Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt » Gradus Johannes "Grad" Luijpen (1869-1968)

Persoonlijke gegevens Gradus Johannes "Grad" Luijpen 

  • Roepnaam is Grad.
  • Hij is geboren op 23 juni 1869 in Dreumel, Gelderland, Nederland.
  • Beroep: Mandenmaker.
  • (Algemeen) .
    Op dezelfde dag gehuwd als zus en broer Johanna en Petrus Lagarde
    Beroep 1905: planter, 1923: Steenkolenhandelaar
    Hieronder een artikel uit De Gelderlandpers 30-01-1967.
    Ook gepubliceerd in De Luij-Pen ter gelegenheid van de neven en nichtendag op 8-4-2000
    GEHEIMEN VAN HET UITSTERVEND MANDENVLECHTERSAMBACHT

    Opa Gradus Luypen (97 jaar) maakt nog "slaojbenne"!
    (Van onze correspondent)
    Dreumel, januari
    De teenhoutcultuur die in Nederland nog ruim 1000 ha beslaat en welks oogst van november tot maart duurt, geeft veel kleur aan het kale winterlandschap. Vandaar, dat men bij aanleg van nieuwe recreatie­ gebieden steeds meer belangstelling voor wil genhout gaat tonen. Hoe prachtig zijn sommige landgoederen en polders niet gestoffeerd met de teen van het zgn. Belgisch rood, Frans geel, de groene Rijsenburger kat, het Oostenrijks grauw, het Amerikaans rood of de Zwarte driebast. De wilgenvari ëteiten worden voor veel doeleinden gebruikt, zoals voor de manden­ vlechterij, als bindmateriaal voor de wijnbouw, enz. Het vertakte hout van de 3- en 4-jarige grienden, ook van veel betekenis ter bescherming van de wildstand, doet dienst bij onze bedijking.

    Aldus ir. WD.J. Tuinzing te Wageningen, rijkslandbouwconsulent voor onze griend­ en rietcultuur, die we eens bezochten om wat meer aan de weet te komen over het interessante hoofdstuk van de rechtop­ gaande tenen, die aan de haren van een reusach tige borstel doen denken. En natuurlijk ook wat meer over de huidge stand van de mandenvlechtenj, welk ambacht, waarmede de stukwerkers eeuwenlang in sociaal donkere dagen een karig loon ver­ dienden, tot de dertiger jaren (toen de ver­ pakkingstec hniek en de houtbewerking nieuwe impulsen kregen) in ons land enorm floreerde. Eens ging immers alles in manden van aangepaste vormen van wasgoed tot biggen toe.

    Na ons gesprek met de heer Tuinzing doken we ook nog in de praktijk en vonden ih Dreumel (het land van Maas en Waal staat bekend als het gebied voor de vervaardiging van flessenmanden) de oudste mandenvlechter van ons land, de 97-jarige opa Gradus Luypen. Als 13-jarige maakte hij in 1882 - toen wijlen Prinses Wilhemina dus 2 jaar was - zijn eerste werkstuk en thans kan hij het af en toe nog niet laten om voor eigen genoegen nog een mandje "op te zet­ ten."
    In het naburige Alphen spraken wij met de 39-jarige Henk Jagtenberg, (wiens vader in de crisisjaren van '21 zijn boerderijtje opgaf en met zijn drie zoons pak- en jles­ mandjes ging maken), die vorig jaar zijn huidig mandenbedrijf uitbreidde met d e vervaardiging van plastic containers, zoals jerrycans, vaten en flessen.

    Terug naar de heer Tuinzing: Het is een kapitaalsintensieve teelt, die de boeren niet begapen konden en dus meer herenwerk is. De gesneden bossen brengen thans betere
    prijzen op dan ooit, nl f 3 à 4000,- per ha.
    De roeden tenen kunnen, mits het onderhoud niet vergeten wordt, 20 à 30 jaar blijven liggen.
    In de mandenmakerijen van vandaag - en mede door de thuiswerkers - wordt letterlijk van alles van teen gemaakt. Ik denk aan aardappel-, papier-, groente-, fruit-, bloemen-, naai-, boodschappen- en hondenmanden; ook aan hoepels voor graf­ krans en en op de palen geplante kor/bakens bij onze grote rivieren. Nog steeds worden er pickingbaskets, plukmandjes dus, naar Engeland geleverd, welk land eens een enorme afnemer was van het Hollandse mandwerk.
    In deze gemechaniseerde tijd, nu handen­ arbeid meer dan ooit een eigen charme krijgt, heeft ook het kleine gilde der artistieke mandvlechters goed zijn brood. Ze toveren, net als de pottenbakker, iedere gewenste vorm met hun handen te voor­ sch ijn. Teveel om op te noemen - hondendivans, vogelkooien, artistieke lam­ penkappen, surprisemandjes enz. Ik denk dat we in totaal nog zo'n 200 mandenmakers hebben. Er is nog steeds enige concentratie in de Langstraat, bijv in Vlijmen. Haarsteeg e n Ammerzoden, waar voor '40 het ambacht ontzaglijk met 7 à 800 man bloeide. In Ameide heeft het ook stand gehouden; hier was vroeger het centrum voor het "luchtige" vlechtwerk, bedoeld als sla- peen- en gistmandjes. In Alblasser-waard en enkele an dere streken leeft het ambacht nog.

