Het Eiland Schiermonnikoog » Tjipke Komter (1847-1921)

Persoonlijke gegevens Tjipke Komter 


Gezin van Tjipke Komter

Hij is getrouwd met Louisa Camstra.

Zij zijn getrouwd op 2 december 1868 te Leeuwarden, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Tjipke Konter  1870-1894
  2. Douwe Komter  1871-1957 
  3. Karel Komter  1872-1910
  4. Egbert Komter  1876-1933
  5. Geertje Komter  1877-1965


Notities over Tjipke Komter

Geboren als Tjipke Konter.Echter, op 7 mei 1903 wordt in de Burgerlijke Stand van Schiermonnikoog onderstaande acte ingeschreven:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Gezien het verzoekschrift van Tjipke Konter, Karel Konter, Egbert Konter, en Geertje Konter, allen wonende te Leeuwarden en Douwe Konter, wonende te Amsterdam, ter bekoming van vergunning voor zooveel den eersten adressant betreft ook voor zijne minderjarige dochter Anna Elisabeth Konter, om hunne geslachtsnaam "Konter" te mogen veranderen in dien van "Komter". Gelet op artikel vier en zestig van het Burgerlijk Wetboek, mitsgaders op de aankondigingen van het voormeld verzoek blijkens het overgelegd exemplaar van de Nederlandsche Staatscourant van den zesden Maart negentien honderd twee, dat van de Leeuwarder Courant van zes en twintig Februari negentien honderd twee, en dat van het Algemeen Handelsblad van zes en twintig Februari negentien honderd twee in deze couranten gedaan. Gezien het rapport van onzen Minister van Justitie van den zeventienden Maart negentien honderd drie, eerste afdeeling C, nommer honderd een en zeventig. Hebben goed gevonden en verstaan toe te stemmen gelijk wij toestemmen bij deze, dat ten eerste Tjipke Konter, geboren te Schiermonnikoog den veertienden Februari achttien honderd zeven en veertig; ten tweede Douwe Konter, geboren te Leeuwarden den dertienden April achttien honderd een en zeventig; te derde Karel Konter, geboren te Leeuwarden, den achttienden September achttien honderd twee en zeventig; ten vierde Egbert Konter, geboren te Leeuwarden den dertigsten Januari achttien honderd zes en zeventig; ten vijfde Grietje Konter, geboren te Leeuwarden den derden October achttien honderd zeven en zeventig; ten zesde Anna Elisabeth Konter geboren te Leeuwarden den tienden April achttien honderd een en tachtig, hunne gelsachtsnaam "Konter' te veranderen in die van "Komter", wordende de ambtenaar van den Burgerlijken Stand ten deze bevoegd, desnoods gemachtigd, om van die ons besluit van toestemming, waarvan afschrift aan hem door of vanwege de belanghebbenden zal worden overhandigd, de bij artikel zes en zestig van het Burgerlijk Wetboek de inschrijving en aanteekening te doen. Onze Minister van Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan afschrift tot nazicht zal worden gezonden aan onzen Minister van Financiën. s' Gravenhage, den vier en twintigsten Maart negentien honderd drie (geteekend) Wilhelmina. De Minister van Justitie (geteekend) J.A. Laeff. Overeenkomstig het oorspronkelijke, De Secretaris-Generaal bij het Departement van Justitie (geteekend) P.J. v Beijma. Voor eensluidend afschrift, de Secretaris-Generaal voornoemd, (geteekend) P.J. v Beijma. Geregistreerd te s' Gravenhage, den een april negentien honderd drie, deel honderd drie en veertig, folio honderd twintig recto vak zes een blad geen renvooi. Ontvangen voor recht vijf en zeventig Gulden. De ontvanger G.A. (geteekend) v. Berkel.

signalement uit militieregister:

(lengte) 1 el 692 strepen
Aangezigt ovaal
Voorhoofd smal
Oogen blaauw
Neus rod
Mond id.
Kin rond
Haar rood
Wenkbraauwen id.
Merkbare teekenen geene

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Tjipke Komter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Tjipke Komter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Tjipke Komter

Tjipke Konter
1810-1846

Tjipke Komter
1847-1921

1868
Tjipke Konter
1870-1894
Douwe Komter
1871-1957
Karel Komter
1872-1910
Egbert Komter
1876-1933

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. huwelijksacte Egbert Komter/Aafje van der Meij (Leeuwarden 1902)
    2. huwelijksacte Hendrik Charbon/Anna Komter (Leeuwarden 1907)
    3. overlijdensacte Tjipke Komter (1921)
    4. Arnhemsche courant 29 augustus 1921
    5. acte Leeuwarden 1921:415

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 februari 1847 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist regen bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
      • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
      • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
      • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
      • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
      • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.
    • De temperatuur op 2 december 1868 lag rond de 5,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1868: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 30 januari » Charles Darwin publiceert Variations of Plants and Animals under Domestication
      • 20 februari » Huwelijk van prins Lodewijk van Beieren en aartshertogin Maria Theresia Henriëtte van Oostenrijk-Este in Wenen.
      • 7 augustus » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Denemarken.
      • 18 augustus » De Britse astronoom Norman Lockyer ontdekt helium op de zon.
      • 23 september » Puerto Rico verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
      • 28 september » Koningin Isabella II van Spanje vlucht naar Frankrijk.
    • De temperatuur op 28 augustus 1921 lag tussen 13,7 °C en 24,0 °C en was gemiddeld 18,1 °C. Er was 7,7 uur zonneschijn (55%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Deportivo Alavés.
      • 14 maart » Lis Hartel, Deens amazone († 2009)
      • 13 juni » Paus Benedictus XV creëert drie nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Polen Achille Ratti.
      • 11 juli » Mongolië wordt onafhankelijk van China.
      • 19 september » Mohammed Abdelkrim El Khattabi roept de Confederale Republiek van de Stammen van de Rif uit.
      • 1 december » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1818 » Frederick Douglass, Amerikaans abolitionist, redacteur, schrijver, politicus († 1895)
    • 1819 » Joshua Norton, beter bekend als Keizer Norton van Amerika († 1880)
    • 1830 » Eudore Pirmez, Belgisch politicus († 1890)
    • 1835 » Piet Paaltjens, Nederlands dichter en predikant († 1894)
    • 1866 » William Townley, Engels voetballer en voetbalcoach († 1950)
    • 1871 » Wilhelm Karmann, Duits carrosseriebouwer († 1952)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Komter

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Komter.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Komter.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Komter (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I16345.php : benaderd 14 mei 2024), "Tjipke Komter (1847-1921)".