Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel » Miena Schollink (1840-1915)

Persoonlijke gegevens Miena Schollink 


Gezin van Miena Schollink

(1) Zij is getrouwd met Herm Imos.

Zij zijn getrouwd op 8 augustus 1863 te Dalen, zij was toen 23 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Maria Imos  1863-1945 

Het echtpaar is gescheiden 14 september 1870 te Ambt Hardenberg.Bron 4

aktedatum 16 februari 1871


(2) Zij is getrouwd met Wessel Dorgelo.

Zij zijn getrouwd op 9 augustus 1871 te Heemse, zij was toen 31 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):

  1. Gerritdina Dorgelo  1872-1955 
  2. Wilhelmina Dorgelo  1876-1942 
  3. Gezina Dorgelo  1879-1964 
  4. Aagje Dorgelo  1882-1957

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Miena Schollink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Miena Schollink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Miena Schollink

Jan Voorthuis
1769-1846

Miena Schollink
1840-1915

(1) 1863

Herm Imos
1831-????

Maria Imos
1863-1945
(2) 1871
Aagje Dorgelo
1882-1957

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. B.S. Gramsbergen, akte 1
  2. B.S. Avereest, akte 104
  3. B.S. Dalen, akte 20
  4. B.S. Hardenberg, akte 3-A
    Werkelijke akte:

    Op heden den zestienden februari 1871 verklaren wij Jan Berend Bolks, ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Ambt Hardenberg, dat ons ter hand werd gesteld een behoorlijk geregisteerde grosse van een vonnis van de arrondissementsregtbank te Deventer luidende als volgd:

    In naam des Konings. De arrondissementsregtbank te Deventer, provincie Overijssel, heeft het volgende vonnis gewezen. De zaak onder No. 1655.

    De arrondissementsregtbank te Deventer regtdoende in burgerlijke- en handelszaken. Gezien de procureur aangelegd door Mina Schollink, dienstmeid wonende te Lutten, gemeente Ambt Hardenberg, huisvrouw van Harm Imos, laatstelijk dienstknecht aldaar, ten dezen gratis procederende krachtens eene geregistreerde beschikking van de arrondissementsregtbank te Deventer van den vijfentwintigsten maart 1870 eischeresse bij exploit van daagvarding van de twintigsten juni 1870 geëxploiteerd door den regtbank fungerende en aldaar wonenden deurwaarder Cornelis Pohlmann, ten dezen domicilie stellende ten kantore van Mr. Hendrik Gerhard Kronenberg, procureur bij de regtbank voormeld, die als zoodanig voor haar occupeert, op en tegen Harm Imos voormeld, laatstelijk dienstknecht te Lutten, gemeente Ambt Hardenberg, thans zonder bekende woon- of verblijfplaats, gedaagde bij opgemeld exploit, niet verschijnende.

    De eischeresse concludeert dat mits dien zal worden uitgesproken de ontbinding van het tusschen partijen bestaande huwelijk met alle de wettelijke gevolgen daarvan en met bepaling dat het uit dit huwelijk gesproten kind bij eischeresse zal verblijven, alles met veroordeeling van den gedaagde in de kosten van dit regtsgeding, onder voorbehoud van eischeresse om in den loop van het geding, zoodanige incidentele vorderingen te doen als zij naar aanleiding van de daartoe bij de wet verleende bevoegdheid zal vermenen te behooren.

    Gelet op de niet-verschijning van den gedaagde ten dienende dage en het dientengevolge tegen denzelven verleende verstek.

    Gezien de stukken van het geding in debet geregistreerd zijnde, de acte van dagvaarding den twintigsten juni jl. bij aanplakking aan de hoofddeur van de gehoorzaal dezer regtbank tegen den afwezigen gedaagde exploitant en in afschrift overgegeven aan den heer officier van justitie ten parkette aldaar die het origineel voor gezien heeft geteekend. Benevens een dito geregistreerd exemplaar der Deventer Courant in dato den vierentwintigsten juni jl. geregistreerd te Deventer den tienden september 1870 deel 35 folio 161 verso vak 2, een bald geen renvooi. Het in debet gestelde regt bedraagt f. 0,80 voor 38 op centen f. 0,305 tezamen één gulden tien en een halve cent.........