    Curieus is, dat uit alle mogelijke hoeken van de wereld flessenmanden worden geïm­ porteerd; o.a. uit de Ooststaten en zelfs uit Argentinië. Wagonladingen komen er bij ons binnen - dit is warenhuiswerk, dat onze duurdere arbeidsintensieve produ kten aanvult.

    MANNETJESPUTTER

    Opa Luypen, die in juni 98 wordt en in Dreumel als een mannetjesputter bekend staat (hij was de eerste fietser, de eerste motorrijder en de eerste automobilist van het dorp, terwijl hij tot zijn 95ste op een zelf geconstrueerde brom-driewieler ree d, waarna geen enkele WA-verzekering hem meer wilde hebben), troffen wij in het milieu van een van zijn kinderen. Hij is een verwoed lezer van cowboy- en liefdes­ romans (één boek per dag is voor hem niets), maar op een gegeven moment be­ ginnen z ijn vingers te '"tintelen" en moet een bos teen gehaald worden. Dan schept hij een conisch gebouwde groentenmand of het standaardtype van een slamandje ("sloajbenne" zei men vroeger algemeen in het land van Maas en Waal).
    Opa die nog helder van geest is vertelt graag en veel, maar is niet steeds goed te verstaan. We tekenden uit zijn mond aan, dat hij als leerlingmandenmaker f 1 per dag verdiende en tenslotte een eigen mandenmakerij met liefst 80 knechten ha d. Van de opbrengst kocht hij o.a. koeien; ook werd hij een der medeoprichters van de plaatselijke melkfabriek. Ja, wat deed hij allemaal niet meer? Hij stichtte een eigen busonder­ neming tussen Nijmegen en Den Bosch om de boeren naar de markt te pendelen ("ze betaalden te beroerd en daarom ben ik er maar mee opgehouden") en kan veel vertellen over zijn teen-handelstochten (''ik fietste makkelijk 100 km per dag) en zijn aankomst per trekschuit in Dreumel.
    "Het mandenmaken is een prachtig vak. Je blijft er jong bij en daarom doe ik het nu nog zo graag", zo zei hij ons lachend.
  • Hij is overleden op 13 oktober 1968 in Wamel, Gelderland, Nederland, hij was toen 99 jaar oud.
  • Hij is begraven in Dreumel, Gelderland, Nederland.
  • Een kind van Johannes Luijpen en Geertruida de Leeuw
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2023.

Gezin van Gradus Johannes "Grad" Luijpen

Hij is getrouwd met Johanna Maria Lagarde.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 24 september 1902 te Dreumel, Gelderland, Nederland, hij was toen 33 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johanna Maria Luijpen  1906-1992 
  2. Cornelia Maria Luijpen  1909-1999 
  3. Maria Anna Luijpen  1916-1999

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gradus Johannes "Grad" Luijpen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gradus Johannes "Grad" Luijpen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gradus Johannes Luijpen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Dreumel, aktenummer 9, S98276

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 juni 1869 lag rond de 10,5 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
    • 3 november » Eerste verschijning van het Britse wetenschappelijk vakblad Nature.
    • 17 november » In Egypte wordt het Suezkanaal geopend.
    • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
    • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
    • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.
  • De temperatuur op 24 september 1902 lag tussen 8,0 °C en 16,4 °C en was gemiddeld 12,4 °C. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 25 februari » Het Londense publiek staat versteld bij de demonstratie van de eerste stofzuiger door Hubert Booth.
    • 2 april » Dimitri Spijagin (Russisch minister van Binnenlandse Zaken wordt in Mariinskipaleis vermoordt door een terrorist)
    • 8 mei » Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden. Ten gevolge van die uitbarsting verliezen vele mensen het leven en wordt de voornaamste stad op het eiland, Saint Pierre, verwoest.
    • 31 mei » Einde van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
    • 2 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Social de Deportes Rangers.
    • 14 december » Eerste telegraafkabel gelegd onder de Stille Oceaan.
  • De temperatuur op 13 oktober 1968 lag tussen 11,8 °C en 16,4 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 1,5 uur zonneschijn (14%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
  • In het jaar 1968: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,7 miljoen inwoners.
    • 20 januari » Een ontploffing en een brand in raffinaderij in het Nederlandse dorp Pernis maken twee doden en 70 gewonden en zorgen voor miljoenen schade.
    • 1 februari » De Zuid-Vietnamese politiechef Nguyễn Ngọc Loan executeert voor het oog van camera's een Vietcongstrijder.
    • 30 maart » In Amsterdam wordt het 'kosmisch ontspanningscentrum' Paradiso geopend.
    • 7 juli » Het attractiepark Legoland Billund in de gelijknamige Deense stad opent zijn deuren.
    • 2 oktober » Bloedbad van Tlatelolco: het leger en de politie schieten op een menigte vreedzame demonstranten in Tlatelolco.
    • 14 oktober » De Amerikaanse atleet Jim Hines brengt het wereldrecord 100 m op 9,95 sec. Het is de eerste keer dat dit record elektronisch wordt vastgelegd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Luijpen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Luijpen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Luijpen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Luijpen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
HKK Loon op 't Sandt, "Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogiebestand-heemkundekring-loon-op-t-sandt/I61147.php : benaderd 24 juni 2024), "Gradus Johannes "Grad" Luijpen (1869-1968)".