In Cruce Salus » Hermine Henriette Bartels (1893-1979)

Persoonlijke gegevens Hermine Henriette Bartels 

Bron 1

Gezin van Hermine Henriette Bartels

Zij is getrouwd met Robartus Adrianus Kroes.Bron 3

Zij hebben elkaar "kennen geleerd" in dansschool Van Beek, Eendrachtstraat te Rotterdam.
Op kamers gaan wonen in de Catharine Beermanstraat (R'dam), na een paar maanden naar het Stieltjesplein. Daar werden To en Rob geboren. Huis te klein: naar "Lange Rue de Bajonet" (koninginnefeesten). Robert speelde toneel bij 'Oefening na Arbeid'. Bekende namen uit die tijd; Versnel en Donkers. Na 8 jaar verhuisd naar Spangen en snel weer terug naar "Rue de Bajonet", maar nu de Korte.
De crisistijd kwam, maar in '36 kreeg Robert 1 jaar werk, in Zwolle, bij Ansingh. Zij woonden daar op de Philosofenallee.
Na dat jaar, 2 april 1937, terug naar R'dam; Heulstraat 11 a.
Per 22 jan '42 vonden zij een 'woning' in Huiswaard bij Koedijk (Nr.4 b), het was een verbouwde kippenschuur, zonder gas en water. Zes jaar later werd het adres Huiswaard 6. In Alkmaar ging Robert werken bij Ypma, als pianostemmer; dit heeft hij volgehouden tot zijn 72ste.
Papiermolenstraat was het volgende adres. (Haaks daarop stond de Houthavenstraat, waar op nr 2 Pieter Stek en Grietje van Vliet woonden. Zoon Rob vond daar Helena Stek.)
Om kleiner te wonen gingen Robert en Mien naar een flat in de De Savornin Lohmanstraat 5. Vandaar naar een bejaardenwoning in de Esmoreitstraat 62 en Hermine verhuisde naar "huize de Nieuwpoort" van Humanitas en Robert naar Hilversum om daar verpleegd te worden; hij had aderverkalking....

Zij zijn getrouwd op 26 oktober 1921 te Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, zij was toen 28 jaar oud.

Getuigen: broer van de bruidegom Jan Kroes,

Kind(eren):


Woonachtig: Alkmaar, Noord-Holland, NederlandPapiermolenstraat 8.

Woonachtig in het jaar 1921: Rotterdam, Zuid-Holland, NederlandCatharine Beermanstraat.

Woonachtig op 1 juni 1924: Rotterdam, Zuid-Holland, NederlandStieltjesplein.

kinderen To en Rob hier geboren

Woonachtig op 2 april 1937: Rotterdam, Zuid-Holland, NederlandHeulstraat 11 b.

Woonachtig op 22 januari 1942: Koedijk, Noord-Holland, NederlandHuiswaard 4b.

veel keus was er waarschijnlijk niet in die periode


Notities over Hermine Henriette Bartels

Er is altijd gezegd, dat de broer van Hermine, Hans, wél erkend werd door hun vader Henri, en zij niet, Henri gaf bij het gemeenteloket aan, dat zij hulp in de huishouding was, maar zij en Hans hadden wel dezelfde moeder: Anna Marie. Na Anna Marie's overlijden, komt haar zuster Auguste voor haar in de plaats. Dit gebeuren is voor ons altijd zo verdraaid, dat wij dachten, dat Anna Marie de tweede vrouw van Henri Scharringhausen was. De feiten liegen echter niet. Ik (Lex Kroes) heb nog geen bewijs gevonden, dat Henri haar vader is.
De laatstlevende, Ruth Scharringhausen, die alle betrokkenen kent, weet ook niet, wat de reden om niet te erkennen was. En Helena Kroes-Stek (mijn moeder) denkt, dat het puur om de overname van het bedrijf van Henri Scharringhausen was, dat Hans Jacob de naam Scharringhausen kreeg. Hermine en Hans waren in eerste instantie beiden als Bartels ingeschreven in het vreemdelingenregister van de stad Antwerpen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hermine Henriette Bartels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hermine Henriette Bartels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. BS Huwelijksregister Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  2. Inventarisnr.: 1921 r24v
    Archief: BS Huwelijken
    Archiefnaam: Gemeente Archief Rotterdam
    bruid is Duitsch onderdaan
    Gebeurtenissen 26 oktober 1921
  3. Transcriptie Stadt Archive Hannover Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  4. veld 1: Einwohnermeldekarte
    veld 2: Geburtsurkunde
    veld 3: Der Oberbürgermeister
    Einwohnermeldekarte:
    Wohnungsverhältnis: aus Bremen kommend:
    04.04.93 Am Bahnhof 3, bei Schmidt
    01.05.93 Unbek. : Rosenstr. 2 (d.h. wahrscheinlich, dass es eine kurzzeitige Meldelücke gab)
    28.05.93 Eichstr. 21 a, b. Stübing
    25.09.93 Kirschstr. 1, b. Bauer
    08.04.94 Seilerstr. 1
    19.05.94 Norden
    ad II in Rotterdam, Beukelsdijk 25 B……, lt. IV.2.343.319.21 . Dieser letzte Vermerk bezieht sich wahrscheinlich auf Hermine Henriette. Wir können hier nicht eindeutig den Sinn dieses Vermerkes klären. Vielleicht kann Ihnen Herr Jung weiterhelfen, weil er die Originale hat.
    Hermine Henriette ist mit Geburtsdatum 27.07.1893 auf der Karte eingetragen.
    Geburtsurkunde
    Nr. 3752
    Hannover, am 21.Juli 1893
    Vor dem unterzeichneten Standesbeamten erschien heute, der Persönlichkeit nach bekannt, die Hebamme Dora Fröhlich, geborene Becker, wohnhaft zu Hannover…und zeigte an, dass von der zu Neuenwege im Oldenburg'schen geborenen unverehelichten Dienstmagd Anna Maria Bartels, lutherischer Religion, wohnhaft zu Hannover, Eichstraße 21 A zu Hannover in vorbenannter Wohnung in ihrer der Anzeigenden Gegenwart am siebenundzwanzigsten Juli des Jahres tausend acht hundert und drei Abends um zehn Uhr ein Kind weiblichen Geschlechts geboren worden sei, welches die Vornamen Hermine Henriette erhalten habe.
    Vorgelesen, genehmigt und unterschrieben, gez. D. Fröhlich, der Standesbeamte: In Vertretung, gez. Nöldeke.
    veld 5: 26 dec 2008
    veld 4: Im Auftrag Christel Jung-König M.A.
    Gebeurtenissen 1893
  5. Boek
  6. Uitgever: Nederlands Bijgelgenootschap Amsterdam
    Type: gebonden Bijbel
    Afmetingen: 10cm x 17cm
    voorblad ondertekend door predikant M.van Grieken en ouderling W.den Broer van de Nederlands Hervormde Gemeente Rotterdam.
    Gebeurtenissen 26 oktober 1921

