert Lykeles van der Veen, 7 september 2022
    Toegevoegd via een Smart Match

    Stambomen op MyHeritage

    Familiesite: Mennie Web Site

    Familiestamboom: 70495261-18

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 10 april 1775 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: geheel betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: wat dauw. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1775: Bron: Wikipedia
    • 13 januari » Eerste opvoering van de opera La finta giardiniera van Wolfgang Amadeus Mozart in München.
    • 15 februari » Kardinaal Giovanni Angelo Braschi wordt gekozen tot Paus Pius VI.
    • 22 februari » Bisschopswijding en kroning van Paus Pius VI in Rome.
    • 2 mei » Benjamin Franklin voltooit zijn studie van de Golfstroom.
    • 11 juni » Koning Lodewijk XVI van Frankrijk wordt tot koning gekroond.
    • 21 juni » Karel van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Willem.
  • De temperatuur op 10 juli 1847 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
    • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
    • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
    • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
    • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
    • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van der Veen


De publicatie Kramer Stamboom is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Louis Kramer, "Kramer Stamboom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kramer_stamboom/I570283.php : benaderd 10 mei 2024), "Siert Lykeles van der Veen (1775-1847)".