genealogieonline

Genealogie Eikenboom » Chlodovech I (Clovis I)

Persoonlijke gegevens Chlodovech I (Clovis I) Mannelijk

Verwantschap Chlodovech I (Clovis I)


Voorouders (en nakomelingen) van Chlodovech I (Clovis I)


Kwartierstaat
Merovech Koning der Franken
420-456
Chlodeswinthe de France
± 418-± 449
  
Stamboom
Stamboom
Chlodovech I (Clovis I)
466-511
x
± 492
Chlotilde van Bourgondië
± 470-548
Stamboom
Chlotarius I
± 499-561
Tree 5


Gezin van Chlodovech I (Clovis I)

Hij is getrouwd met Chlotilde van Bourgondië rond 492.

Kind(eren):

  1. Chlotarius I  ± 499-561 Tree 8


Notities bij Chlodovech I (Clovis I)

Chlodovech I alias Clovis I "the Reparian",
(466-511), koning der Franken, volgde ca. 481 zijn vader Childerik op als gouwkoning der Salische Franken. Vanuit Doornik drong hij door naar hetbekken van Parijs, dankzij de zege die hij in 486 te Soissons behaalde op Syagrius, de laatste Romeinse veldheer in Gallië. Hij koos Reims alsresidentie en vergrootte tot ca. 493 zijn gebied door de onderwerping van alle Salische volken. Om deze machtsuitbreiding te bestendigen trad hijtoe tot een verbond dat de Ostrogotische koning Theodorik de Grote tot stand had gebracht tussen de verschillende in het westelijk deel van hetRomeinse Rijk gevestigde Germaanse koninkrijken. Hierdoor beschermde Chlodovech de zuidgrens van zijn rijk tegenover tweeAriaanse rijken, dat van deVisigoten, gevestigd in Zuidwest-Gallië, en dat van de Bourgondiërs, die zich in de streek van Saône en Rhône hadden gevestigd, zodat hij al zijnkrachten kon aanwenden tegen de bedreiging van de Alamannen in het oosten. In het kader van de toenaderingspolitiek t.o.v. de Germaanse rijken inMidden- en Zuid-Gallië huwde Chlodovech in 492 of 493 de katholieke nicht van de Bourgondische koning Gundobald, Chlotilde. In 496 of 497 versloeghij de Alamannen te Zülpich bij Keulen. Met deze gebeurtenis brengt een overlevering de bekering van Chlodovech tot het christendom in verband. Zeerwaarschijnlijk op kerstdag 498 (of 499) liet hij zich te Reims dopen, wat hem de sympathie van de bisschoppen en de Gallo-Romeinse bevolking vanZuid-Gallië verzekerde, toen hij eraan dacht de Loire te overschrijden om het Ariaanse rijk van de Visigoten te veroveren, nu de bedreiging uit hetoosten was opgeheven. Ondanks de bemiddelingspogingen van Theodorik rukte Chlodovech in de lente van 507 op, versloeg de Visigotische koningAlarikII, en bereikte Bordeaux. Onder de indruk van deze overwinningsloten de Bourgondiërs zich thans bij de Franken aan. De VisigotischehoofdstadToulouse werd door de Franken ingenomen (508). Chlodovech trok naar het noorden terug en verlegde zijn hoofdstad van Reims naar Parijs, dat thanshet centrum was van een uitgestrekt gebied dat Chlodovech als zijn persoonlijk bezit beschouwde. Met de onderwerping van deOost-Franken aan demiddenloop van Maas en Rijn (509) beëindigde hij zijn roemrijke regering. Na zijn vroegtijdige dood (511) werd het rijkals een erfdeel onder zijnzonen verdeeld.
De bekering van Chlodovech tot het christendom is een van de belangrijkste feiten uit de algemene geschiedenis van de middeleeuwen.Hierdooroverbrugde hij de tegenstelling tussen de heidense Franken en de christelijke Gallo-Romeinen en verzekerde hij de toekomst en het behoud vanzijn veroveringen.

Bij zijn troonsbestijging in 481 was Clovis die Childerik I opvolgde, een weinig betekenend Frankisch vorst, wiens rijk uit niet meer bestond dan debeide noordelijke Rijnoevers. Door list en geweld wist hij zijn gebied uit te breiden, zodat het tenslotte het grootste deel van Gallie en grotestukken van Germanie omvatte. Als hoofdstad koos hij Parijs in plaats van het voormalige Doornik.

507 Alle Salische en Ripaurische medekoningen afgezet. Clovis alleen heerser over het Frankisch gebied.
Bron: Kalendarium der wereldgeschiedenis.
Hij werd gedoopt op kerstmis 496 te Reins door St. Remigius de bisschop van Reims nadat hij in een veldslag tegen de Allemannen bij Tolbiac(Zulpich) in een hopeloze situatie de God van zijn vrouw had aangeroepen en had belooft zich te zullen bekeren als hij toch nog zou overwinnen. Ookzijn zuster Albofledis en 3000 van zijn krijgers lieten zich bekeren

Bronnen

  1. Wikipedia

Tijdbalk Chlodovech I (Clovis I)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Chlodovech I (Clovis I)


    ?


De publicatie Genealogie Eikenboom is samengesteld door (neem contact op).