Groningse doopsgezinden » Jan Remees Modderman (1778-1834)

Données personnelles Jan Remees Modderman 

  • Il est né le 3 mai 1778 dans Groningen.Source 1
    Spellingvariant: Jan Rommens Modderman.
  • Il a été baptisé le 6 mai 1778 dans Groningen (hervormd).Source 2
  • (Levensloop) de 1799 à 1834.Source 3
    Jan Remees Modderman, geboren op 3 mei 1778, gehuwd, 6 kinderen, vroeger adjoint du maire, geboren te Groningen als zoon van Jan Modderman en Angélique Esther Elin, en hoewel stammend uit een familie van doopsgezinden, gedoopt in de Hervormde kerk op 6 mei 1778. Hij had sinds 1793 zijn ouderlijk huis in Veendam, waar zijn moeder hertrouwd was met Jan Harms Forsten (gestorven in 1795 of 1796) die aldaar in 1783 de buitenplaats "Veenlust" bezat aan het Oosterdiep, het oorspronkelijke Ommelanderhuis, waar de heren van de Ommelander Staten hun intrek namen, als zij het veenbezit kwamen inspecteren. "Veenlust" en het huis aan de Kerklaan, waar hij later zelf woonde, kwamen uit de nalatenschap van J. H. Forsten aan Moddermans moeder.

    Modderman studeerde in Groningen van 1794 tot 1799 en huwde toen Maria Jozina Contzet. Hij was aanvankelijk advocaat in Veendam en sinds 1809 kerkvoogd, werd in 1808 hoofd van het gemeentebestuur en in 1812 onderprefect van het arrondissement Winschoten. Hij toonde zich een bekwaam en krachtig bestuurder van de nieuwe stempel, en was telkens degene die het krachtigst tot het nationaal herstel meewerkte, toen de tijd daarvoor rijp was. Kort daarop werd hij hoofdinspecteur der belastingen in Groningen, waar hij woonde in de Boteringestraat, hoek Broerstraat. In 1825 was hij nog lid en gecommitteerde van de hoofdcommissie van de Zuidenveldse en Oostermoerse venen in Drenthe. Het jaar daarop vertrok hij als advocaat naar Batavia. Hij overleed te Semarang op 18 mei 1834. Twee dochters huwden achtereenvolgens met een zoon van J. F. van Iddekinge.

    Jan Remees Modderman (Groningen, 1778 - Semarang, 1834) was een Nederlands en Nederlands-Indisch advocaat, rechtsgeleerde en hoofdinspecteur van 's Rijks Belastingen te Groningen. Jan Remees Modderman, zoon van de Groningse industrieel en patriot Jan Modderman en Angelique Esther Elin, promoveerde in 1799 aan de Universiteit van Groningen en vestigde zich na zijn studie als advocaat in Veendam. In 1808 was hij voorzitter van het gemeentebestuur van Veendam en in 1811 onderprefect van het arrondissement Winschoten, onder de titel "Sous Prefect van het Oldampt (sic) en Westerwolde". In zijn ambt als sousprefect deed hij veel voor de verbetering van wegen en voetpaden. Ook zette hij zich in voor de bewoners van zijn arrondissement. Zo bereidde hij samen met jhr. G. Horenken van Alberda de oranjeopstand voor en zocht verbinding met het kozakkenleger van Baron Rosen nadat de Fransen na de val van Napoleon moesten vluchten. Hij voerde ook het commando over 400 man van de landstorm uit het arrondissement Winschoten, dat onder andere deelnam aan het beleg van Delfzijl (1813-1814). Modderman richtte zich ook tot de Koning om zich sterk te maken voor meer dan 1900 landbouwers die meer beschermende rechten op de landbouw wilden verkrijgen.

    Nadat de functie van sousprefect werd opgeheven, vestigde Modderman zich als advocaat in Groningen. Later werd hij controleur bij 's Rijks Belastingen in Harlingen, waarna hij in 1819 hoodinspecteur in Groningen werd. Van 6 juli 1824 tot 1 juli 1827 was Modderman lid van de Provinciale Staten van Groningen. Alhoewel Modderman aanvankelijk gefortuneerd was, geraakte hij in erbarmelijke omstandigheden, doordat hij te filantropisch ingesteld was. Daardoor was hij in 1826 genoodzaakt zich als advocaat in Batavia te vestigen.

