Het Eiland Schiermonnikoog » Ambrozius Dubblinga (1861-1921)

Persoonlijke gegevens Ambrozius Dubblinga 

  • Hij is geboren op 28 november 1861 in Schiermonnikoog.
  • Beroepen:
  • Vermelding: erkentelijkheid voor fatale reddingspoging.Bron 5
    - D u i t s c h e b e t u i g i n g v a n d e e l n e m i n g. Volgens een Wolf-telegram uit Berlijn heeft het Duitsche gezantschap in Den Haag de deelneming betuigd der Duitsche regeering over het verdrinken van twee leden der bemanning van de reddingsboot te Schiermonnikoog bij een poging tot redding van den in den nood verkeerenden Duitschen schoener, en een bedrag in geld voor de nabestaanden gezonden.
  • Vermelding: beloning voor redding.Bron 6
    Door de Koningin-Regentes is aan A. Dubbinga [sic] Az., postschipper, J. Bouma, diens stuurman, E. Steensma, commies te water, allen wonende te Schiermonnikoog, P. Bakker, commies te water, en K.J. Faber, sloeproeier bij den klaringspost te Oostmahorn, beiden aldaar wonende, verleend een gratificatie van ƒ 10 voor ieder, ter belooning van de redding door hen, bij het stormweder van 27 maart j.l., van de drie opvarenden van een in nood verkeerend schip in de Noordzee.
  • Woonachtig:
    • huis 166 (doorgehaald: 151K), Schiermonnikoog.Bron 7
    • Langestreek A nº 94 (doorgehaald: 95), Schiermonnikoog.Bron 8
    • huis A nr 95 (Langestreek Westeind), Schiermonnikoog.Bron 9
    • tot 1887: geen adres vermeld, Schiermonnikoog.Bron 10
      bij zijn ouders
    • vanaf 19 maart 1887: geen adres vermeld, Schiermonnikoog.Bron 11
  • (Dienstplicht) .
    vrijgesteld van militaire dienst wegens broederdienst
  • Hij is overleden april 1921 in op zee, hij was toen 59 jaar oud.
    op 11 april aangespoeld gevonden op Terschelling

    Leeuwarder Courant 11 april 1921:
    Vrijdagmorgen seinde de kustwacht op Schiermonnikoog, zoo schrijft men ons van daar, dat buiten de noordelijke banken een schip gestand was en om hulp seinde. Zonder aarzeling werd de reddingboot in gereedheid gebracht, om binnen den kortst mogelijken tijd met 12 flinke mannen zee te kiezen. Er waaide een sterke oostenwind met een hevige branding, maar de boot deed zijn plicht uitstekend en binnen betrekkelijk korten tijd, gerekend den zeer grooten afstand, kon men haar van het duin af weder zien terugkeeren. Of men in zijn poging tot redding geslaagd was, viel niet te zeggen; daarvoor was de afstand te groot. Plotseling zagen een paar toeschouwers achter de tweede branding de boot een verdachte beweging maken en onmiddellijk daarna omslaan. Groot was de ontsteltenis.
    De voerlui waren ,op het bericht, dat de boot naderde, reeds weder op weg met hunne paarden, maar keerden direct naar het dorp terug, om maatregelen te treffen. De postmotor was ondertusschen, daar de eb inviel, droog gevallen en kon dus geen dienstdoen. Naar elk station werd geseind om hulp, maar alles scheen samen te werken, om de redding onmogelijk te maken. Bijna overal haperde iets. Fluks werd de nieuwe vlet van den postdienst, die met ijsgang dienst moet doen, op een wagen geladen en naar het strand gebracht. Een bijna ondoenlijk werk, om in notedopje, geschikt voor vier roeiers, den tocht te wagen. Het jeugdige bloed onzer jonge zeelui verloochende zich echter niet. Velen waren terstond tot hulp bereid, en, na ernstige overwegingbesloten onze bekwaamste roeiers, mannen van ervaring, onder leiding van den stoeren kapitein van den postmotor, den tocht te wagen.
    Helaas, het mocht dezen dapperen niet gelukken, hunne vrienden op te sporen. Had men in het eerst met kijkers kunnen zien, dat er zich op de omgeslagen boot verscheidene personen bevonden, verder in den middag werd het nevelig en was van de boot, zelfs met de sterkste kijkers niets meer te bespeuren. Lang heeft de kleine sloep op zee rond gedobberd. Men kan zich de gevoelens van dc hulpvaardige mannen voorstellen, die daar ginds een vriend, een familielid in nood wisten en toch machteloos, zonder bepaald doel, moesten rondzwerven.
    Groot was de angst in het dorp, want hoe verder de dag verstreek, hoe minder het geloof aan de redding werd.
    Eindelijk kwam voor de nabestaanden van de vijf opvarenden der laatste sloep de tijding, dat deze door een sleepboot, die ook den bewusten schoener op sleeptouw had, was opgepikt en dat men in Oostmahorn was aangekomen.
    Vergeefsch dus de opoffering. Men wanhoopte aan de redding. Maar.. . . ongeveer 8 uur kwam plotseling van Oostmahorn het bericht: 10 man van de reddingboot zijn door een trawler alhier binnengebracht, 2 worden vermist.
    Ging eensdeels een zucht van verademing door het dorp, anderdeels heerschte er diepe smartl en verslagenheid over het verlies dier beide mannen die zoo noode gemist kunnen worden. Het zijn A. Dubblinga, schipper van de reddingboot, en D. T. Visser, vrijwillig roeier.
    Hoe de ramp zich eigenlijk heeft toegedragen, daarvan zijn hier nog geen bijzonderheden bekend; evenmin de oorzaak van de vermissing der beide opvarenden.

