Genealogie Wiesenfeld en Klein Meulenkamp » Lodewijk Ernst Visser (1871-1942)

Persoonlijke gegevens Lodewijk Ernst Visser 

  • Hij is geboren op 21 augustus 1871 in Amersfoort.
  • Registratie van geboorte op 21 augustus 1871.Bron 1
  • Woonachtig vanaf 1942: Adr. Goedkooplaan 65, Den Haag.
  • (-) .
    Van een dochter van Lodewijk Ernst Visser is een brief bewaard waarin zij verslag doet van de familie Visser. Zij schrijft onder meer over haar vader: Lodewijk Ernst Visser promoveerde in december 1894 tot doctor in de Staatswetenschappen op een proefschrift over 'De territoriale zee'. Op dezelfde dag promoveerde hij op stellingen tot meester in de rechten. Na een studie in Parijs, vestigde hij zich als advocaat in Amsterdam op het kantoor van mr. Boas. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken zocht men een internationaal jurist en Visser werd benoemd tot adjunct-commies aan dat ministerie.

    Op 15 september 1898 trouwde hij met Cornelia Johanna Sara Wertheim. Het echtpaar vestigde zich in de Rijnstraat 1 in Den Haag.

    Visser bracht het tot commies op het departement. Omdat verdere promotie uitbleef, volgens hem vanwege het heersende antisemitisme, nam hij in 1903 ontslag, hetgeen in die tijd zeer ongebruikelijk was. Hij vestigde zich weer als advocaat op het kantoor van mr. Boas in Amsterdam. Hij kreeg verlof als lector aan de Gemeente-Universiteit van Amsterdam colleges te geven in het Volkenrecht. Eind 1903 werd Visser benoemd tot rechter in de Arrondissements-Rechtbank te Rotterdam, waar hij in 1909 vice-president werd. In maart 1915 werd hij, 44 jaar oud, benoemd tot Raadsheer in de Hoge Raad. In 1939 is mr. Visser door koningin Wilhelmina benoemd tot President van de Hoge Raad der Nederlanden. Een afschrift van het besluit van benoeming d.d. 3 januari 1939 is bewaard gebleven.

    In een bewaarde brief d.d. 21 november 1940, getekend door J.C. Tenkink, secretaris-generaal van het departement van justitie, wordt het volgende medegedeeld: 'Ingevolge opdracht van den Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandsche gebied ter zake van niet-arisch overheidspersoneel en met dat personeel gelijkgestelden breng ik ter kennis van U Edelhoogachtbare, dat U met ingang van 23 November 1940 van de waarneming van Uw functie van President van den Hoogen Raad der Nederlanden wordt ontheven'.

    In de joodse gemeenschap is Lodewijk Ernst Visser onder meer tijdens en direct na de Eerste Wereldoorlog actief geweest als voorzitter van de Centrale Commissie voor Joodse Transmigranten en Vluchtelingen in Nederland. Daarnaast was hij tot 1924 voorzitter van het Keren Hajesod - Palestina Opbouwfonds. Toen in het begin van de oorlog het Driemanschap van de Nederlandse Unie wenste dat de joden zich zouden terugtrekken uit publieke functies wees Visser dat verzoek af.

    In december 1940 aanvaardde Visser het voorzitterschap van de Joodse Coördinatie Commissie. Deze commissie was opgezet als een advieslichaam voor de joden in Nederland en stelde zich tot taak de belangen van de joden bij de Nederlandse autoriteiten te bepleiten en niet bij de Duitse bezetter. Dit in tegenstelling tot de Joodse Raad, welke instelling door Visser werd veroordeeld. In 1941 werd de Coördinatie Commissie door de Duitsers ontbonden.

    Visser verzette zich tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitsers. Hij schreef daarover aan de Nederlandse secretarissen-generaal. Hij keerde zich tegen de activiteiten van de Joodse Raad. Visser weigerde zijn persoonsbewijs in ontvangst te nemem omdat daar een J op stond: het maken van onderscheid tussen burgers achtte hij in strijd met de Grondwet. Als verzet heeft hij een tijd lang mee gewerkt aan het illegaal verschijnende Het Parool.

    Visser was, hoewel niet godsdienstig, voorzitter van de joodse gemeente in Den Haag. Toen de sjoel daar was beklad, liep hij op sabbath demonstratief met gebedenboek en talliet naar sjoel. In opdracht van de Duitse autoriteiten schreef David Cohen, voorzitter van de Joodse Raad, aan Visser dat hij zijn acties moest staken omdat hij anders naar een concentratiekamp zou worden overgebracht. Op 14 februari 1942, drie dagen voor zijn dood, antwoordde Visser aan Cohen: 'Ik heb hiervan nota genomen en ben zeer onder de indruk van de vernedering, welke U, die de historie van deze stappen kent, door deze opdracht is aangedaan'.

    De echtgenote van Visser, Cornelia Johanna Sara Wertheim, stierf op 20 maart 1944 in Westerbork.
    Joods Historisch Museum, documentenverzameling,
  • Hij is overleden op 17 februari 1942 in Den Haag, hij was toen 70 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 maart 2009.

Gezin van Lodewijk Ernst Visser

Hij is getrouwd met Cornelia Johanna Sara Wertheim.

Zij zijn getrouwd op 15 september 1898, hij was toen 27 jaar oud.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lodewijk Ernst Visser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Aktenummer 234

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 augustus 1871 lag rond de 16,4 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Wilhelm I wordt de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk.
    • 28 januari » Frankrijk capituleert tijdens de Frans-Pruisische Oorlog.
    • 18 maart » Begin van de Parijse Commune.
    • 27 maart » In Edinburgh wordt de eerste officiële rugbyinterland uit de geschiedenis gespeeld. Schotland wint op Raeburn Place van Engeland.
    • 8 oktober » Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.
    • 10 november » Journalist Henry Morton Stanley ontdekte de vermiste Schotse zendeling David Livingstone in het Afrikaanse dorpje Ujiji, en sprak daarbij de later legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?".
  • De temperatuur op 17 februari 1942 lag tussen -4.2 °C en -1.4 °C en was gemiddeld -2.8 °C. Er was 0.3 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.
    • 28 februari » Hr. Ms. De Ruyter zinkt en Karel Doorman gaat met zijn schip ten onder.
    • 28 februari » Japanse troepen landen op Java, het laatste Nederlandse bolwerk in Oost-Indië.
    • 9 augustus » In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
    • 7 september » Alle zilveren munten die in Nederland nog in omloop zijn worden door de bezetter uit roulatie genomen.
    • 26 november » Première van de film Casablanca in New York.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Visser

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Visser.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Visser.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Visser (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erwin Wiesenfeld, "Genealogie Wiesenfeld en Klein Meulenkamp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wiesenfeld-klein-meulenkamp/I4156.php : benaderd 14 mei 2024), "Lodewijk Ernst Visser (1871-1942)".