Stamboom Kim de Wildt » Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen (1939-1999)

Persoonlijke gegevens Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen 


Gezin van Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen

Zij is getrouwd met Willem Cornelis Wittenberg.

Zij zijn getrouwd


Notities over Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen

Ze werd volgens justitie op 23 september 1999 in haar woning in Deventer vermoord (op haar grafsteen staat echter geschreven dat ze 25 september 1999 is overleden). Twee maanden later werd haar accountant, Ernest Louwes, gearresteerd. De verdenking jegens Louwes concentreerde zich in eerste instantie op twee aspecten. Uit telefoongegevens was gebleken dat Louwes op 23 september als laatste telefonisch contact had gehad met de weduwe en op dat moment in Deventer zou zijn geweest. Bovendien zou uit een geurproef zijn gebleken dat er een verband bestond tussen Louwes en het veronderstelde moordwapen. Louwes verklaarde dat hij ten tijde van het plegen van dit telefoongesprek bij de A28 was en niet in Deventer.


Ondanks die aanwijzingen achtte de rechtbank te Zwolle niet wettig en overtuigend bewezen dat Louwes de moord echt had gepleegd en sprak hem in maart 2000 vrij. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof te Arnhem in december 2000 echter anders; Louwes werd veroordeeld wegens moord en kreeg een straf van twaalf jaar.[1] Louwes stelde hiertegen cassatieberoep in. Dit werd verworpen, waarna bij de Hoge Raad der Nederlanden een herzieningsverzoek ingediend werd door mr. Boksem, Louwes' toenmalige advocaat. Om Louwes was inmiddels een groep medestanders (zogenoemde 'burgerdeskundigen') ontstaan, die van mening waren dat het dossier aantoonde dat hij onschuldig was.


In juli 2003 wees de Hoge Raad dit herzieningsverzoek toe, omdat was gebleken dat de geurproeven onbetrouwbaar waren geweest en het veronderstelde moordwapen niet het echte was. Het gerechtshof te 's-Hertogenbosch diende de zaak dus opnieuw te beoordelen. Daarbij besliste de Hoge Raad tevens dat de gevangenisstraf van Louwes werd geschorst zoals de wet voorschrijft, waardoor Louwes voorlopig op vrije voeten kwam. Tijdens de nieuwe behandeling ter terechtzitting bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch kwam het Openbaar Ministerie met nieuw DNA-bewijs gegenereerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat van de blouse van de weduwe Wittenberg afkomstig was. Op grond van dat nieuwe bewijs kwam het gerechtshof 's-Hertogenbosch in februari 2004 tot het oordeel dat Louwes terecht veroordeeld was, en werd de uitspraak van het Arnhemse gerechtshof gehandhaafd onder verbetering van gronden (dat wil zeggen verbetering van het bewijs).[2] Daarmee kwam het mes als bewijs te vervallen en werden de conclusies die uit het DNA-onderzoek werden getrokken in plaats daarvan als bewijs opgenomen. Ook de gevangenisstraf van twaalf jaar werd door het hof in stand gelaten en Louwes werd direct weer gevangengenomen. Het cassatieverzoek tegen het arrest van het gerechtshof 's-Hertogenbosch werd op 22 februari 2005 door de Hoge Raad afgewezen.[3]


Het DNA-bewijs werd door het hof toegelaten nadat justitie kon verklaren dat de blouse waarop het DNA gevonden was, altijd goed bewaard was gebleven. Dit proces-verbaal, chain of custody, werd ondertekend door twee rechercheurs die vanaf het begin bij de zaak betrokken waren. Een van hen had echter enige maanden ervoor aan de officier van justitie in een brief bekendgemaakt niet op de hoogte te zijn waar de blouse zich bevond ("er kan dus in de tussentijd van alles mee gebeurd zijn"), de ander had later aangegeven kort na de ontdekking van de moord niet meer betrokken te zijn geweest bij de zaak. Hoofdofficier Tomesen verklaarde aan de rechter "dat deze tweede rechercheur ten onrechte het PV heeft getekend, maar dat dat niets afdoet aan de inhoud ervan".[bron?] Een aangifte tegen deze rechercheurs is nooit in behandeling genomen door het OM

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 juni 1939 lag tussen 12,1 °C en 24,9 °C en was gemiddeld 17,3 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 3,7 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
      • 14 april » Eerste editie van The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) door John Steinbeck.
      • 5 september » Na de Duitse inval in Polen verklaren de VS zich neutraal.
      • 17 september » De Sovjet-Unie valt Polen binnen (Sovjet-aanval op Polen)
      • 9 november » Venlo-incident, Twee Engelse spionnen werden vanaf Nederlands grondgebied bij de grensovergang Venlo-Herongen ontvoerd naar nazi-Duitsland door een Duits overvalcommando. Hierdoor werd Nederland, toen nog neutraal, zijdelings betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
      • 15 december » Première van Gone with the Wind in Atlanta (Georgia).
      • 31 december » Het eerste Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker wordt uitgevoerd, onder leiding van Clemens Krauss.
    • De temperatuur op 25 september 1999 lag tussen 12,6 °C en 21,3 °C en was gemiddeld 16,3 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 7,5 uur zonneschijn (62%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1999: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,8 miljoen inwoners.
      • 6 januari » Het Amerikaans Congres opent een impeachmentproces tegen president Bill Clinton.
      • 16 februari » Ivo Opstelten wordt beëdigd als burgemeester van Rotterdam, waar hij aantreedt als opvolger van Bram Peper.
      • 8 mei » In Six Flags America wordt de attractie The Joker's Jinx geopend.
      • 6 november » Australië wint in Cardiff het vierde officiële wereldkampioenschap rugby door in de finale Frankrijk met 35-12 te verslaan.
      • 11 december » De top van EU-staats- en regeringsleiders in Helsinki eindigt met de goedkeuring van de oprichting van een Europees leger en een akkoord over de uitbreiding en de kandidatuur van Turkije.
      • 12 december » De Maltese tanker Erika vergaat voor de kust van Bretagne. Doordat het schip doormidden breekt komen duizenden liters stookolie in zee terecht en veroorzaken zo een milieuramp.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Willemen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Willemen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Willemen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Willemen (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    René de Wildt, "Stamboom Kim de Wildt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kims-stamboom/I2092.php : benaderd 25 mei 2024), "Jacqueline Jeantina Eugenia Gerarda Willemen (1939-1999)".