    Gehoord bediende procureur en zijne ter vorige zitting genomen conclusie stekkende tot toewijzing van den eisch ten profijte van het verleende verstek. Overwegende dat de eischeresse na daartoe bekomen verlof van den voorzitter dezer regtbank blijkens dispositie van den tienden juni jl. op de minute geregistreerd tegen den gedaagde harer echttgenoot bij opgemelde daagvaardingeen vordering heeft ingesteld tot echtscheiding wegens kwaadwillige verlating en daarbij heeft gesteld dat zij blijkens voormelde huwelijksacte op den achtsten augustus 1863 te Dalen, provincie Drenthe, een wettig huwelijk heeft gesloten met den gedaagde, dat gedaagde reeds in april 1864 hunne gemeenschappelijke woonplaats Lutten, gemeente Ambt Hardenberg, zonder wettige oorzaak heeft verlaten, met achterlating van haar eischeresse en hun uit dat huwelijk gesproten kind zonder haar eenig onderhoud of middel van bestaan te laten. Dat zij na vergeefsche opsporingen in het werk gesteld te hebben gedaagde eindelijk bij openbaar exploit in dato 20 april jl. ingevolge de wet heeft doen oproepen en sommeren, om tot haar weder te keeren, maar dat hij daaraan geen gehoor heeft gegeven. Dat gedaagde dus gehouden moet worden haar zijne wettige vrouw kwaadwillig te hebben verlaten sedert meer dan vijf jaren en zij eischeresse uit dien hoofde is geregtigd om ontbinding van dit haar huwelijk te vragen. Waartoe zij dan ook heeft doen concluderen.

    Overwegende dat gedaagde zich op deze vordering geen procureur heeft gesteld en tegen hem dien ten gevolge verstek is gevraagd en verleend, weshalve de vorderinge behoort te worden toegewezen daar dezelve den regter niet onregtmatig noch ongegrond voorkomt. Overwegende dat toch voldoende is gebleken dat eischeresse den achtsten augustus 1863 te Dalen wettig is gehuwd met den gedaagde, dat de vordering door haar met in achtneming der bij de wet voorgeschreven formaliteiten is nu gesteld en vervolgd.

    Verklaart ontbonden ter zake van kwaadwillige verlating het huwelijk tusschen eischeresse op den achtsten augustus 1863 met Harm Imos te Dalen in de provincie Drenthe gesloten met alle de gevolgen van dien. Verstaat dat het uit dit huwelijk gesproten kind bij de eischeresse zal verblijven. Veroordeeld den gedaagde tot betaling der kosten dezer procedure. Beveelt dat aan eischeresse een afschrift van dit vonnis vrij van zegel-registratie en griffieregten zal worden afgegeven. Aldus gedaan en gewezen en in het openbaar uitgesproken den veertienden september 1870 door de Heeren Mrs. J.G. de Witt-Hamer, president; van Loghem, Coninck, Liesting, regters in tegenwoordigheid van de Heeren Mrs. Dikkers, officier van Justitie en Phaff, griffier.
  5. B.S. Ambt Hardenberg, akte 33-A

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 10 januari 1840 lag rond de -7 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: helder windstil. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Republiek van de Rio Grande verklaart zich onafhankelijk van Mexico.
    • 22 januari » Britse kolonisten komen aan in Nieuw-Zeeland.
    • 2 april » De Republiek Los Altos wordt geannexeerd door Guatemala.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
    • 6 november » De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
    • 15 december » De resten van Napoleon Bonaparte worden bijgezet in de Invalides.
  • De temperatuur op 9 augustus 1871 lag rond de 18,4 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Wilhelm I wordt de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk.
    • 28 januari » Frankrijk capituleert tijdens de Frans-Pruisische Oorlog.
    • 18 maart » Begin van de Parijse Commune.
    • 29 maart » De Royal Albert Hall wordt geopend door koningin Victoria.
    • 10 november » Journalist Henry Morton Stanley ontdekte de vermiste Schotse zendeling David Livingstone in het Afrikaanse dorpje Ujiji, en sprak daarbij de later legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?".
    • 24 december » eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.
  • De temperatuur op 17 oktober 1915 lag tussen 4,6 °C en 10,1 °C en was gemiddeld 6,7 °C. Er was 0,1 mm neerslag. Er was 3,0 uur zonneschijn (28%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 17 januari » In Amsterdam wordt het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gesticht, ten behoeve van kankerpatiënten.
    • 22 april » Tijdens de Eerste Wereldoorlog maken Duitse troepen bij Ieper (België) voor het eerst gebruik van gifgas in de Ieperboog.
    • 24 mei » Italië verklaart de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie de oorlog.
    • 1 augustus » De spoorlijn Uithoorn - Alphen aan den Rijn wordt geopend.
    • 5 augustus » Duitse troepen nemen de Poolse hoofdstad Warschau in.
    • 25 november » Albert Einstein presenteert zijn algemene relativiteitstheorie in het paper The field equations of gravitation.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schollink


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, "Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I8802.php : benaderd 20 juni 2024), "Miena Schollink (1840-1915)".