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 juli 1893 lag rond de 17,1 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Première van de opera Manon Lescaut van Giacomo Puccini in Turijn.
    • 25 juli » Opening van het Kanaal van Korinthe.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
    • 16 december » Wereldpremière van Antonín Dvořáks symfonie Uit de Nieuwe Wereld
    • 23 december » Eerste opvoering van de Duitse opera Hänsel und Gretel.
  • De temperatuur op 26 oktober 1921 lag tussen 10,4 °C en 14,2 °C en was gemiddeld 11,9 °C. Er was 0,4 mm neerslag. Er was 0,2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
    • 28 januari » Albert Einstein zet heel de wereld op zijn kop. In een redevoering in Berlijn beweert hij dat het universum gemeten kan worden.
    • 18 maart » De tweede Vrede van Riga tussen Polen en de Sovjet-Unie. Ondanks de recente Poolse successen annexeert de Sovjet-Unie Oekraïne en Wit-Rusland. De regering van Oekraïne emigreert naar Frankrijk.
    • 21 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub AC Pistoiese.
    • 21 juli » Riffijnse opstandelingen aangevoerd door Mohammed Abdelkrim El Khattabi overwinnen Spaanse troepen bij de Slag om Annual in Noord-Marokko.
    • 8 september » Eerste Miss America-verkiezing.
    • 18 december » Het Pools voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis van het land. In Boedapest wordt met 1-0 verloren van Hongarije.
  • De temperatuur op 9 januari 1979 lag tussen -1.2 °C en 2,3 °C en was gemiddeld 0.6 °C. Er was 3,8 mm neerslag gedurende 3,3 uur. Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • In het jaar 1979: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,0 miljoen inwoners.
    • 10 maart » Een Nederlands UNIFIL-bataljon vertrekt naar Libanon.
    • 29 april » Kate Bush geeft haar eerste concert in Nederland in Koninklijk Theater Carré.
    • 7 juni » Paus Johannes Paulus II bezoekt tijdens zijn verblijf in Polen het voormalige concentratiekamp Auschwitz.
    • 18 juni » Jimmy Carter en Leonid Brezjnev ondertekenen te Wenen het SALT 2-verdrag ter beperking van het aantal kernwapens.
    • 11 juli » Het ruimtestation Skylab komt terug op aarde.
    • 19 juli » In Nicaragua komt een einde aan de dictatuur van de Somoza-dynastie als een junta van wederopbouw, onder leiding van Daniel Ortega, de macht overneemt.
  • De temperatuur op 12 januari 1979 lag tussen 0.5 °C en 2,3 °C en was gemiddeld 1,3 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 1,4 uur. Er was 0.6 uur zonneschijn (7%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • In het jaar 1979: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,0 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Ayatollah Khomeini zet na vijftien jaar ballingschap weer voet op Iraanse bodem.
    • 13 februari » Vooral Noordoost-Nederland wordt getroffen door een extreem zware sneeuwstorm. Het leger wordt ingezet om woningen en boerderijen te helpen.
    • 3 april » Wilfried Martens wordt premier van België.
    • 19 juli » In Nicaragua komt een einde aan de dictatuur van de Somoza-dynastie als een junta van wederopbouw, onder leiding van Daniel Ortega, de macht overneemt.
    • 7 september » Eerste uitzending van sportzender ESPN.
    • 21 oktober » Paus Johannes Paulus II bezoekt Pompeï en Napels.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bartels

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bartels.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bartels.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bartels (onder)zoekt.

De publicatie In Cruce Salus is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lex Kroes, "In Cruce Salus", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/in-cruce-salus/I28.php : benaderd 21 mei 2024), "Hermine Henriette Bartels (1893-1979)".