Het Eiland Schiermonnikoog » Remke Jans Onnes (1784-1834)

Persoonlijke gegevens Remke Jans Onnes 

  • Hij is geboren op 11 november 1784 in Schiermonnikoog.
  • Hij werd gedoopt op 12 december 1784 in Schiermonnikoog.Bron 1
  • Beroepen:
  • Vermelding: Algemeen Handelsblad 5 mei 1834.Bron 4
    Scheepstijdingen
    CHRISTIAANSAND, 12 April. Men heeft het volslagen verlies te betreuren van het Smakschip "de Eendracht" van Schiermonnikoog, gevoerd door Remke Jans Onnes - dit vaartuig moet vergaan zijn op de buiten rotsen, een weinig ten westen van de stad Mandahl in den nacht van 19 Maart, zonder dat op den 9en dezer de lijken der ongelukkige schipbreukelingen zijn ontdekt geworden. Men had ook geene scheepspapieren gevonden, doch de overblijfselen van het wrak hebben de voorenstaande bijzonderheden doen kennen. Men heeft twee ankers en eenig touw/ en zeilwerk gered, hetwelk te Mandahl bewaard wordt om te kunnen worden afgegeven aan dengenen die er regt op heeft, onder betaling van de redding/kosten, enz, een ingevolge der procuratie en het certificaat van eigendom der reeders.
  • Hij is overleden op 29 maart 1834 in bij Mandahl (Noo), hij was toen 49 jaar oud.
    bij het huwelijk van zoon Minne (1847) legt deze een verklaring onder ede af dat hij 'in de onmogelijkheid is de akte van overlijden zijns vaders of van bekendheid ter vervanging derzelve overteleggen daar hij met de plaats en juisten tijd van dat overlijden onbekend is.
    Zie echter onder 'vermelding'

    Bij het huwelijk van dochter Grietje wordt een verklaring onder ede overlegd, afgelegd op 26 september 1839 voor Jetze de Vries plaatsvervangend kantonrechter van het kanton Dockum, door:
    Trijntje Elles de Wilde, zonder beroep
    Sjoeke Jacobs Engelsman, zonder beroep
    Aukje Wopkes Donema, winkeliersche alle wonende te Dokkum
    Pieter Jacobs Smit, schipper wonende op het eiland Schiermonnikoog
    allen van competenten ouderdom
    welke verklaarden 'zeer wel [te] weten dat haar [= Grietje Onnes'] vader Remke Jans Onnes in leven matroos wonende te Schiermonnikoog in de maand Maart van het jaar een duizend acht honderd vier en dertig onder Noorwegen met het Schip is verongelukt, en dat in der tijd verzuimd is hiervan de nodige aangave te doen.
    Geven getuigen voor redenen van wetenschap, dat zij alle op het eiland Schiermonnikoog geboren gedachte Remk Jans Onnes van zeer na bij gekend hebben, en dat hun nog zeer goed bekend is, dat zoo verre bekend niets van gedacht Schip en equipagie is herkend geworden, als een stuk van de kleerkist van Remke Jans Onnes, waar op zijn naam geplaatst was, het welk aan wal is komen drijven (...)..

    uit het Algemeen handelsblad van 5 mei 1834:

    Scheepstijdingen.
    — CHRISTIAANSAND , 12 April. Men heeft het volslagen verlies te betreuren van het Smakschip de Eendragt van Schiermonnikoog, gevoerd door Remke Jans Onnes; dit vaartuig moet vergaan zijn op de buiten rotsen, een weinig ten westen van de Stad Mandahlin den nacht van 29 Maart, zonder dat op den 9den dezer de lijken der ongelukkige schipbreukelingen zijn ontdekt geworden. Men had ook geene scheepspapieren gevonden, doch de overblijfselen van het wrak hebben de voorenstaande bijzonderheden doen kennen. Men heeft twee ankers en eenig touw- en zeilwerk gered, hetwelk te Mandahl bewaard wordt om te kunnen worden afgegeven aan dengenen die er regt op heeft, onder betaling van de redding-kosten, enz., en ingevolge der procuratie en het certifikaat van eigendom der reeder»
  • Een kind van Jan Remkes Onnes en Grytje Tiddes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2019.

Gezin van Remke Jans Onnes

Hij is getrouwd met Trijntje Gabbes Siebesma.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 7 oktober 1810 te Schiermonnikoog, hij was toen 25 jaar oud.Bron 5

Schiermonnikoog, huwelijken 1810
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 7 oktober 1810
Man : Remke Jans Onnes afkomstig van Schiermonnikoog
Vrouw : Trientje Gabbes afkomstig van Schiermonnikoog

Kind(eren):

  1. Grietje Onnes  1812-1849 
  2. Gabbe Klasen Onnes  1816-> 1840
  3. Jan Onnes  1819-1841
  4. Minne Onnes  1821-1880 
  5. Tietje Onnes  1824-1898 
  6. Adriaantje Onnes  1827-1874 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Remke Jans Onnes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Remke Jans Onnes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Remke Jans Onnes

Remke Jans
1722-1779
Grytje Tiddes
± 1754-1818

Remke Jans Onnes
1784-1834

1810
Grietje Onnes
1812-1849
Jan Onnes
1819-1841
Minne Onnes
1821-1880
Tietje Onnes
1824-1898

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Herv. gem. Schiermonnikoog 1718-1811
    2. huwelijksacte Albert Ekamp/Auktje Koster (1826)
    3. huwelijksacte Cornelis Gabbes/Trijntje Onnes (1813)
    4. kranten.kb.nl
    5. Trouwregister Hervormde gemeente Schiermonnikoog 1718-1811

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 november 1784 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1784: Bron: Wikipedia
      • 19 maart » De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa vijftien mensen verdrinken.
      • 15 september » Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
      • 26 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Verenigde Staten van Amerika.
    • De temperatuur op 12 december 1784 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1784: Bron: Wikipedia
      • 19 maart » De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa vijftien mensen verdrinken.
      • 15 september » Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
      • 26 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Verenigde Staten van Amerika.
    • De temperatuur op 7 oktober 1810 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1810: Bron: Wikipedia
      • 28 april » Keizer Napoleon Bonaparte reist vanuit Brussel via het Kanaal naar Willebroek tot in de Rupel. Hier schouwt hij de "oorlogsbodems" die in de rivier voor anker liggen. Na de schouwing reist hij over de weg verder naar Antwerpen.
      • 16 september » Grito de Dolores: Miguel Hidalgo roept op tot onafhankelijkheid voor Mexico.
      • 18 september » Eerste Junta in Chili. Alhoewel het de bedoeling was dat de Junta alleen de macht had tijdens de afwezigheid van de koning was het in feite de eerste stap naar onafhankelijkheid van Spanje, en het wordt ook om deze reden herdacht.
    • De temperatuur op 29 maart 1834 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: half bewolkt zwaar bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1834: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 1 januari » De Duitse Zollverein treedt in werking. Deze economische vereniging is de eerste aanzet tot de Duitse eenheid.
      • 27 mei » Heroprichting van het Bisdom Brugge in België, dat eerder bestond van 1559-1801.
      • 14 juni » Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.
      • 14 oktober » Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de Gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
      • 27 november » Uitvinding van de elektromotor, door Thomas Davenport.
      • 3 december » Oprichting van het Bisdom Ceylon.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Onnes

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Onnes.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Onnes.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Onnes (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I20593.php : benaderd 21 mei 2024), "Remke Jans Onnes (1784-1834)".