Genealogieën vanuit de Antwerpse Rupelstreek » Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso (1597-1670)

Persoonlijke gegevens Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso 

  • Roepnaam is Barthomeus.
  • Hij werd gedoopt op 23 maart 1597 in Antwerpen, OLV Kathedraal, Antwerpen, Belgium.
    ’Ben ick Bartolomeo Campomenoso op den 23 dagen meert (1597) gheboren tusschen 8 ende neghen uren tsavonts op eenen Sondagh, mijnen peter is Jan Baptist Porrata, ende joff. Angela Granon pettien, ende kersten ghedaen in onse lieve vrouwe kercke cathedralis tot Antwerpen’.
    Zo schreef Bartolomeo Campomenoso in het familieboekje, het enige ego-document door de Campomenoso’s nagelaten. Het boekje bevat spijtig genoeg slechts een opsomming van data betreffende huwelijken, geboorten en overlijdens en is eigenlijk slechts een uittreksel van het verloren gegaan onderboek van Bartolomeo Campomenoso.
  • Hij is overleden op 26 april 1670.
    Scheiding en deling van de goederen nagelaten door Bartholomeus Campomenoso, heer van Heysselaer, tussen zijn kinderen, 24 oktober 1670.
    Bartolomeo Campomenoso liet geen vlottend kapitaal na aan zijn kinderen. Hij liet hen enkel de heerlijkheid van Heysselaer met de betreffende goederen na. Dit lukte hem, omdat hij die goederen niet verkopen of verpanden kon vanwege de fidei-commis van zijn vader Cipriano. Bartolomeo heeft trouwens wel geprobeerd het Solhof, het kasteel binnen de heerlijkheid van Heysselaer, te verkopen. Hij stootte echter op het protest van zijn moeder en van zijn zwagers die op de fidei-commis beroep deden. Bartolomeo moest uiteindelijk zijn poging opgeven.
    De verdeling van het vlottend kapitaal van Cipriano Campomenoso tussen de drie kinderen had weliswaar noodzakerlijkwijs een verzwakking van de firma meegebracht. Bartolomeo kon immers wel steunen op het economische netwerk en de sociale relaties diezijn vader in de Zuidelijke Nederlanden had opgebouwd.
    Bartolomeo stond daarentegen sinds het begin van zijn handelsactiviteit in Luik
    voortdurend in het debet bij andere kooplieden. Zijn vader Cipriano moest regelmatig tussenkomen in Luik om zijn schulden te betalen.
    Dat het economische en sociale klimaat in de Scheldestad veranderd was, kanuiteraar d niet ontkend worden. Men wil ook geen moreel oordeel vellen over Bartolomeo Campomenoso, maar zijn persoonlijk aandeel in het bankroet van zijn firma was niet gering. Dat het leven van Bartolomeo op economisch vlak geen succes was, werd kort na zijn overlijden door zijn kinderen benadrukt.
    Zij lieten op 7/05/1670 een akte van afstand van hun rechten op alle goederen van het sterfhuis, met uitzondering van de goederen door de fidei-commis van hun grootvader Cipriano beschermd, optekenen.
    Het opduiken van eventuele crediteurs had niet weinig schrik op de hals van de kinderen van Bartolomeo gejaagd.
  • De biologische ouders zijn Cipriano Campomenoso en Constantia Invrea
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2013.

Gezin van Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso

Hij is getrouwd met Maria Gridolfi.

Ze zijn in de kerk getrouwd in het jaar 1620 te Antwerpen, Paters Miniemenkerk, Antwerpen, Belgium.


Kind(eren):

  1. Vincentius Campomenoso  1622-1657 
  2. Joseph Campomenoso  1634-1663
  3. Anna Campomenoso  1636-1701
  4. Susanna Campomenoso  1643-1643
  5. Theresia (De) Campomenoso  1645-> 1729 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1597: Bron: Wikipedia
    • 24 juni » De eerste Nederlandse expeditie naar Oost-Indië bereikt Bantam (op Java).
    • 19 juli » Terechtstelling in Brussel van Anna van den Hove. Zij is hiermee het laatste slachtoffer dat vanwege haar geloof in de Nederlanden wordt terechtgesteld.
    • 19 november » Willem van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn broers Lodewijk II van Nassau-Saarbrücken en Johan Casimir van Nassau-Gleiberg.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Campomenoso


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Luc Jan Anna Van Camp (Boom-B), "Genealogieën vanuit de Antwerpse Rupelstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogieen-vanuit-de-antwerpse-rupelstreek/I30498.php : benaderd 30 april 2024), "Bartolomeo "Barthomeus" Campomenoso (1597-1670)".