Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel » Cornelis Christiaan Schot (1852-1920)

Persönliche Daten Cornelis Christiaan Schot 

  • Er wurde geboren am 16. Mai 1852 in Babau.
    Neederlands Oost Indie
  • Titel: Dr.
  • Beruf: predikant v.d. gereformeerde kerk te Hardenberg, redactielid van 't Salland's Volksblad, vanaf de oprichting in 1906 voorzitter van 't Groene Kruis te Hardenberg.
  • Er ist verstorben am 10. Januar 1920 in Hardenberg, er war 67 Jahre alt.Quelle 1
    Bron: Salland's Volksblad, 16-1-1920, voorpagina:

    "Woensdag jl. heeft Hardenberg Dr. Schot uitgeleide gedaan, den weg naar Heemse op. 't Is voor 't laatst geweest, dat 'de dominée' dien weg ging. Hij is voorgoed van Hardenberg heengegaan. Hardenberg zal hem missen! Inzonderheid als voorzitter van onze Chr. Schoolvereniging. De chr. onderwijzer verliest in hem een trouw vriend, de School met den Bijbel had de liefde van zijn hart. Tijdens zijn laatste, kortstondige ziekte, toen de slaap van zijn oogen week in 't nachtelijk uur, was hij nog bezig met de school en informeerde nog naar de Mulo. Slechts enkele weken geleden presideerde hij daarvoor een vergadering. Toen hebben we nog even dat oog zien fonkelen, zijn gestalte zien opveeren. 't Was, toen hij zeide: "Wij zullen ze bekeeren". Ze, de kinderen. Hij wist wel beter, dit kunnen we niet. 't Was gesproken in overmoed, maar hij bedoelde: "We zullen alles doen wat we kunnen om het kind te brengen aan den voet van het kruis".

    Die liefde voor 't Chr. onderwijs sproot voort uit 't feit, dat hij de dingen in zijn juiste verhoudingen zag. De geestelijke belangen van ons volk wogen hem zwaar. De stoffelijke hadden voor hem slechts zeer betrekkelijke waarde. Hij zelf stelde dan ook aan dit leven weinig eischen. De Doctor leefde sober en eenvoudig; vroeg voor zichzelf niets dan een boek. En nu beschouwde hij de Chr. school als een belangrijke factor in den strijd voor de geestelijke goederen der menschheid, als een dam tegen den wassenden vloed van driest ongeloof en kil materialisme. En op dien dijk stond hij, steevast, en liever zou hij in de golven zijn omgekomen, dan ook maar een duimbreed te wijken.

    Het machtig wereldgebeuren van onzen tijd maakte diepen indruk op hem. Steeds ernstiger waarschuwde hij de gemeente voor dien anti-christelijken geest. Daarom mobiliseerde hij alles om dien geest te weerstaan. Ook het Chr. onderwijs. Dat verliest veel in hem. Moge God geven, dat wij, jongeren, zijn voetstappen drukken. Bidden wij voor de School, werken we voor de school. De oude voortrekkers gaan heen. Eerst broeder Weitkamp, nu Dr. Schot, straks een ander. Moge de Heere jongere krachten in hun plaats verwekken".

    Bron: Salland's Volksblad, 30-1-1920, Plaatselijke berichten:

    "Uit de Standaard namen wij het volgende over:

    Wild rukten de kille windvlagen door het dorre geboomte. Een druk, rimpelig beweeg op het water rondomme. Heel de Betuwe door water, veel water. Doch Zetten ligt vrij hoog en de vluchtheuvel steekt een eind boven de omgeving uit.

    Daar bovenop staat de bekende vluchtheuvelkerk. Aan den voet van den heuvel is een graf geopend. De afgenomen zerk laat u lezen dat in die, thans geopende groeve, het stoffelijk overschot rust van Christine Hermine Pierson, 29 maart 1863-1 september 1887, op 16 sept. 1886 gehuwd met Dr. C.C. Schot. Dat is een kort geluk geweest, dit huwelijk van geen jaar. Doch het moet een echtverbintenis van ideëelen aard geweest zijn. Vraag het hun die 't weten kunnen en ze zullen u zeggen, dat de thans overleden Ger. predikant van Hardenberg, bij elk bezoek aan de familie Pierson, zijn eersten gang maakte naar dit graf, om in stillen weemoed het aandenken te eeren van de geliefde met wie hij slechts zoo kort vereenigd was.

