Genealogie Wiebus » Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen (± 1770-????)

Persoonlijke gegevens Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen 

  • Roepnaam is Margaretha.
  • Zij is geboren rond 1770 in Beeck-DE.Bron 1
    NB geboortejaar is een inschatting
  • Vermelding: Naam Kleinloh.Bron 2
    De oorsprong van de Duitse familienaam Kleinloh of Kleinlohe ligt in de omgeving van Duisburg; om precies te zijn in de dorpen Beeck en Marxloh.
    Dit is ook het geval met de gerelateerde Duitse familienaam Groteloh, vroeger ook Groslohe, Grosseloh en Großeloh.

    Geografische geschiedenis van de dorpen Beeck en Marxloh bij Duisburg
    Het kerkdorp Beeck lag iets ten noorden van de huidige stad Duisburg en maakt nu deel uit van de noordelijke stadswijk Hamborn.
    Beeck is ontstaan uit het 'Oberhof Beeck', nu een monument (Friedrich-Ebert-Str. 564), dat in 900 door Otto, Hertog van Saksen aan het Rijksklooster Essen werd geschonken. Het Oberhof Beeck bezat grote landerijen en goederen, was het middelpunt van een aantal boerderijen die behoorden tot het Rijksklooster Essen en was daarom in die tijd ook de zetel van het lokale gerechtshof. De ligging van Beeck bij de kruising van tweetal verkeerswegen droeg er aan bij dat zich hier snel dorpen ontwikkelden.
    Het Oberhof Beeck heeft zo de kiem gelegd voor het iets verderop gelegen Schultehof Marxloh, waarvan de stichting teruggaat naar voor 1100. Hieruit ontwikkelde zich later het boerendorp Marxloh. Marxloh en Obermarxloh maken tegenwoordig ook deel uit van de stadswijk Hamborn te Duisburg.
    Het Schultehof Marxloh dankt zijn naam enerzijds aan het laaggelegen drassige weidegebied (Marsch of Marx) langs de aldaar stromende beek (waaraan het kerkkdorp Beeck zijn naam dankt). Anderzijds is het achtervoegsel -loh afgeleid van het vlakbijgelegen "Lohveld", het veld dat bij een stuk bos op de hogere zandgronden was gelegen.

    Ontstaan en omvang van het Grosseloh-hof en Kleinloh-hof
    Op dit Lohveld ontstond als eerste de Loh-hof, later het Grossenloh-hof genoemd; later ontstond ook het aanvankelijk kleinere Kleinloh-hof, dat ongeveer 100 meter ten noorden van het Grossenloh-hof lag.
    Reeds in 1159 bestond er een Hof met de naam Loh, gelegen in het zuidelijke Lohveld. Dit werd genoemd in een stichtingsoorkonde van de Abdij Hamborn, maar dit eerste Loh-hof ging in 1440 ten onder. Daarna werden de landerijen in 1440 aan de bewoners van het Kleinloh-hof gegeven ter bewerking van de grond.
    De bewoners van de Kleinloh-hof hebben de landerijen zodanig bewerkt en vergroot, dat er in 1727 nauwelijks meer verschil bestond tussen de omvang van het Grosseloh-hof en het Kleinloh-hof.
    In 1727 omvatte het Grosseloh-hof namelijk 50 hollandse Morgen en 122 Hollandse Roeden. Dat zijn 105 Pruissische Morgen. In datzelfde jaar bestond het Kleinloh-hof uit 25 Hollandse Morgen en 469 Hollandse Roeden. Dat is gelijk aan ca 90 Pruissische Morgen.

    Eigenaars en pachters van het Grosseloh-hof en het Kleinloh-hof
    Hoewel de het Schultehof Marxloh en de meeste omringende boerderijen toebehoorden aan het Rijksabdij Essen, was de Grosseloh-hof waarschijnlijk al van oudsher in bezit van een lokale edelman, die vaak ook scholte (gerechtsheer) van Marxloh of Beeck was. Deze bijzondere positie blijkt ook uit het Tiendregister van de Schultenhof Marxloh uit het jaar 1541, waaruit kan worden opgemaakt dat de Großeloh-hof grotendeels tiendvrij was (zij hoefden dus vrijwel geen belasting te betalen).
    De Groteloh-hof en Kleinloh-hof werden bewoond en bewerkt door lokale boeren, die de grond in erfpacht kregen. De eerste naam van een bewoner van de Großeloh-Hof vinden we in 1541 in het bovengenoemde Tiendregister van de Schultenhof Marxloh; daarin wordt de toenmalige pachter vermeld als Johann. Op het aanpalende Kleinloh-goed zat in deze periode een gerechtshof.
    De pachtboeren noemden zich naar hun boerderij, dus "Auf dem Loh". Vanaf 1660 zijn er in de kerkboeken van de Evangelisch-Lutherse kerspel Beeck notities te vinden over de familie 'auf dem Loh'. Helaas werd er aanvankelijk geen onderscheid gemaakt tussen de bewoners van"Auf dem grossen Loh" en "Auf dem kleinen Loh", later gebeurde dat wel en zo ontstonden de familienamen Groteloh en Kleinloh, die ook nu nog bestaan in Duitsland.

