Genealogie Beindorff, Been et al » Johann Friedrich Beindorff (± 1751-????)

Persoonlijke gegevens Johann Friedrich Beindorff 

  • Hij is geboren rond 1751 in Halberstadt (Keurvorstendom Brandenburg-Pruisen).Bron 1
  • Beroep: leerlooier.
  • Geloof: Luthers.
    In de ondertrouwakte te Amsterdam wordt hij "gereformeerd" genoemd, maar in de doopakte van zijn oudste zoon Hendrik Willem staat de aantekening, dat de doopvragen door diens peetvader Hendrik Hartstang en getuige Ida Gunter beantwoord werden, omdat vader Freederik "van de Lutersche Gotsdienst is".
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 25 oktober 1796 in Amsterdam.Bron 2
    Begraven op het Leidsche kerkhof; daar ingeschreven als "Frederich Beijndorff".
  • Een kind van Johann Friedrich Beindorff en Maria Friederica Oberkampfen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 november 2023.

Gezin van Johann Friedrich Beindorff

Hij is getrouwd met Sophia Gunter.

Toestemming voor het huwelijk is 26 september 1782 verkregen te Amsterdam.Bron 3

Ze zijn in de kerk getrouwd op 20 oktober 1782 te Zevenhoven (ZH).Bron 4

Omdat Johann Friedrich/Freederik in Zevenhoven woonde en Sophia in Amsterdam moesten zij in beide plaatsen hun voorgenomen huwelijk registreren. Dat deden zij op 26 september 1782 eerst samen in Amsterdam; een week later, op 4 oktober 1782, deed Freederik de aangifte in Zevenhoven alleen (DTB Zevenhoven Gaardersboek 1782, p. 135). Het kerkelijk huwelijk werd in Zevenhoven gesloten door ds. Hemmo Heins, predikant te Zevenhoven (DTB Zevenhoven Trouw Gereformeerd, inv.nr. 83, p. 20).
In het ondertrouwregister van Amsterdam luidt de tekst: "Compareerden als vooren Fredrik Beijendorf van Halberstad, Gereformeert, Oud 31 Jaren, Woont te Zevenhooven, Oud's doot, Geadst. met Hendrik Hartstang, in de N. Loijerstraat. Sophia Gunter van Hildesheim, Gereformeert, Oud 23 Jaren, buijten de Leijdse Poort, Oud's doot, geadst. met haar broeder Lodewijk Gunter, woont als vooren. De bruidegom ondertekent met "Freederik Bijendorf", de bruid met "Sophia Gunter".
In het gaardersboek van Zevenhoven luidt de tekst: "Compareerde als vooren Frederik Bijendorp J:M: Woonagtig alhier Zullende zig Begeven ten Huwelijken State met Sophia Gunter J:D: van Amsterdam en Verklaarde zig voor Zijn persoon aan te geven onder de klasses van Pro Deo". De bruidegom ondertekent met "Freedr. Bijendorf".
Getuige de afkortingen J.M. (= Jonge Man) respectievelijk J.D. (= Jonge Dochter) achter hun naam in de akte van ondertrouw te Zevenhoven was dit voor beide echtelieden hun eerste huwelijk. Daaruit volgt tevens, dat Sophia’s alternatieve achternaam “Klockemans” in ieder geval niet die van een (overleden) eerdere echtgenoot is. Wellicht was het de achternaam van haar moeder.

Aanvankelijk blijft Freederik met zijn gezin in Zevenhoven wonen, maar rond 1784, tussen de geboorte van het eerste en tweede kind, verhuizen ze naar Amsterdam. Daar legt hij op 27.04.1791 de Poorterseed af en betaalt het bijbehorende poortersgeld, hetgeen betekent dat hij zich binnen de stadsmuren mag vestigen. Dat hij dit inderdaad doet, valt af te leiden uit het feit, dat de jongste zoon in de Zuiderkerk wordt gedoopt in plaats van in de Nieuwe Kerk, zoals de andere in Amsterdam geboren kinderen. Op 30.11.1898 (datum ondertrouw voor haar 2e huwelijk met J.C.C. Kempf) woonde Sophia in de Noorderstraat.

Kind(eren):

  1. Christian Beijendorp  1786-< 1800
  2. Christina Beijendorp  1789-1873 
  3. Freederik Beijendorp  1791-> 1809


Notities over Johann Friedrich Beindorff

Het tot nu toe oudste in Nederland gevonden document waarin de stamvader van het Nederlandse geslacht Beindorff voorkomt is een notariële akte van 03.06.1779, zie de afbeelding op deze pagina. In deze akte, die in het Duits is opgesteld door notaris Salomon Dorper te Amsterdam, wordt hij Johann Friedrich Beindorff genoemd en zelf ondertekent hij de akte ook met die naam. Het betreft een schenkingsakte waarmee hij een deel van zijn erfdeel uit de nalatenschap van zijn vader - ook een Johann Friedrich Beindorff - schenkt aan zijn moeder Maria Friederica Oberkampfen te Blankenburg (Keurvorstendom Brunswijk-Lüneburg). Uit de akte blijkt, dat Maria na het overlijden van Johann Friedrich Sr. hertrouwd was met een meneer Thierbachen maar dat ook die eerder overleed dan Maria, zodat zij anno 1779 voor de tweede keer weduwe was.

In de ondertrouwakte te Amsterdam wordt zijn naam geschreven als "Fredrik Beijendorf", zelf ondertekent hij de akte met "Freederik Bijendorf". In de ondertrouwakte te Zevenhoven wordt zijn naam geschreven als " Frederik Bijendorp", zelf ondertekent hij daar met "Freedr. Bijendorf".

Spellingvarianten: (Jan/Johan) Frederik/Fredrik, Bijendorf/Beijendorf/Beijndorf/Beijendorp/Beijndorp/Beijgendorp.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johann Friedrich Beindorff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johann Friedrich Beindorff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johann Friedrich Beindorff

Voorouders (en nakomelingen) van Johann Friedrich Beindorff


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Johann Friedrich Beindorff



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. ondertrouwakte te Amsterdam van Sophia en Freederik
  2. DTB Amsterdam Begraven Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof, boek 1246, fol. 64v en 65, record Stadsarchief Amsterdam
  3. DTB Amsterdam Ondertrouw Kerk, reg. 627, p. 221
  4. DTB Zevenhoven Trouw Gereformeerd, inv.nr. 83, p. 37

Over de familienaam Beindorff


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.H. Beindorff, "Genealogie Beindorff, Been et al", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_beindorff_been_et_al/I819.php : benaderd 28 april 2024), "Johann Friedrich Beindorff (± 1751-????)".