    En nu is dit graf geopend. Geopend om ook het stoffelijk overschot van Dr. C.C. Schot zelf te ontvangen. De laatste uitvaart heeft plaats uit dezelfde woning, waaruit ook nu meer dan 32 jaar geleden de jeugdige echtgenoote uitgedragen werd. Het is in de oude pastorie van Ds. Pierson, waarin Dr. Lammerts van Bueren de nabestaanden broederlijk ontvangt. Gelijk in het leven van Dr. Schot een bijzondere piëteit ten opzichte van zijn overleden gade gezien werd, zoo treedt hier bij zijn ter aardebestelling, eveneens een piëteit naar voren, die weldadig aandoet in onzen killen, hardvochtigen tijd.

    Het stoffelijk overschot werd per auto aangevoerd. Familieleden en vrienden, waaronder de leden des kerkeraads van Hardenberg, arriveerden tegen 2 uur en op het vredig kerkhof verzamelden zich eveneens vele belangstellenden.

    Daar luidt het klokje der Vluchtheuvelkerk en de stoet nadert. De lijkkist werd gedragen door de tuinlieden van de Heldring-Gestichten. Te Hardenberg had den vorigen dag een lijkdienst plaats gehad. Talloos waren de velen geweest die den hooggeachten doode hadden uitgeleid, nadat in de kerk nog gelegenheid was geweest voor het laatst zijn aangezicht te zien.

    Nadat de kist in de grafkelder was neergelaten, trad Ds. J.L. Pierson, van Groningen uit den kring der familieleden naar voren en zeide niet voor mijzelf alleen is het dat ik hier een woord spreken zal, maar mede namens mijn ouden Vader en andere familieleden. Mijn vader heeft den overledene zeer liefgehad en hooggeacht en wij eveneens.

    Hier bij dit graf wordt het verleden weer met heden verbonden. Het is ruim 32 jaar geleden dat hij hier ook stond om zijn jong geluk mede te begraven. Wat er toen in zijn ziel is omgegaan, daarvan heeft zijn verder leven getuigenis gegeven. Zijn leven, heel zijn persoon is misschien met één enkel woord te karakteriseren: hij was trouw. Trouw tegenover de menschen, trouw ook tegenover God.

    Toen wij nu ruim 32 jaar geleden den Zondagmorgen voor de teraardebestelling van mijn zuster Christine onder leiding van vader rondom het woord Gods verzameld waren en van ieder een woord gevraagd werd, was er een uit het gezin, hoewel tot de dienstbaren behoorende, die herinnerde aan Jonas' wonderboom en zeide: Is uw toorn billijk ontstoken over den wonderboom? Wie zal zeggen van hoeveel beteekenis dat woord geweest is?

    Hij heeft troost gevonden in het woord dat gebeiteld is op het graf zijner geliefde doode: Gij zult mij leiden door Uw raad en daarna opnemen in heerlijkheid. Niet naar zijn wil, of wensch, maar naar Gods raad. En daarin heeft hij van harte berust en is getrouw gebleven tot het einde. En hij spreekt nog tot ons nadat hij gestorven is. Hij rust in vrede na een leven van strijd, hij rust in Hem die gezegd heeft: "Ik ben de Opstanding en het Leven".

    De twede spreker, de heer G.F. Wamelink uit Hardenberg, voerde het woord namens kerkeraad en gemeente. Hij sprak van de innige smart, die hun vervulde door het verscheiden van hun geliefden herder en leeraar. Had de familie een broeder, een oom, een zwager verloren, de gemeente van Hardenberg verliest in Dr. Schot een vader!

