Groningse doopsgezinden » Jan Remees Modderman (1778-1834)

Persoonlijke gegevens Jan Remees Modderman 

  • Hij is geboren op 3 mei 1778 in Groningen.Bron 1
    Spellingvariant: Jan Rommens Modderman.
  • Hij werd gedoopt op 6 mei 1778 in Groningen (hervormd).Bron 2
  • (Levensloop) van 1799 tot 1834.Bron 3
    Jan Remees Modderman, geboren op 3 mei 1778, gehuwd, 6 kinderen, vroeger adjoint du maire, geboren te Groningen als zoon van Jan Modderman en Angélique Esther Elin, en hoewel stammend uit een familie van doopsgezinden, gedoopt in de Hervormde kerk op 6 mei 1778. Hij had sinds 1793 zijn ouderlijk huis in Veendam, waar zijn moeder hertrouwd was met Jan Harms Forsten (gestorven in 1795 of 1796) die aldaar in 1783 de buitenplaats "Veenlust" bezat aan het Oosterdiep, het oorspronkelijke Ommelanderhuis, waar de heren van de Ommelander Staten hun intrek namen, als zij het veenbezit kwamen inspecteren. "Veenlust" en het huis aan de Kerklaan, waar hij later zelf woonde, kwamen uit de nalatenschap van J. H. Forsten aan Moddermans moeder.

    Modderman studeerde in Groningen van 1794 tot 1799 en huwde toen Maria Jozina Contzet. Hij was aanvankelijk advocaat in Veendam en sinds 1809 kerkvoogd, werd in 1808 hoofd van het gemeentebestuur en in 1812 onderprefect van het arrondissement Winschoten. Hij toonde zich een bekwaam en krachtig bestuurder van de nieuwe stempel, en was telkens degene die het krachtigst tot het nationaal herstel meewerkte, toen de tijd daarvoor rijp was. Kort daarop werd hij hoofdinspecteur der belastingen in Groningen, waar hij woonde in de Boteringestraat, hoek Broerstraat. In 1825 was hij nog lid en gecommitteerde van de hoofdcommissie van de Zuidenveldse en Oostermoerse venen in Drenthe. Het jaar daarop vertrok hij als advocaat naar Batavia. Hij overleed te Semarang op 18 mei 1834. Twee dochters huwden achtereenvolgens met een zoon van J. F. van Iddekinge.

    Jan Remees Modderman (Groningen, 1778 - Semarang, 1834) was een Nederlands en Nederlands-Indisch advocaat, rechtsgeleerde en hoofdinspecteur van 's Rijks Belastingen te Groningen. Jan Remees Modderman, zoon van de Groningse industrieel en patriot Jan Modderman en Angelique Esther Elin, promoveerde in 1799 aan de Universiteit van Groningen en vestigde zich na zijn studie als advocaat in Veendam. In 1808 was hij voorzitter van het gemeentebestuur van Veendam en in 1811 onderprefect van het arrondissement Winschoten, onder de titel "Sous Prefect van het Oldampt (sic) en Westerwolde". In zijn ambt als sousprefect deed hij veel voor de verbetering van wegen en voetpaden. Ook zette hij zich in voor de bewoners van zijn arrondissement. Zo bereidde hij samen met jhr. G. Horenken van Alberda de oranjeopstand voor en zocht verbinding met het kozakkenleger van Baron Rosen nadat de Fransen na de val van Napoleon moesten vluchten. Hij voerde ook het commando over 400 man van de landstorm uit het arrondissement Winschoten, dat onder andere deelnam aan het beleg van Delfzijl (1813-1814). Modderman richtte zich ook tot de Koning om zich sterk te maken voor meer dan 1900 landbouwers die meer beschermende rechten op de landbouw wilden verkrijgen.

    Nadat de functie van sousprefect werd opgeheven, vestigde Modderman zich als advocaat in Groningen. Later werd hij controleur bij 's Rijks Belastingen in Harlingen, waarna hij in 1819 hoodinspecteur in Groningen werd. Van 6 juli 1824 tot 1 juli 1827 was Modderman lid van de Provinciale Staten van Groningen. Alhoewel Modderman aanvankelijk gefortuneerd was, geraakte hij in erbarmelijke omstandigheden, doordat hij te filantropisch ingesteld was. Daardoor was hij in 1826 genoodzaakt zich als advocaat in Batavia te vestigen.

