Gerrit de Klark en voorgeslacht » Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)

Persoonlijke gegevens Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark 

  • Roepnaam is Gerrit.
  • Hij is geboren op 18 maart 1901 in Enschede, Overijssel, Nederland.Bron 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte door de vader waren Hermannus Marinus Punte, oud 34 jaar, aannemer en Johannes Casper Nicolaas van den Berg, oud 26 jaar, metselaar, beiden wonende te Enschede.
    Gerrit is bij zijn ouders thuis aan het Gronausevoetpad geboren. Daar stond een rijtje afdakwoningen. Ze woonden ongeveer in het midden, recht tegenover de Kneedweg.
    Tijdstip: 13:30
  • Registratie van geboorte op 18 maart 1901.Bron 2
  • Beroepen:
    • van 1 januari 1916 tot rond 1925 Boorder bij Hazemeijer, Hengelo(O)..
    • van rond 1925 tot rond 1930 Controleur bij Hazemeijer..Bron 3
    • in het jaar 1929 Metaalbewerker.Bron 4
    • van rond 1939 tot rond 1970 Agent/incasseerder bij verz. mij..
  • Geloof: Nederlands Hervormd.
    Belijdenis gedaan op 2 april 1922 te Hengelo(O)
    Belijdenistekst was Joh. 15 :16:"En ik heb u gesteld dat gij zoudt henengaan en vrucht dragen, en dat uwe vrucht blijve".
    Op 30-10-1929 overgekomen van Hengelo(O) naar Delden.
    Op 09-09-1940 in Delden uitgeschreven naar Enschede.
  • Woonachtig:
  • Hij is overleden op 25 juni 1991 in Enschede, Overijssel, Nederland, hij was toen 90 jaar oud.Bron 9
    Gerrit is overleden in het bejaardenhuis "Matha-oord" aan de Marthalaan, een steenworp afstand van de plek waar hij geboren is
    Oorzaak: Hartstilstand.
    Tijdstip: 15:00
  • Hij is gecremeerd op 1 juli 1991 in Usselo, gemeente Enschede, Overijssel, Nederland..Bron 10
  • De biologische ouders zijn Jacobus Jan de Klark en Willemina Johanna Berendsen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2020.

Gezin van Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Hij is getrouwd met Hendrika Gerridina Brinkatte.

Zij zijn getrouwd op 9 november 1929 te Hengelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.Bron 11

Gerrit en Riek verloofden zich op 5 juni 1927 (Eerste Pinksterdag).

Hij is in de kerk getrouwd met Hendrika Gerridina Brinkatte op 9 november 1929 te Hengelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.
Het voorgenomen huwelijk van Gerrit de Klark en Riek Brinkatte werd afgekondigd op 26 oktober 1929.
De wederzijdse ouders waren aanwezig en verklaarden hun toestemming tot dit huwelijk te geven.
Getuigen waren Albertus Hendrikus Overbeek, oud 28 jaar, neef van de bruid en Jan Willem de Klark, oud 23 jaar, broer van de bruidegom, beiden kantoorbediende wonende te Hengelo.
Het kerkelijk huwelijk werd ingezegend door Ds. de Jagher. In de huwelijksakte staat Gerrit als metaalbewerker en Riek als fabrieksarbeidster.
Ze zijn in de kerk getrouwd op 9 november 1929 te Stad Delden, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.Bron 12


