Familienaam Ettema

Foto van Margreet Meijer Ettema

De publicatie Familienaam Ettema is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.107 personen. Vanwege privacy zijn 1.375 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


In deze publicatie zijn alle geslachten Ettema die in Nederland voorkomen opgenomen.De publicatie bestaat uit drie afzonderlijke stambomen.
- Ettema met als oorsprong het Westen van Friesland (Ferwoude / Gaast ) beginnend met Dirk Cornelis (geboren omstreeks 1660) en Aegh Taekes
- Ettema met als oorsprong de gemeente Achtkarspelen (Friesland), beginnend bij Ette Jacobs, waarvan nazaten de achternaam Ettema hebben aangenomen.
- Ettema met als oorsprong de provincie Groningen beginnend bij Jan Hebes en Geeske Heeres.

De naam ETTEMA kan in het fries ook verklaard worden als: "kind van ETTE", immers de uitgang "MA" wil in het fries zeggen "kind van ... ". Dit wordt dan Patronymicum genoemd. 

De familie Ettema die in wortels heeft in Kollummerland en Achtkarspelen  is genoemd naar ETTE JACOBS, wiens zoon JACOB ETTES in 1811 de naam ETTEMA heeft aangenomen, met de betekenis "kind van ETTE"

Van het katholieke geslacht is door de broers Taeke Jans en Bauke Jans, hun neef Taeke Cornelis en diens zwager Sipke Gerrits in 1811 voor hunzelf en hun kinderen de naam Ettema aangenomen. 
De naam is waarschijnlijk voortgekomen via de vrouwelijke lijn van Otte, via Ottezn, Otsma, Etma naar Ettema.

Het derde geslacht ETTEMA heeft haar wortels rond Stedum (Groningen). Deze tak verkreeg de naam Ettema toen Heijne Jans de naam ETTEMA aannam.
Waarom hij deze naam aannam is niet duidelijk.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Margreet Meijer EttemaGevonden online scans Scans zoeken

Gevonden aanknopingspunten Aanknopingspunten tussen stambomen

Bekijk de statistieken

Tweede WereldoorlogslachtoffersDe toegang tot de inhoud van de publicatie is door de auteur beperkt.

Als u bent uitgenodigd door de auteur dan kunt u inloggen en het besloten deel inzien.


Deze publicatie bevat 248 afbeeldingen!


Bekijk de afbeeldingengalerij
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!