    Leeraar en gemeente zijn zoodanig één geworden, dat Hardenberg niet te noemen is, zonder aan Dr. Schot te denken. Gisteren is gezegd: hij heeft een lichtende streep nagelaten in Hardenberg. Ik voeg daaraan toe: in geheel oostelijk Overijssel.

    Hij heeft ons gewezen op den Heiland. Hij was altijd bereid om ieder, tot tegenstanders en vijanden toe, te helpen. En nu, het is niet uit met Dr. Schot. Zaterdagmiddag toen ik hem het laatst bezocht, heeft hij mij verzekerd: Ik ben volkomen gerust. Mijn eenige rust is in Jezus Christus.

    Namens de naaste betrekkingen dankte de heer B. van Dugteren van Arnhem, voor de eer den overledenen bewezen. Inzonderheid dank aan den kerkeraad van Hardenberg. Wij hopen dat het werk van den gestorvene voor Hardenberg's gemeente een blijvenden zegen mag wezen, gelijk zijn leven voor ons, familie, ook een blijvenden zege is geworden.

    De familieleden begeven zich nogmaals naar de gastvrije pastorie, de belangstellenden verlaten, diep onder den indruk, den stillen akker der dooden".
  • Er wurde beerdigt am 14. Januar 1920 in Zetten.
  • Ein Kind von Cornelis Goris Schot und Carolina Juliana Ducker
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. Januar 2024.

Familie von Cornelis Christiaan Schot

Er ist verheiratet mit Christine Hermine Pierson.

Sie haben geheiratet am 16. September 1886, er war 34 Jahre alt.


Notizen bei Cornelis Christiaan Schot

onder zijn leiding kwam de Doleantie (afscheiding der Gereformeerden) tot stand op 8 december 1887.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Christiaan Schot?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Christiaan Schot

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Christiaan Schot

Cornelis Christiaan Schot
1852-1920

1886

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. B.S. Stad Hardenberg, akte 1-S
    in de Achterstraat