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Tot 22 december 1915 bezocht Gerrit de MULO in Hengelo. Daarna ging hij naar zijn eigen wens van school om een steentje bij te dragen in de kosten van de huishouding. Hij kon aan de slag bij Hazemeijer te Hengelo. Na een inwerkperiode werd hij boorder en blijkens de gezinskaart van zijn vader in het gemeentearchief van Hengelo later controleur bij Hazemeijer. In de dertiger jaren (de z.g. crisisjaren) toen het economisch zeer slecht ging in heel Nederland (en ver daarbuiten) en er grote werkloosheid heerste, werd hij evenals ontelbare anderen ontslagen.
Na jaren werkloos te zijn geweest werd hij met andere werklozen te werk gesteld bij de “"werkverschaffing"”. Deze mensen werden verplicht om voor hun uitkering te werken in de landontginningprojecten van de Koninklijke Heidemij, dat hield in: met de schop, ongeacht welk beroep men had of dat nu grondwerker, bouwvakker, kantoorbediende of schoolmeester was. Voor een schop diende de tewerkgestelde zelf te zorgen.
Gerrit werd te werk gesteld in de ontginning van de “Weitemanslanden”, tussen Almelo en Vriezenveen. Een periode uit zijn leven waar hij nooit met één woord over wilde spreken. In 1939 zag hij kans een baan te krijgen als agent-incasseerder voor despaar- en bemiddelingskas “De Eendracht”. Daarnaast probeerde hij een verzekeringsportefeuille op te bouwen. In de oorlog ging de “Eendracht” failliet en als compensatie ging Gerrit huur ophalen voor woningbureau Prenger in de Noorderhagen te Enschede.
Drie maanden voor het einde van de oorlog werd Gerrit alsnog opgepakt door de Duitse bezetters en te werk gesteld op het Vliegveld Twente. Daar moesten ze een pad rondom het hele terrein aanleggen voor de patrouilles. Het meeste werk dat ze deden,was de bomen die in de weg stonden aan brandhout te zagen voor thuis. '’s Avonds konden ze namelijk gewoon naar huis, maar moesten zich uiteraard de volgende morgen weer melden. Omdat Gerrit door de Feldwebel die het toezicht had persoonlijk was gearresteerd, werd hij de eerste dag tot zijn grote schrik heel kameraadschappelijk begroet en genoot hij de twijfelachtige eer tot "“gruppenführer"” benoemd te worden. Gelukkig zette dit geen kwaad bloed bij zijn lotgenoten. Er werd veel geld verdiend met dit werk, maar je kon er niets voor kopen, want er was niets in de winkels.
Na de oorlog werd de “Eendracht” weer opgericht , nu onder de naam “De Brug” en Gerrit deed weer mee. Dit werk bleef hij doen tot ±1970, waarna hij met pensioen ging.

Gerrit speelde klarinet in de Hengelose harmonie “Excelsior” en werd later lid van de Christelijke gemengde zangvereniging “De Lofstem” in Delden, waar zijn verloofde lid van was.
Hij was van 1928 tot 19 april 1940 meester aan de zondagschool te Delden. Hij gaf zondagschool in de lagere school op Deldenerbroek. Dat is het gebouw waar nu (2020) het buurthuis “Esbrook” is gevestigd. Het Kerstfeest van de zondagschool werd gevierd in het “Gebouw voor Christelijke Belangen” aan de Noorderhagen te Delden. Dan was er een grote boom met echte kaarsen. Ieder jaar hetzelfde theater: de boom vloog in brand en Gerrit maar rennen met een lange stok, waarop een natte spons bevestigd was om de vlammen bovenin te doven.
In de jaren 1940 tot ± 1950 was hij actief lid van de transportcolonne van het Rode Kruis te Enschede. Ook liep hij in zijn vrije tijd menige wandeltocht.

Op 5 januari 1929 kocht Gerrit een perceel grond aan de Breemarsweg ter grootte van 9 are en 12 centiare. Dit was een gedeelte van de kadastrale percelen Hengelo, sectie D, nummers 2289 en 2290. De transportakte, door notaris J.B.Hiebendaal te Delden opgemaakt, werd op 14 februari 1929 ingeschreven bij het hypotheekkantoor te Almelo in deel 787, nummer III. De koopsom bedroeg ƒƒ 1456,--. Hierop liet hij een huis bouwen.
In totaal was Gerrit ƒƒ 7646,37 kwijt inclusief de koosom van de grond en ƒƒ 141,50 notariskosten. Hiervoor nam hij een hypothecaire lening van J.H.ten Thije, manufacturenhandelaar aan de Langestraat te Stad Delden van ƒƒ 5500,-- à 5% per jaar. Dehypotheekakte werd opgemaakt op 14 augustus 1929 bij notaris Hiebendaal te Delden. Op 10 september 1933 werd op de verzekeringspolis aangetekend dat in het huis elektrische verlichting was aangebracht. Dat was hooguit één lichtpunt, want ze zaten in de keuken nog zeker 5 jaar bij de petroleumlamp en boven was helemaal geen licht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Jan Hendrikus de Klark


