Groningse doopsgezinden » Wolter ten Cate (1701-1796)

Persoonlijke gegevens Wolter ten Cate 

  • Hij is geboren op 28 augustus 1701 in Hengelo (doopsgezind).Bron 1
    Spellingvariant: Wolter Hendriks ten Cate.
  • (Levensloop) van 1724 tot 1796.Bron 2
    Wolter ten Cate (1701-1796), ook bekend als "Wolteroom", was vermaner vanaf 1736 en vanaf 1755 tot aan zijn dood in 1796 opziener bij de Groninger Oude Vlamingen.

    Wolter ten Cate werd op 28 augustus 1701 te Hengelo geboren. Hij was de zoon van Hendrik Ten Cate, bakker, later linnenreder, en Jenneken Wolters, geboren te Hengelo en weduwe van Hendriks jongere broer Gerrit. Wolter werd geboren aan de huidige Brinkstraat als derde van acht kinderen. In 1724 trouwde hij met Tjilke Jans Dijk, telg uit een tamelijk vermogende doopsgezinde Groningse familie.

    Wolter ten Cate (1701-1796) stamde uit een oud doopsgezind Twents geslacht, waarvan de vroegst bekende leden thuiswevers waren. Sommigen werkten zich op tot fabrikeurs. Ook Wolter ten Cate hield zich met de textiel bezig, aanvankelijk met linnen, later met het weven van bonte katoenen stoffen, het zogenaamde 'Hengelo's bont'. Daarmee werd hij één der grondleggers van de Twentse textielindustrie. Tegelijk was hij sinds 1736 leraar bij de Groninger Oude Vlamingen (= doopsgezinde stroming) te Borne en vanaf 1757 in zijn eigen woonplaats Hengelo. Hij was een vermogend man, die een fonds stichtte ten bate van armen van alle gezindten, de 'Algemene Armenbus'. Uit zijn nalatenschap liet 'Wolter-oom' de gemeente Hengelo een nieuwe kerk bouwen. Er is een anoniem schilderij van hem bewaard gebelven, waarop hij staat afgebeeld in zijn dubbele functie. Hij staat naast enkele rollen stof, maar houdt ook een bijbel in zijn hand.

    Wolter ten Cate, 1701-1796, was textielfabrikeur in Hengelo en een van de grondleggers van de Twentse textielindustrie; hij was van 1736 tot 1757 leraar bij de gemeente van Groninger Oude Vlamingen in Borne en vanaf 1757 te Hengelo; sedert 1755 was hij tevens opziener van de 'Sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen'.

    Wolter ten Cate was oudste van de sociëteit der Groninger Oude Vlamingen te Hengelo van 1755 tot 1796. Hij was algemeen opziener.
  • Hij is overleden op 8 augustus 1796 in Hengelo, hij was toen 94 jaar oud.Bron 1
  • Een kind van Hendrik Hendriks ten Cate en Jenneken Wolters Muller
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 augustus 2022.

Gezin van Wolter ten Cate

Hij is getrouwd met Teelke Jans Dijk.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 27 december 1724, hij was toen 23 jaar oud.Bron 3

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wolter ten Cate?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wolter ten Cate

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Wolter ten Cate

Voorouders (en nakomelingen) van Wolter ten Cate

Wolter ten Cate
1701-1796

Wolter ten Cate

1724

Teelke Jans Dijk
± 1702-1757


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Wederdopers, menisten, doopsgezinden in Nederland 1530-1980" van drs. S. Groenveld e. a.; genealogie Sevinga; Stamboom Rottink en Poelhekken
  2. "Wederdopers, menisten, doopsgezinden in Nederland 1530-1980" van drs. S. Groenveld e. a.; Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst; http://www.wieiswieinoverijssel.nl/zoekresultaten/p2/315; "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer; ‘Dienaren van de doopsgezinde gemeenten in de stad Groningen (16e-19e eeuw)’, deel 2, Willem Stuve
  3. "Geschiedenis der doopsgezinden in Groningen, Overijssel en Oost ..., Volume 1" van Steven Blaupot ten Cate

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Ten Cate

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ten Cate.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ten Cate.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ten Cate (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I25636.php : benaderd 12 mei 2024), "Wolter ten Cate (1701-1796)".