    Algemeen Handelsblad 12 april 1921:
    Het ongeluk op Schiermonnikoog.
    Vermist zijn nog de algemeen geachte schipper der reddingboot Ambrozius Dubblinga, nalatende een weduwe, en van de bemanning kapitein Douwe Visser, nalatende een zoontje van 12 jaar.
    De reddingboot is te Zoutkamp aangebracht
  • Registratie van overlijden op 30 april 1921.Bron 12
  • Een kind van Ambrosius Dubblinga en Aafke Dobbinga
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 april 2021.

Gezin van Ambrozius Dubblinga

Hij is getrouwd met Henderika Bakker.

Zij zijn getrouwd op 13 maart 1887 te Schiermonnikoog, hij was toen 25 jaar oud.Bron 13


Kind(eren):

  1. Ambrozius Dubblinga  1887-± 1913
  2. Meint Dubblinga  1892-1929 


Notities over Ambrozius Dubblinga

signalement uit militieregister Schiermonnikoog:

(lengte) 1 meter millimeter
Aangezigt
Voorhoofd
Oogen
Neus (niet ingevuld)
Mond
Kin
Haar
Wenkbraauwen
Merkbare teekenen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ambrozius Dubblinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ambrozius Dubblinga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ambrozius Dubblinga

Ambrozius Dubblinga
1861-1921

1887

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1890-1900
    2. huwelijksacte Ambrosius Dubblinga/Henderika Bakker (1887)
    3. huwelijksacte Jan Karst/Lotje Feyes (1916)
    4. overlijdensacte Betje Visser (1887)
    5. Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander 21 mei 1921
    6. Enkhuizer Courant. Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Hollands Noorderkwartier 12 juni 1896
    7. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1866-1880 blad 162
    8. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1890-1900 blad 81
    9. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1900-1923 blad 131
    10. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1880-1890 blad 32
    11. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1880-1890 blad 35
    12. overlijdensactes Schiermonnikoog 1921:A4
    13. acte 1887:1

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 november 1861 lag rond de 2,4 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
    • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
    • In het jaar 1861: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 11 maart » De grondwet van de Geconfedereerde Staten van Amerika wordt aangenomen.
      • 17 maart » Het Koninkrijk Italië wordt uitgeroepen.
      • 20 maart » Een verwoestende aardbeving vindt plaats in de Argentijnse stad Mendoza.
      • 12 april » Aanval op Fort Sumter, de eerste slag in de Amerikaanse Burgeroorlog.
      • 21 mei » North Carolina scheidt zich af van de Verenigde Staten van Amerika.
      • 10 juni » Slag bij Big Bethel tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het is een van de eerste veldslagen dat resulteerde in een Zuidelijke overwinning.
    • De temperatuur op 13 maart 1887 lag rond de -2.6 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1887: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 26 januari » Slag bij Dogali: Abessinië verslaat de Italianen.
      • 13 maart » Aleksandr Oeljanov, de broer van Lenin pleegt een moordaanslag op tsaar Alexander III. In totaal 74 mensen worden hierbij opgepakt. De meesten worden vrijgelaten maar Aleksandr wordt terechtgesteld op 20 mei 1887 in Sjlisselburg.
      • 15 maart » Oprichting van het rooms-katholieke bisdom Monaco.
      • 4 juni » In Parijs wordt het Institute Pasteur opgericht.
      • 15 augustus » Eerste beklimming van de Mönch in Zwitserland.
      • 21 augustus » Oprichting van de Noorse sociaaldemocratische partij genaamd Det Norske Arbeiderpartiet.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Dubblinga


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I6972.php : benaderd 11 mei 2024), "Ambrozius Dubblinga (1861-1921)".