Genealogie takken "van Nuijs" en "Hoogers" » Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli (1923-2015)

Persoonlijke gegevens Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli 


Gezin van Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli

26-03-15
OUD-VOORZITTER SINT-MAARTENSFONDS TOON PAULI OVERLEDEN

Deze namiddag wordt in Antwerpen afscheid genomen van Toon Pauli (90 j., foto), vorige week woensdag 18 maart 2015 overleden. Toon Pauli ging als Waffen-SS’er strijden aan het Oostfront en was de laatste voorzitter van het Sint-Maartensfonds, vereniging van oud-Oostfronters.

Als ‘Antoine’ geboren gaf Pauli gevolg aan de oproep van de Kerk om het goddeloze bolsjewisme te gaan bestrijden. Maar eerst werd hij eind mei 1940 opgevorderd om zijn dienstplicht te vervullen in het Belgisch leger. Zijn carrière daar nam geen grote vlucht. Hij viel met zijn fiets in een gracht en brak daarbij beide polsen. In een ziekenhuis in Poperinge achtergelaten na een bomalarm, brachten de Duitsers hem terug naar huis in Antwerpen. Vader Willem trachtte aan de kost te komen als bakker, maar had het daarbij niet breed. Eind 1941 trok de dan achttienjarige Antoine naar Duitsland, zonder enig benul van wat hij daar zou kunnen gaan doen. Door toedoen van het Arbeitsamt kan hij, na een opleiding in de bakkersstiel, gaan werken in een bakkerij in het Ruhrgebied. Antoine, intussen ‘Toon’ geworden, meldt zich vrijwillig om de goddelozen aan het Oostfront te gaan bevechten. Met de divisie Langemarck vertrekt hij naar het kille front.

In het laatste oorlogsjaar raakt hij in Pommeren gewond aan een oog en is de oorlog voor hem voorbij. Allez, dat denkt hij toch. Op 14 augustus 1945 wordt Toon Pauli aangehouden. Het jaar daarop wordt hij tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor wapendracht tegen het vaderland. Het brengt hem naar gevangenissen in Hemiksem, Antwerpen, Beverlo… Toon Pauli wordt vervroegd vrijgelaten, huwt met Franziska Martin en krijgt drie kinderen. Hij volgt avondschool om ‘verzender’ te kunnen worden in ‘de maritime’, maar al gauw zoekt hij gelijkgezinden op hoewel hem dat verboden is. Na de oprichting van het Sint-Maartensfonds in 1953 vult Toon Pauli zijn vrije tijd met het opzoeken van dode en vermiste Oostfronters. Samen met anderen kan hij in 1962 de laatste Vlaamse krijgsgevangenen in Rusland vrij krijgen. Toon Pauli zet mee zijn schouders onder de aankoop van grond in Stekene, om er een Erepark voor de Oostfronters aan te leggen.

Wegens de hoge leeftijd van de leden wordt het Sint-Maartensfonds op 29 oktober 2006 ontbonden. Toon Pauli is de laatste voorzitter van deze vereniging van oud-Oostfronters. Vijf jaar eerder, in 2001, haalt het Sint-Maartensfonds nog het nieuws nadat blijkt dat Johan Sauwens (toen Volksunie-lid, intussen CD&V’er) aanwezig is op een jubileumfeest van het Sint-Maartensfonds in Berchem. Vereniging waar Sauwens als ‘vanzelfsprekend’ al meer dan twintig jaar lid van is. Het kost Johan Sauwens zijn job als Vlaams minister. Na de ontbinding van het Sint-Maartensfonds is Toon Pauli zich met de vereniging ‘Graven in het Oosten’ blijven inzetten voor het onderhoud van de gedenkplaatsen en graven van de gevallen Oostfronters. Pauli heeft een groep ‘jongeren’ gevonden om dit werk verder te zetten. In Stekene vindt nog elk jaar een huldiging van de Oostfronters plaats. Officieel een initiatief van het VNJ, in de praktijk vooral werk van Voorpost. Met de Sint-Niklase Vlaams Belang-voorzitter en Pegida-man Hugo Pieters als drijvende kracht.

AFF/Verzet onthulde twee jaar geleden dat bij de Oostfrontersherdenking in Stekene ook SS’ers gehuldigd worden. Dit jaar is de huldiging gepland op zondag 10 mei. Het blad van het Sint-Maartensfonds Berkenkruis is vervangen door het soberder uitgegeven Berkenkruisje. Met Maurits Vanderbruggen als hoofdredacteur en onder meer de Vlaams Belang’ers Roeland Raes en Peter Logghe als medewerkers. Vrienden van het Sint-Maartensfonds komen nog regelmatig samen voor een etentje hier en daar, en een maandelijkse bijeenkomst, elke eerste zondag van de maand, in het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. De afscheidsplechtigheid deze namiddag vindt plaats bij een begrafenisondernemer die al jaar en dag adverteert in Berkenkruis(je).

Oud-senator voor het Vlaams Blok/Belang Wim Verreycken was de eerste om het overlijden van Toon Pauli publiek te maken. ’s Anderendaags al. “Met het heengaan van Toon Pauli nemen we stilaan afscheid van een generatie. Een generatie van echt onbaatzuchtige Vlamingen, die slijk en sneeuw en ijs trotseerden om ons een betere toekomst te geven. Die daarvoor enkel op onbegrip en gevangenis konden rekenen. Voor die generatie van kleine Vlamingen die veel 'grotere mijnheren' werden dan al degenen die zichzelf vandaag belangrijk vinden, blijf ik ontzag hebben”, schreef Wim Verreycken op Facebook. 91 mensen vonden dit ‘leuk’. Bij de mensen die een persoonlijk commentaar achterlieten onder meer het voormalig boegbeeld van Groen-Rechts (“Zij hebben vroom gestreden”) en een ex-kopstuk van Blood and Honour Vlaanderen (“Houzee! Nu kan ook jij aanschuiven in Alvader's Grote Hal.”). Uit de politieke actualiteit, maar de gedachten blijven dezelfde.

Eén dag later verscheen ook op de Facebook-pagina van Ein Fähnlein een bericht over het overlijden van Toon Pauli: “Ein Löwe aus Flandern hat uns verlassen: Toon Pauli, Kriegsfreiwilliger der Waffen-SS. 19 Dezember 1923 - 18 März 2015. Unser lieber flämischer Kamerad hat sein Leben lang für die Freiheit Europas gestritten – wir werden Dich sehr vermissen!” Ein Fähnlein is een tijdschrift dat “wil bijdragen tot inzicht en begrip van de jonge Duitsers van de jaren ’30 en ’40 van de 20e eeuw en de jonge Duitsers van de 21e eeuw” (sic). De snelheid waarmee het overlijden van Toon Pauli dít tijdschrift bereikt, toont aan hoe bepaalde netwerken zijn blijven bestaan.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Antoine Achille Hubert Marie Pauli

Willem Pauli
< 1890-1966

Antoine Achille Hubert Marie Pauli
1923-2015


(Niet openbaar)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


Over de familienaam Pauli

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pauli.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pauli.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pauli (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Serge van Nuijs (Antwerpen), "Genealogie takken "van Nuijs" en "Hoogers"", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_nuijs_hoogers/I67826.php : benaderd 2 mei 2024), "Antoine Achille Hubert Marie "Toon" Pauli (1923-2015)".