    Jan Remees was net als zijn vader, Jan Modderman, zijn oom Tonco Modderman en zijn zoon Remees Floris en kleinzoon Hendrik Johan George Modderman vrijmetselaar en lid van de Groninger loge L'Union Provinciale. Voor de loge stelde hij samen met Jacob Baart de la Faille II de Gezangen van de Loge L'Union Provinciale samen. In zijn voorwoord nam Jan Remees Modderman ettelijke gedichten van zijn hand op. Dichten zat blijkbaar in de familie, want net als zijn oom Tonco was Jan Remees een verdienstelijk dichter.

    Bovenal Mr. Jan Remees Modderman, die er (in Veendam) burgemeester was geweest van eind 1808 tot in 1811 en daarna als onderprefect van het arrondissement Winschoten toch nog in zijn oude standplaats en in zijn oude huis aan de Kerklaan was blijven wonen. Zijn moeder (Angelique Esther Elin) bezat er door haar tweede huwelijk de buitenplaats Veenlust aan het Oosterdiep, het oude huis waar de Ommelander gedeputeerden vroeger hun intrek namen als zij hun belangen in die omgeving kwamen inspecteren. Het huis van haar zoon grensde eraan aan de Westzijde. Als onderprefect bestuurde Modderman met zeer krachtige hand en dwong hij naleving af van de nieuwe voorschriften. Toch heeft hij ook een werkzaam aandeel gehad aan de omwenteling en het herstel van Nederlands onafhankelijkheid. Zijn weg voerde hem kort daarna als hoofdinspecteur der belastingen naar zijn geboortestad Groningen en tenslotte naar Indië, waar hij in 1834 te Semarang is overleden.

    Jan Remees Modderman, 1778-1834, was jurist en bestuurder (o.a. te Veendam en Winschoten). Hij werd in 1824 door de landelijke stand in de Provinciale Staten van Groningen verkozen. In 1826 vertrok hij naar Nederlands-Indië om zich daar als advocaat te vestigen. Net als vele verwanten, was hij, van doopsgezinde komaf, actief in de vrijmetselarij.

    Hij was Commies Generaal.
  • Hij is overleden op 18 mei 1834 in Semarang, Java, Indonesië, hij was toen 56 jaar oud.Bron 2
  • Een kind van Jan Modderman en Angelique Esther Elin
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2021.

Gezin van Jan Remees Modderman

Hij is getrouwd met Maria Jozina Contzet.

Toestemming voor het huwelijk is 12 oktober 1799 verkregen te Groningen.Bron 4

Ze zijn in de kerk getrouwd op 27 oktober 1799 te Princenhage, Breda, Noord-Brabant, hij was toen 21 jaar oud.Bron 5

Registratie datum: 12-10-1799
Huwelijksplaats: Kerkelijke gemeente - Groningen
Bruidegom Jan Rommens Modderman, van Groningen

Bruid Maria Josina Contsel, van Maastricht

-

Bron Ondertrouwboek 1799-1803 Kerkelijke gemeente - Groningen
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 187, folio 34v

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Remees Modderman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Remees Modderman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Remees Modderman

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Remees Modderman

Jan Modderman
1747-????

Jan Remees Modderman
1778-1834

Jan Remees Modderman

1799

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. My Heritage; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2)
  2. Menno Bennema Geerlings; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2)
  3. Menno Bennema Geerlings; Wikipedia; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2); "Ernstige godsvrucht en gezond verstand" van Foeke Wigles Gorter, Bert Dop, Uitgeverij; Alle Groningers
  4. Ondertrouwboek 1799-1803 Kerkelijke gemeente - Groningen, DTB 124, inv. nr. 187
  5. Stamboom Ocken

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Modderman


De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I35739.php : benaderd 27 april 2024), "Jan Remees Modderman (1778-1834)".