Het Eiland Schiermonnikoog » Douwe Visser (1879-1921)

Persoonlijke gegevens Douwe Visser 

  • Hij is geboren op 6 december 1879 in Schiermonnikoog.
  • Beroepen:
  • Vermelding: erkentelijkheid voor fatale reddingspoging.Bron 6
    - D u i t s c h e b e t u i g i n g v a n d e e l n e m i n g. Volgens een Wolf-telegram uit Berlijn heeft het Duitsche gezantschap in Den Haag de deelneming betuigd der Duitsche regeering over het verdrinken van twee leden der bemanning van de reddingsboot te Schiermonnikoog bij een poging tot redding van den in den nood verkeerenden Duitschen schoener, en een bedrag in geld voor de nabestaanden gezonden.
  • Woonachtig:
    • Langestreek A nº 113, Schiermonnikoog.Bron 7
    • huis A nº 62 (Langestreek westeind), Schiermonnikoog.Bron 8
      overgeschreven van folio 266
    • van rond 1903 tot rond 1908: huis A 191 (Voorstreek), Schiermonnikoog.Bron 9
      overgeschreven van folio 165 (geen datum), uitgeschreven naar folio 89
  • (Dienstplicht) .
    ingeloot voor de lichting 1899, ingelijfd op 1 maart 1899 in het korps Pontonniers en op 1 augustus 1907 ingevolge art. 3 der wet van 24 juni 1901 (Staatsblad) bestemd geworden tot het bij de landweer volbrengen van den in dat artikel vermelden verlengden militiediensttijd. Op 20 augustus 1912 ontslagen wegens gebreken.
  • (Veroordeling) .Bron 10
  • Hij is overleden april 1921 in op zee, hij was toen 41 jaar oud.
    op 14 april 1921 overleden gevonden te Pietersbierum (gem. Barradeel)

    Leeuwarder Courant 11 april 1921:
    Vrijdagmorgen seinde de kustwacht op Schiermonnikoog, zoo schrijft men ons van daar, dat buiten de noordelijke banken een schip gestand was en om hulp seinde. Zonder aarzeling werd de reddingboot in gereedheid gebracht, om binnen den kortst mogelijken tijd met 12 flinke mannen zee te kiezen. Er waaide een sterke oostenwind met een hevige branding, maar de boot deed zijn plicht uitstekend en binnen betrekkelijk korten tijd, gerekend den zeer grooten afstand, kon men haar van het duin af weder zien terugkeeren. Of men in zijn poging tot redding geslaagd was, viel niet te zeggen; daarvoor was de afstand te groot. Plotseling zagen een paar toeschouwers achter de tweede branding de boot een verdachte beweging maken en onmiddellijk daarna omslaan. Groot was de ontsteltenis.
    De voerlui waren ,op het bericht, dat de boot naderde, reeds weder op weg met hunne paarden, maar keerden direct naar het dorp terug, om maatregelen te treffen. De postmotor was ondertusschen, daar de eb inviel, droog gevallen en kon dus geen dienstdoen. Naar elk station werd geseind om hulp, maar alles scheen samen te werken, om de redding onmogelijk te maken. Bijna overal haperde iets. Fluks werd de nieuwe vlet van den postdienst, die met ijsgang dienst moet doen, op een wagen geladen en naar het strand gebracht. Een bijna ondoenlijk werk, om in notedopje, geschikt voor vier roeiers, den tocht te wagen. Het jeugdige bloed onzer jonge zeelui verloochende zich echter niet. Velen waren terstond tot hulp bereid, en, na ernstige overwegingbesloten onze bekwaamste roeiers, mannen van ervaring, onder leiding van den stoeren kapitein van den postmotor, den tocht te wagen.
    Helaas, het mocht dezen dapperen niet gelukken, hunne vrienden op te sporen. Had men in het eerst met kijkers kunnen zien, dat er zich op de omgeslagen boot verscheidene personen bevonden, verder in den middag werd het nevelig en was van de boot, zelfs met de sterkste kijkers niets meer te bespeuren. Lang heeft de kleine sloep op zee rond gedobberd. Men kan zich de gevoelens van de hulpvaardige mannen voorstellen, die daar ginds een vriend, een familielid in nood wisten en toch machteloos, zonder bepaald doel, moesten rondzwerven.
    Groot was de angst in het dorp, want hoe verder de dag verstreek, hoe minder het geloof aan de redding werd.
    Eindelijk kwam voor de nabestaanden van de vijf opvarenden der laatste sloep de tijding, dat deze door een sleepboot, die ook den bewusten schoener op sleeptouw had, was opgepikt en dat men in Oostmahorn was aangekomen.
    Vergeefsch dus de opoffering. Men wanhoopte aan de redding. Maar.. . . ongeveer 8 uur kwam plotseling van Oostmahorn het bericht: 10 man van de reddingboot zijn door een trawler alhier binnengebracht, 2 worden vermist.
    Ging eensdeels een zucht van verademing door het dorp, anderdeels heerschte er diepe smart en verslagenheid over het verlies dier beide mannen die zoo noode gemist kunnen worden. Het zijn A. Dubblinga, schipper van de reddingboot, en D. T. Visser, vrijwillig roeier.
    Hoe de ramp zich eigenlijk heeft toegedragen, daarvan zijn hier nog geen bijzonderheden bekend; evenmin de oorzaak van de vermissing der beide opvarenden.