    Oudst bekende echtparen op het Kleinloh-hof
    1660 Götz Ingerfurth (later ook auf dem Loh) trouwt met een dochter van de Kleinloh-Hof. Götz Ingerfurth is een zoon van Johann Bonnmann, ook Ingerfurth genoemd (overleden ca 1660) en zijn vrouw Margarete Ingerfurth. Dit echtpaar bewerkten het land van de Hof Ingerfurth, gelegen in het dorp Schmidthorst, behorend tot het Hofverband Hamborn. Als pachter van de Kleinloh-Hof bezat Götz auffm Loh 5 Pferde und 6 Kühe. Er starb 1664.

    1684 Michael auf dem Loh wordt pas vermeld als pachter van de Kleinloh-Hof; zijn geboorte noch de naam van zijn vader staan vermeld in de Kerkboeken. In 1688 trouwt hij met Hildegard (Hilleken) Ardes, de dochter van Johann Ardes in Biefang. Uit dit huwelijk worden veel kinderengeboren.

    1701 Pachter Mechel auffm Loh overlijdt en zijn weduwe trouwt in het jaar daarop, dus in 1702, met Heinrich Overbruch, een zoon van het echtpaar Amt Overbruch en Anna Schulte Marxloh. Heinrich noemt zich daarna Henderich auffm Loh.

    1714 Rutger auf dem kleinen Loh heiratet Anna Warbrucks. Rutger werd in 1691 als zoon van het echtpaar Michael (Mechel) en Hildegard (Hilleken) auf dem Loh geboren worden. In 1727 wordt hij als pachter van de Kleinloh-Hof genoemd.

    Vanaf dit moment wordt er in de kerkboeken een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de families 'auf dem kleinen Loh' en 'auf dem großen Loh'. De volgende generaties van familie Kleinloh worden ook in de Beecker Kirchenboeken vermeld.

    Geografische verspreiding van de naam Kleinloh(e) in Duitsland
    Vanuit de dorpen Beeck en Marxloh bij Duisburg heeft de familie Kleinloh/Kleinlohe zich verspreid, eerst naar plaatsen in de regio zoals Alsum, Meiderich, Dinslaken, Velbert en Mühlheim a/d Ruhr en later ook verder weg. Het is ook nu nog een bestaande maar relatief weinig omvangrijke familienaam in Duitsland; volgens het telefoonboek dragen slechts ca 321 Personen de familienaam Kleinloh.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2024.

Gezin van Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen

Zij is getrouwd met Johann Hen(d)rich/Wiebus Wiebusch.

Toestemming voor het huwelijk is 24 november 1793 verkregen te Beeck-DE.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 19 december 1793 te Beeck-DE.Bron 3


Kind(eren):

  1. Helena Wiebus  1801-1858
  2. Joh. Herman Wiebus  ± 1803-????


Notities over Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen

In grote waarschijnlijkheid zijn haar ouders;
Hendrik (Henderik) KLEINLOOG (van de KLIJNELOOGH, van de KLEINELOEG, KLEINLOK);
Geborente Beeck-DE, Gedoopt 9-11-1735
Overleden 23-12-1784
Overleden 23-12-1784 te Dordrecht
Huwelijk 26-12-1762 te Dordrecht
Jacoba (ook Jakoba) ROELANTS (van ERP)
Gedoopt9-11-1735
Overleden 23-12-1784
Zus Anneken (Anna)
Broer Michel
Broer Arnoldus
Zus Katharina (ook Catherine/a) *1-2-1758
Zus Janjen (Johanna) *5-3-1773

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Margrith/Margarethe/Kleinlohe Kleinloosen

Margrith/Margarethe/Kleinlohe Kleinloosen
± 1770-????

1793
Helena Wiebus
1801-1858
Joh. Herman Wiebus
± 1803-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://www.anne-gerling.de/pafg377.htm#11725
  2. http://pieterman.ws/kleinloog_familienaam.html
  3. Kerkboeken Holten

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 december 1793 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1793: Bron: Wikipedia
    • 1 februari » Frankrijk start een oorlog met het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
    • 4 maart » George Washington wordt beëdigd voor een tweede termijn als 1e president van de Verenigde Staten.
    • 2 juni » De jakobijnen grijpen de macht in Frankrijk en zetten de girondijnen af. Begin van het Schrikbewind.
    • 1 augustus » De eerste lengte van de meter wordt in Frankrijk wettelijk vastgelegd.
    • 10 augustus » Het Louvre in Parijs wordt als museum in gebruik genomen.
    • 9 december » In New York komt American Minerva uit, het eerste dagblad. Het is opgericht door Noah Webster.

Over de familienaam Kleinloosen


De publicatie Genealogie Wiebus is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Sandra J. Wiebus, "Genealogie Wiebus", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wiebus/I484.php : benaderd 10 mei 2024), "Margrith/Margarethe/Kleinlohe "Margaretha" Kleinloosen (± 1770-????)".