Groningse doopsgezinden » Wolter ten Cate (1701-1796)

Persönliche Daten Wolter ten Cate 

  • Er wurde geboren am 28. August 1701 in Hengelo (doopsgezind).Quelle 1
    Spellingvariant: Wolter Hendriks ten Cate.
  • (Levensloop) von 1724 bis 1796.Quelle 2
    Wolter ten Cate (1701-1796), ook bekend als "Wolteroom", was vermaner vanaf 1736 en vanaf 1755 tot aan zijn dood in 1796 opziener bij de Groninger Oude Vlamingen.

    Wolter ten Cate werd op 28 augustus 1701 te Hengelo geboren. Hij was de zoon van Hendrik Ten Cate, bakker, later linnenreder, en Jenneken Wolters, geboren te Hengelo en weduwe van Hendriks jongere broer Gerrit. Wolter werd geboren aan de huidige Brinkstraat als derde van acht kinderen. In 1724 trouwde hij met Tjilke Jans Dijk, telg uit een tamelijk vermogende doopsgezinde Groningse familie.

    Wolter ten Cate (1701-1796) stamde uit een oud doopsgezind Twents geslacht, waarvan de vroegst bekende leden thuiswevers waren. Sommigen werkten zich op tot fabrikeurs. Ook Wolter ten Cate hield zich met de textiel bezig, aanvankelijk met linnen, later met het weven van bonte katoenen stoffen, het zogenaamde 'Hengelo's bont'. Daarmee werd hij één der grondleggers van de Twentse textielindustrie. Tegelijk was hij sinds 1736 leraar bij de Groninger Oude Vlamingen (= doopsgezinde stroming) te Borne en vanaf 1757 in zijn eigen woonplaats Hengelo. Hij was een vermogend man, die een fonds stichtte ten bate van armen van alle gezindten, de 'Algemene Armenbus'. Uit zijn nalatenschap liet 'Wolter-oom' de gemeente Hengelo een nieuwe kerk bouwen. Er is een anoniem schilderij van hem bewaard gebelven, waarop hij staat afgebeeld in zijn dubbele functie. Hij staat naast enkele rollen stof, maar houdt ook een bijbel in zijn hand.

    Wolter ten Cate, 1701-1796, was textielfabrikeur in Hengelo en een van de grondleggers van de Twentse textielindustrie; hij was van 1736 tot 1757 leraar bij de gemeente van Groninger Oude Vlamingen in Borne en vanaf 1757 te Hengelo; sedert 1755 was hij tevens opziener van de 'Sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen'.

    Wolter ten Cate was oudste van de sociëteit der Groninger Oude Vlamingen te Hengelo van 1755 tot 1796. Hij was algemeen opziener.
  • Er ist verstorben am 8. August 1796 in Hengelo, er war 94 Jahre alt.Quelle 1
  • Ein Kind von Hendrik Hendriks ten Cate und Jenneken Wolters Muller
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. August 2022.

Familie von Wolter ten Cate

Er ist verheiratet mit Teelke Jans Dijk.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 27. Dezember 1724, er war 23 Jahre alt.Quelle 3

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wolter ten Cate?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wolter ten Cate

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Wolter ten Cate

Vorfahren (und Nachkommen) von Wolter ten Cate

Wolter ten Cate
1701-1796

Wolter ten Cate

1724

Teelke Jans Dijk
± 1702-1757


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. "Wederdopers, menisten, doopsgezinden in Nederland 1530-1980" van drs. S. Groenveld e. a.; genealogie Sevinga; Stamboom Rottink en Poelhekken
  2. "Wederdopers, menisten, doopsgezinden in Nederland 1530-1980" van drs. S. Groenveld e. a.; Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst; http://www.wieiswieinoverijssel.nl/zoekresultaten/p2/315; "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer; ‘Dienaren van de doopsgezinde gemeenten in de stad Groningen (16e-19e eeuw)’, deel 2, Willem Stuve
  3. "Geschiedenis der doopsgezinden in Groningen, Overijssel en Oost ..., Volume 1" van Steven Blaupot ten Cate

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Ten Cate

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Ten Cate.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Ten Cate.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Ten Cate (unter)sucht.

Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I25636.php : abgerufen 6. Mai 2024), "Wolter ten Cate (1701-1796)".