Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel » Cornelis Christiaan Schot (1852-1920)

Persoonlijke gegevens Cornelis Christiaan Schot 

  • Hij is geboren op 16 mei 1852 in Babau.
    Neederlands Oost Indie
  • Titel: Dr.
  • Beroep: predikant v.d. gereformeerde kerk te Hardenberg, redactielid van 't Salland's Volksblad, vanaf de oprichting in 1906 voorzitter van 't Groene Kruis te Hardenberg.
  • Hij is overleden op 10 januari 1920 in Hardenberg, hij was toen 67 jaar oud.Bron 1
    Bron: Salland's Volksblad, 16-1-1920, voorpagina:

    "Woensdag jl. heeft Hardenberg Dr. Schot uitgeleide gedaan, den weg naar Heemse op. 't Is voor 't laatst geweest, dat 'de dominée' dien weg ging. Hij is voorgoed van Hardenberg heengegaan. Hardenberg zal hem missen! Inzonderheid als voorzitter van onze Chr. Schoolvereniging. De chr. onderwijzer verliest in hem een trouw vriend, de School met den Bijbel had de liefde van zijn hart. Tijdens zijn laatste, kortstondige ziekte, toen de slaap van zijn oogen week in 't nachtelijk uur, was hij nog bezig met de school en informeerde nog naar de Mulo. Slechts enkele weken geleden presideerde hij daarvoor een vergadering. Toen hebben we nog even dat oog zien fonkelen, zijn gestalte zien opveeren. 't Was, toen hij zeide: "Wij zullen ze bekeeren". Ze, de kinderen. Hij wist wel beter, dit kunnen we niet. 't Was gesproken in overmoed, maar hij bedoelde: "We zullen alles doen wat we kunnen om het kind te brengen aan den voet van het kruis".

    Die liefde voor 't Chr. onderwijs sproot voort uit 't feit, dat hij de dingen in zijn juiste verhoudingen zag. De geestelijke belangen van ons volk wogen hem zwaar. De stoffelijke hadden voor hem slechts zeer betrekkelijke waarde. Hij zelf stelde dan ook aan dit leven weinig eischen. De Doctor leefde sober en eenvoudig; vroeg voor zichzelf niets dan een boek. En nu beschouwde hij de Chr. school als een belangrijke factor in den strijd voor de geestelijke goederen der menschheid, als een dam tegen den wassenden vloed van driest ongeloof en kil materialisme. En op dien dijk stond hij, steevast, en liever zou hij in de golven zijn omgekomen, dan ook maar een duimbreed te wijken.

    Het machtig wereldgebeuren van onzen tijd maakte diepen indruk op hem. Steeds ernstiger waarschuwde hij de gemeente voor dien anti-christelijken geest. Daarom mobiliseerde hij alles om dien geest te weerstaan. Ook het Chr. onderwijs. Dat verliest veel in hem. Moge God geven, dat wij, jongeren, zijn voetstappen drukken. Bidden wij voor de School, werken we voor de school. De oude voortrekkers gaan heen. Eerst broeder Weitkamp, nu Dr. Schot, straks een ander. Moge de Heere jongere krachten in hun plaats verwekken".

    Bron: Salland's Volksblad, 30-1-1920, Plaatselijke berichten:

    "Uit de Standaard namen wij het volgende over:

    Wild rukten de kille windvlagen door het dorre geboomte. Een druk, rimpelig beweeg op het water rondomme. Heel de Betuwe door water, veel water. Doch Zetten ligt vrij hoog en de vluchtheuvel steekt een eind boven de omgeving uit.

    Daar bovenop staat de bekende vluchtheuvelkerk. Aan den voet van den heuvel is een graf geopend. De afgenomen zerk laat u lezen dat in die, thans geopende groeve, het stoffelijk overschot rust van Christine Hermine Pierson, 29 maart 1863-1 september 1887, op 16 sept. 1886 gehuwd met Dr. C.C. Schot. Dat is een kort geluk geweest, dit huwelijk van geen jaar. Doch het moet een echtverbintenis van ideëelen aard geweest zijn. Vraag het hun die 't weten kunnen en ze zullen u zeggen, dat de thans overleden Ger. predikant van Hardenberg, bij elk bezoek aan de familie Pierson, zijn eersten gang maakte naar dit graf, om in stillen weemoed het aandenken te eeren van de geliefde met wie hij slechts zoo kort vereenigd was.