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. Mai 1852 war um die 23,4 °C. Die relative Luftfeuchtigkeit war 36%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1852: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 12. Januar » Das Teatro Santa Elisabetta in Messina, acht Jahre später in Teatro Vittorio Emanuele II umbenannt, wird eröffnet.
    • 17. Januar » In der Sand River Convention erreicht der Voortrekker und Freiheitskämpfer Andries Pretorius von Großbritannien die Zurücknahme des auf ihn gesetzten Kopfgeldes und die Anerkennung der Unabhängigkeit der Burenrepublik Transvaal.
    • 2. Februar » Der Priester Martin Merino y Gomez versucht, Königin Isabella von Spanien zu ermorden. Sein Dolch fügt ihr jedoch keine ernsthaften Verletzungen zu.
    • 26. Februar » Der Truppentransporter Birkenhead der Royal Navy sinkt vor Südafrika. Nur 193 der 643 Menschen an Bord überleben. Bei der Katastrophe wird statt des bisher gebräuchlichen Rufes Jeder für sich! erstmals der Ruf Frauen und Kinder zuerst! verwendet.
    • 11. Oktober » Die Universität Sydney nimmt den Lehrbetrieb auf. Sie ist die älteste Hochschule auf dem Fünften Kontinent.
    • 4. November » Camillo Benso Graf von Cavour wird Premierminister von Sardinien-Piemont und treibt in der Folge die Einigung Italiens zum Nationalstaat voran.
  • Die Temperatur am 16. September 1886 war um die 13,3 °C. Der Winddruck war 12 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 64%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1886: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 17. Januar » Die Wiener Philharmoniker unter Hans Richter führen das erste Mal in Wien die Sinfonie Nr. 4 in e-Moll op. 98 von Johannes Brahms auf.
    • 21. Juni » Grundsteinlegung und damit Baubeginn der Tower Bridge in London.
    • 26. Juni » Der Franzose Henri Moissan erzeugt erstmals reines Fluor.
    • 7. Juli » Zwischen Bad Doberan und Heiligendamm nimmt die Doberan-Heiligendammer-Eisenbahn als Dampfstraßenbahn ihren Verkehr auf.
    • 1. September » Samuel Fischer gründet in Berlin den gleichnamigen Verlag.
    • 4. Oktober » Johannesburg wird als Ort gegründet, nachdem sich zuvor Goldgräber in Zelten angesiedelt hatten.
  • Die Temperatur am 10. Januar 1920 lag zwischen 0.6 °C und 9,7 °C und war durchschnittlich 5,5 °C. Es gab 12,6 mm Niederschlag. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1920: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,8 Millionen Einwohner.
    • 21. Januar » An der Oper Frankfurt in Frankfurt am Main findet die Uraufführung der Oper Der Schatzgräber von Franz Schreker statt.
    • 17. März » In Berlin bricht der Kapp-Putsch gegen die Regierung der Weimarer Republik zusammen. Den Putschisten Wolfgang Kapp und Walther von Lüttwitz gelingt jedoch die Flucht ins Ausland. Die am Putsch maßgeblich beteiligte Brigade Ehrhardt wird von Reichswehrminister Gustav Noske als Ordnungsmacht in Berlin belassen.
    • 15. Mai » In Kaunas tritt erstmals die Verfassungsgebende Versammlung des 1918 gegründeten Staates Litauen zusammen und bekräftigt die Wiederherstellung der Unabhängigkeit Litauens. Die Provisorische Gesetzgebende Versammlung löst sich gleichzeitig auf.
    • 11. Juli » Im Abstimmungsgebiet Allenstein und im Abstimmungsgebiet Marienwerder finden Volksabstimmungen infolge des Versailler Vertrags über die Zugehörigkeit zu „Polen oder Ostpreußen“ statt.
    • 19. August » In Oberschlesien beginnt unter der Führung von Alfons Zgrzebniok der zweite oberschlesische Aufstand.
    • 12. September » In Antwerpen gehen die Olympische Flagge mit den fünf Ringen; erstmals verwendet bei den Olympischen Spielen 1920 in Antwerpen VII. Olympischen Sommerspiele zu Ende.
  • Die Temperatur am 14. Januar 1920 lag zwischen 2,0 °C und 7,0 °C und war durchschnittlich 4,3 °C. Es gab 6,7 mm Niederschlag. Es gab 2,0 Stunden Sonnenschein (24%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1920: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,8 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Der in Versailles unterzeichnete Friedensvertrag tritt in Kraft. Dadurch wird auch der auf dem 14-Punkte-Programm von Woodrow Wilson basierende Völkerbund gegründet, der unter dem Eindruck des Ersten Weltkrieges das Ziel hat, den Frieden dauerhaft zu sichern.
    • 29. Februar » Reichswehrminister Gustav Noske löst die Marinebrigade Ehrhardt und das Freikorps Loewenfeld auf. Aus dieser Maßnahme entwickelt sich der Kapp-Putsch gegen die Weimarer Republik.
    • 11. Juli » Während ihrer Gegenoffensive im Polnisch-Sowjetischen Krieg erobert die Rote Armee Minsk. Am gleichen Tag stellt Großbritannien der Sowjetunion ein Ultimatum, mit denen es das Ende der Kämpfe gegen Polen und gegen die Weiße Armee fordert.
    • 14. Juli » Die erste Ausgabe der von Walther Bensemann ins Leben gerufenen Sportzeitschrift Der Kicker erscheint.
    • 26. August » In den USA tritt der das allgemeine Frauenwahlrecht einführende 19. Zusatzartikel zur Verfassung der Vereinigten Staaten in Kraft.
    • 5. Oktober » In der Enzyklika Principi apostolorum Petro wird der im 4. Jahrhundert wirkende Ephraem der Syrer von Papst Benedikt XV. über die orthodoxen Kirchen hinaus als Kirchenlehrer der römisch-katholischen Kirche akzeptiert.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Schot

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Schot.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Schot.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Schot (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, "Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I16215.php : abgerufen 24. September 2024), "Cornelis Christiaan Schot (1852-1920)".