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte gemeente Enschede. Akte nr. 221.
    2. Geboorteakte.
    3. Gezinskaart vader
    4. Huwelijksakte
    5. Bevolkingsregister Enschede
    6. Bevolkingsregister Hengelo
    7. Vlgs reconstructie bevolkingsregister Arnhem 1-1-1902 tot 6-3-1903. Het origineel is in WO II veloren gegaan.
    8. Bevolkingsregister Hengelo, Overijssel
    9. Uittreksel overlijdensakte.
    10. Rouwkaart.
    11. Huwelijksakte gemeente Hengelo. Akte nr. 255.
    12. Trouwbijbel.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 maart 1901 lag tussen 2,6 °C en 5,6 °C en was gemiddeld 3,9 °C. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1901: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Oprichting van het Gemenebest van Australië.
      • 25 januari » Goedkeuring van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door Paus Leo XIII.
      • 1 maart » De Wuppertaler Schwebebahn wordt geopend.
      • 21 maart » Op de rede van Vlissingen wordt het Engelse schip Tay aangevaren door het Duitse Chemnitz, 14 doden.
      • 14 september » Drie wetenschappers vinden aan de oevers van de rivier Berezovka in Siberië een buitengewoon volledig lichaam van een mammoet.
      • 6 oktober » Oprichting van de Franse voetbalclub Amiens SC.
    • De temperatuur op 9 november 1929 lag tussen 3,6 °C en 10,8 °C en was gemiddeld 6,8 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 7,0 uur zonneschijn (76%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
      • 18 februari » Eerste aankondiging van de Oscars.
      • 1 juni » Oprichting van de Nederlandse amateurvoetbalvereniging en latere profvoetbalclub Achilles '29.
      • 6 juni » Verheffing van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur IJsland tot Apostolisch vicariaat IJsland.
      • 22 juni » De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch krijgt de eretitel basiliek.
      • 30 september » Eerste bemande vlucht met een raketvliegtuig; aan boord is Fritz von Opel.
      • 24 oktober » Zwarte Donderdag: een beurskrach in New York vormt het begin van de Grote Depressie.
    • De temperatuur op 25 juni 1991 lag tussen 14,0 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 16,6 °C. Er was 6,7 mm neerslag gedurende 10,2 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1991: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,0 miljoen inwoners.
      • 19 mei » De Joegoslavische deelrepubliek Kroatië houdt een referendum waaruit blijkt dat de meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid is.
      • 18 juni » Bij een aardverschuiving in de Chileense stad Antofagasta, veroorzaakt door uitzonderlijk zware regenval, komen meer dan zestig mensen om het leven.
      • 19 juni » De Verenigde Staten sluiten een overeenkomst met Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië over een gemeenschappelijk raamwerk voor de verbetering van de onderlinge handel en investeringen. De ondertekening vormt een onderdeel van de plannen voor de vorming van een pan-Amerikaanse vrijhandelszone.
      • 27 juli » In de Bulgaarse kerncentrale van Kozlodoej worden opnieuw radioactieve lekkages ontdekt.
      • 3 oktober » Titelverdediger Nieuw-Zeeland opent in Londen het tweede officiële wereldkampioenschap rugby, gehouden in Ierland en Groot-Brittannië, met een 18-12 overwinning op Engeland.
      • 4 oktober » In het Rijksdaggebouw in Berlijn komt het Duitse parlement voor het eerst in 57 jaar weer samen. Het gaat om 520 leden van de Bondsdag en 144 leden van de Oost-Duitse Volkskammer.
    • De temperatuur op 1 juli 1991 lag tussen 15,1 °C en 19,5 °C en was gemiddeld 16,1 °C. Er was 7,1 mm neerslag gedurende 7,1 uur. Er was 0.6 uur zonneschijn (4%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1991: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,0 miljoen inwoners.
      • 31 januari » De schrijver Richard Klinkhamer vermoordt zijn vrouw Hannie Godfrinon.
      • 24 februari » Begin van operatie Desert Storm, bedoeld om de troepen van Saddam Hoessein uit Koeweit te verdrijven.
      • 22 juni » De regering van Mozambique arresteert een aantal burgers en legerofficieren, omdat deze een staatsgreep zouden hebben voorbereid tegen president Joaquim Chissano.
      • 28 juni » Paus Johannes Paulus II creëert 22 nieuwe kardinalen, onder wie de Australische oud-nuntius in Nederland Edward Idris Cassidy.
      • 29 juni » Benoeming van Angelo Sodano tot kardinaal-staatssecretaris als opvolger van kardinaal Agostino Casaroli.
      • 8 oktober » Het parlement van Bangladesh kiest Abdur Rahman Biswas (65) tot president.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Klark

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Klark.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Klark.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Klark (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I862.php : benaderd 25 mei 2024), "Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)".