    Algemeen Handelsblad 12 april 1921:
    Het ongeluk op Schiermonnikoog.
    Vermist zijn nog de algemeen geachte schipper der reddingboot Ambrozius Dubblinga, nalatende een weduwe, en van de bemanning kapitein Douwe Visser, nalatende een zoontje van 12 jaar.
    De reddingboot is te Zoutkamp aangebracht.
  • Registratie van overlijden op 16 april 1921.Bron 11
  • Een kind van Tjeerd Visser en Grietje Donema
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022.

Gezin van Douwe Visser

Hij is getrouwd met Johanna Dol.

Zij zijn getrouwd op 9 april 1908 te Schiermonnikoog, hij was toen 28 jaar oud.Bron 12


Kind(eren):

  1. Tjeerd Visser  1908-1970


Notities over Douwe Visser

signalement uit militieregister Schiermonnikoog:

(lengte) 1 meter millimeter
Aangezigt
Voorhoofd
Oogen
Neus (niet ingevuld)
Mond
Kin
Haar
Wenkbraauwen
Merkbare teekenen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Douwe Visser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Douwe Visser

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Douwe Visser

Tjeerd Visser
1843-1915

Douwe Visser
1879-1921

1908

Johanna Dol
1878-1911

Tjeerd Visser
1908-1970

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1890-1900
    2. huwelijksacte Douwe Visser/Johanna Dol (1908)
    3. huwelijksacte Foppe Smids/Lambertha de Boer (1914)
    4. overlijdensacte Douwe Visser (1921)
    5. overlijdensacte Johanna Dol (1911)
    6. Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander 21 mei 1921
    7. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1890-1900 blad 99
    8. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1900-1923 blad 89
    9. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1900-1923 blad 266
    10. RA Fri inv 99 rolnr 1138
    11. overlijdensactes Schiermonnikoog 1921:A3
    12. acte 1908:1

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 december 1879 lag rond de -5.9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • In het jaar 1879: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 22 januari » De Zoeloes verslaan de Britten in de Slag bij Isandlwana.
      • 3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
      • 14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
      • 19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
      • 21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
      • 31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
    • De temperatuur op 9 april 1908 lag tussen 0.4 °C en 13,0 °C en was gemiddeld 6,9 °C. Er was 0.3 mm neerslag. Er was 7,6 uur zonneschijn (56%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 2 maart » Eerste driechromatische foto's van Gabriel Jonas Lippmann.
      • 21 juni » In Londen demonstreren duizenden vrouwen voor vrouwenkiesrecht.
      • 25 juli » Oprichting van Oostenrijkse voetbalclub LASK Linz.
      • 1 oktober » De eerste T-Ford loopt van de band.
      • 5 oktober » Het autonome vorstendom Bulgarije verklaart zich onafhankelijk van het Osmaanse rijk.
      • 5 oktober » Oostenrijk-Hongarije annexeert Bosnië, dat vanaf 1878 een condominium was, bestuurd samen met het Ottomaanse Rijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Visser

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Visser.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Visser.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Visser (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I28348.php : benaderd 22 mei 2024), "Douwe Visser (1879-1921)".