    En nu is dit graf geopend. Geopend om ook het stoffelijk overschot van Dr. C.C. Schot zelf te ontvangen. De laatste uitvaart heeft plaats uit dezelfde woning, waaruit ook nu meer dan 32 jaar geleden de jeugdige echtgenoote uitgedragen werd. Het is in de oude pastorie van Ds. Pierson, waarin Dr. Lammerts van Bueren de nabestaanden broederlijk ontvangt. Gelijk in het leven van Dr. Schot een bijzondere piëteit ten opzichte van zijn overleden gade gezien werd, zoo treedt hier bij zijn ter aardebestelling, eveneens een piëteit naar voren, die weldadig aandoet in onzen killen, hardvochtigen tijd.

    Het stoffelijk overschot werd per auto aangevoerd. Familieleden en vrienden, waaronder de leden des kerkeraads van Hardenberg, arriveerden tegen 2 uur en op het vredig kerkhof verzamelden zich eveneens vele belangstellenden.

    Daar luidt het klokje der Vluchtheuvelkerk en de stoet nadert. De lijkkist werd gedragen door de tuinlieden van de Heldring-Gestichten. Te Hardenberg had den vorigen dag een lijkdienst plaats gehad. Talloos waren de velen geweest die den hooggeachten doode hadden uitgeleid, nadat in de kerk nog gelegenheid was geweest voor het laatst zijn aangezicht te zien.

    Nadat de kist in de grafkelder was neergelaten, trad Ds. J.L. Pierson, van Groningen uit den kring der familieleden naar voren en zeide niet voor mijzelf alleen is het dat ik hier een woord spreken zal, maar mede namens mijn ouden Vader en andere familieleden. Mijn vader heeft den overledene zeer liefgehad en hooggeacht en wij eveneens.

    Hier bij dit graf wordt het verleden weer met heden verbonden. Het is ruim 32 jaar geleden dat hij hier ook stond om zijn jong geluk mede te begraven. Wat er toen in zijn ziel is omgegaan, daarvan heeft zijn verder leven getuigenis gegeven. Zijn leven, heel zijn persoon is misschien met één enkel woord te karakteriseren: hij was trouw. Trouw tegenover de menschen, trouw ook tegenover God.

    Toen wij nu ruim 32 jaar geleden den Zondagmorgen voor de teraardebestelling van mijn zuster Christine onder leiding van vader rondom het woord Gods verzameld waren en van ieder een woord gevraagd werd, was er een uit het gezin, hoewel tot de dienstbaren behoorende, die herinnerde aan Jonas' wonderboom en zeide: Is uw toorn billijk ontstoken over den wonderboom? Wie zal zeggen van hoeveel beteekenis dat woord geweest is?

    Hij heeft troost gevonden in het woord dat gebeiteld is op het graf zijner geliefde doode: Gij zult mij leiden door Uw raad en daarna opnemen in heerlijkheid. Niet naar zijn wil, of wensch, maar naar Gods raad. En daarin heeft hij van harte berust en is getrouw gebleven tot het einde. En hij spreekt nog tot ons nadat hij gestorven is. Hij rust in vrede na een leven van strijd, hij rust in Hem die gezegd heeft: "Ik ben de Opstanding en het Leven".

    De twede spreker, de heer G.F. Wamelink uit Hardenberg, voerde het woord namens kerkeraad en gemeente. Hij sprak van de innige smart, die hun vervulde door het verscheiden van hun geliefden herder en leeraar. Had de familie een broeder, een oom, een zwager verloren, de gemeente van Hardenberg verliest in Dr. Schot een vader!

    Leeraar en gemeente zijn zoodanig één geworden, dat Hardenberg niet te noemen is, zonder aan Dr. Schot te denken. Gisteren is gezegd: hij heeft een lichtende streep nagelaten in Hardenberg. Ik voeg daaraan toe: in geheel oostelijk Overijssel.

