Genealogie Pot en Smit

Foto van Sim Mostert
De publicatie Genealogie Pot en Smit is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 6.845 personen. Vanwege privacy zijn 615 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 5 november 2021.


In deze fragmentarische genealogie zijn de scheepsbouwersgeslachten Pot en Smit de leidraad. Scheepsbouwers uit de omgeving van Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam en Ridderkerk. Andere roemruchte scheepsbouwers- en aanverwante geslachten (zoals Boele, van der Giessen en Kloos) komen door huwelijken ook voor het voetlicht.

Ten aanzien van de genealogie van de familienaam Smit heb ik o.a. gebruik gemaakt van het boek "Bijzonderheden en geslachtslijst der familie Smit van Alblasserdam". Dit lijvige boekwerk is geschreven en in 1950 uitgegeven door Jan Smit Az., oud-gemeentesecretaris van de gemeente Zwijndrecht. Dit boekwerk bleek, vooral waar het de Oud-Beijerlandse-takken van de familie Smit betreft, verre van volledig en veel fouten te bevatten. In deze genealogie zijn de omissies aangevuld en de verbeteringen aangebracht.
Ten aanzien van de genealogische gegevens van de familienaam Pot heb ik o.a. gebruik gemaakt van een door Cornelis Pot (1885-1977) met de hand geschreven parenteel met als titel "Wie is Wie van Wie in relatie tot de familie Pot". Deze parenteel, geschreven op een blad van 120 x 170 cm, heeft hij samengesteld in de jaren 1944 t/m 1959.

Niet onvermeld mag blijven dat ik voor genealogische gegevens van Alblasserdam en directe omgeving dankbaar gebruik heb gemaakt van een door de heer Geert Ouweneel uit Alblasserdam samengestelde CD. Deze CD munt uit door zijn onvoorstelbare hoeveelheid genealogische informatie. Een aanrader voor iedere genealoog.

Deze genealogie draag ik op aan mijn in 2003 overleden vader, Nicolaas Mostert, Scheepsbouwer in Hart en Nieren en een groot liefhebber van sleepboten. Voor zijn 80e verjaardag kreeg hij van zijn kinderen en kleinkinderen een boek met veel foto's van sleepboten. Volkomen in vervoering over zo'n prachtig kado sprak hij toen de memorabele en hilarische woorden: "Ik denk wel eens dat mijn vader aan sleepboten dacht, op het moment dat hij mij verwekte". Waarop mijn toenmalige partner mompelde "Ook fijn voor zijn moeder!"
Ondanks, of misschien wel dankij, deze "uitglijder" inspireerde hij mij om deze scheepsbouwers-geslachten voor hem in beeld te brengen.

Ook nadat ik de zeer complexe genealogische relaties tussen de "Potten" en de "Smitten" voor hem in beeld had gebracht, snapte hij nog steeds niet helemaal wie nou in welke relatie familie was van wie.
En ik eerlijk gezegd ook nog steeds niet ...

Wanneer u geïnteresseerd bent in de persoon van Willem Benjamin Smit en de bedrijven die hij opgericht heeft, kan ik u de site www.willemsmithistorie.nl van harte aanbevelen.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Sim Mostert
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!