    Jan Remees was net als zijn vader, Jan Modderman, zijn oom Tonco Modderman en zijn zoon Remees Floris en kleinzoon Hendrik Johan George Modderman vrijmetselaar en lid van de Groninger loge L'Union Provinciale. Voor de loge stelde hij samen met Jacob Baart de la Faille II de Gezangen van de Loge L'Union Provinciale samen. In zijn voorwoord nam Jan Remees Modderman ettelijke gedichten van zijn hand op. Dichten zat blijkbaar in de familie, want net als zijn oom Tonco was Jan Remees een verdienstelijk dichter.

    Bovenal Mr. Jan Remees Modderman, die er (in Veendam) burgemeester was geweest van eind 1808 tot in 1811 en daarna als onderprefect van het arrondissement Winschoten toch nog in zijn oude standplaats en in zijn oude huis aan de Kerklaan was blijven wonen. Zijn moeder (Angelique Esther Elin) bezat er door haar tweede huwelijk de buitenplaats Veenlust aan het Oosterdiep, het oude huis waar de Ommelander gedeputeerden vroeger hun intrek namen als zij hun belangen in die omgeving kwamen inspecteren. Het huis van haar zoon grensde eraan aan de Westzijde. Als onderprefect bestuurde Modderman met zeer krachtige hand en dwong hij naleving af van de nieuwe voorschriften. Toch heeft hij ook een werkzaam aandeel gehad aan de omwenteling en het herstel van Nederlands onafhankelijkheid. Zijn weg voerde hem kort daarna als hoofdinspecteur der belastingen naar zijn geboortestad Groningen en tenslotte naar Indië, waar hij in 1834 te Semarang is overleden.

    Jan Remees Modderman, 1778-1834, was jurist en bestuurder (o.a. te Veendam en Winschoten). Hij werd in 1824 door de landelijke stand in de Provinciale Staten van Groningen verkozen. In 1826 vertrok hij naar Nederlands-Indië om zich daar als advocaat te vestigen. Net als vele verwanten, was hij, van doopsgezinde komaf, actief in de vrijmetselarij.

    Hij was Commies Generaal.
  • Il est décédé le 18 mai 1834 dans Semarang, Java, Indonesië, il avait 56 ans.Source 2
  • Un enfant de Jan Modderman et Angelique Esther Elin
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 7 novembre 2021.

Famille de Jan Remees Modderman

Il est marié avec Maria Jozina Contzet.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 12 octobre 1799 à Groningen.Source 4

Ils se sont mariés à l'église le 27 octobre 1799 à Princenhage, Breda, Noord-Brabant, il avait 21 ans.Source 5

Registratie datum: 12-10-1799
Huwelijksplaats: Kerkelijke gemeente - Groningen
Bruidegom Jan Rommens Modderman, van Groningen

Bruid Maria Josina Contsel, van Maastricht

-

Bron Ondertrouwboek 1799-1803 Kerkelijke gemeente - Groningen
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 187, folio 34v

Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Remees Modderman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Remees Modderman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Jan Remees Modderman

Ancêtres (et descendants) de Jan Remees Modderman

Jan Modderman
1747-????

Jan Remees Modderman
1778-1834

Jan Remees Modderman

1799

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. My Heritage; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2)
  2. Menno Bennema Geerlings; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2)
  3. Menno Bennema Geerlings; Wikipedia; "Hoogstaangeslagenen" van dr. P. J. van Winter (deel 2); "Ernstige godsvrucht en gezond verstand" van Foeke Wigles Gorter, Bert Dop, Uitgeverij; Alle Groningers
  4. Ondertrouwboek 1799-1803 Kerkelijke gemeente - Groningen, DTB 124, inv. nr. 187
  5. Stamboom Ocken

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Modderman


La publication Groningse doopsgezinden a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I35739.php : consultée 10 mai 2024), "Jan Remees Modderman (1778-1834)".