    Hij heeft ons gewezen op den Heiland. Hij was altijd bereid om ieder, tot tegenstanders en vijanden toe, te helpen. En nu, het is niet uit met Dr. Schot. Zaterdagmiddag toen ik hem het laatst bezocht, heeft hij mij verzekerd: Ik ben volkomen gerust. Mijn eenige rust is in Jezus Christus.

    Namens de naaste betrekkingen dankte de heer B. van Dugteren van Arnhem, voor de eer den overledenen bewezen. Inzonderheid dank aan den kerkeraad van Hardenberg. Wij hopen dat het werk van den gestorvene voor Hardenberg's gemeente een blijvenden zegen mag wezen, gelijk zijn leven voor ons, familie, ook een blijvenden zege is geworden.

    De familieleden begeven zich nogmaals naar de gastvrije pastorie, de belangstellenden verlaten, diep onder den indruk, den stillen akker der dooden".
  • Hij is begraven op 14 januari 1920 in Zetten.
  • Een kind van Cornelis Goris Schot en Carolina Juliana Ducker
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 januari 2024.

Gezin van Cornelis Christiaan Schot

Hij is getrouwd met Christine Hermine Pierson.

Zij zijn getrouwd op 16 september 1886, hij was toen 34 jaar oud.


Notities over Cornelis Christiaan Schot

onder zijn leiding kwam de Doleantie (afscheiding der Gereformeerden) tot stand op 8 december 1887.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Christiaan Schot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Christiaan Schot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Christiaan Schot

Cornelis Christiaan Schot
1852-1920

1886

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. B.S. Stad Hardenberg, akte 1-S
    in de Achterstraat

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 mei 1852 lag rond de 23,4 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 36%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1852: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 1 januari » In Nederland wordt de postzegel ingevoerd. (Zie ook: Eerste postzegelemissie Nederland)
    • 14 januari » De Franse grondwet van 1852 wordt afgekondigd.
    • 17 januari » De Britten erkennen de Boerenstaat Transvaal.
    • 1 juli » Het Haarlemmermeer valt droog.
    • 12 november » Op het Proces van Keulen worden de "Keulse Communisten" beschuldigd van hoogverraad. Zeven van de 11 aanwezige beschuldigden worden veroordeeld tot in totaal 36 jaar vestingstraf. Dit proces "besluit de eerste fase van de Duitse arbeidersbeweging" zegt Friedrich Engels.
    • 2 december » Napoleon III wordt keizer van Frankrijk.
  • De temperatuur op 16 september 1886 lag rond de 13,3 °C. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 64%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 22 maart » Eerste Belgische auteurswet.
    • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
    • 1 september » Instelling van de rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Brits-Indië met vijf aartsbisdommen en veertien bisdommen.
    • 4 september » De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
    • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
    • 30 november » In de Folies Bergère wordt de eerste revue opgevoerd.
  • De temperatuur op 10 januari 1920 lag tussen 0.6 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 5,5 °C. Er was 12,6 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 7 april » Franse troepen bezetten het Duitse Ruhrgebied.
    • 15 april » De anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti vermoorden naar verluidt twee bewakers wanneer zij een schoenwinkel beroven.
    • 13 mei » Heiligverklaring van Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), Frans religieuze en mystica
    • 17 mei » Het eerste verkeersvliegtuig landt op Schiphol
    • 7 augustus » In Berlijn wordt het voetbalstadion Stadion An der alten Försterei officieel geopend.
    • 11 december » De staat neemt de spoorwegmaatschappijen Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen over.
  • De temperatuur op 14 januari 1920 lag tussen 2,0 °C en 7,0 °C en was gemiddeld 4,3 °C. Er was 6,7 mm neerslag. Er was 2,0 uur zonneschijn (24%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 29 mei » Priesterwijding van Giovanni Battista Montini door bisschop Giacinto Gaggia van Brescia (Italië).
    • 3 juni » Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
    • 15 augustus » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Empoli FC.
    • 31 augustus » De eerste steen wordt gelegd voor een nieuwe cacao- en chocoladefabriek van Ringers in Alkmaar.
    • 5 september » België - Eerste IJzerbedevaart.
    • 2 december » Armenië staat bij het Verdrag van Alexandropol gebied af aan Turkije.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schot

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schot.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schot.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schot (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, "Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I16215.php : benaderd 25 mei 2024), "Cornelis Christiaan Schot (1852-1920)".