Genealogie Westplate » Teunis "Teun" Berghout (1913-1975)

Persoonlijke gegevens Teunis "Teun" Berghout 


Gezin van Teunis "Teun" Berghout

(1) Hij is getrouwd met Wilhelmina Elizabeth de Leeuw.

Zij zijn op 6 september 1938 te Den Helder in ondertrouw gegaan.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 29 september 1938 te Den Helder, hij was toen 24 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met Jannetje Annette de Leeuw.

Zij zijn getrouwd op 14 september 1950 te Den Helder, hij was toen 36 jaar oud.Bron 3

Heden 14 september 1950 zijn voor mij Ambtenaar van den Burgelijke stand der Gemeente Den Helder, verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan;
Berghout, Teunis, oud zes en dertig jaar, geboren te Rotterdam en wonende alhier, bootsman, weduwnaar van; de Leeuw, Wilhelmina Elizabet, meerderjarige zoon van; Berghout, Arij Cornelis, machinist, wonende te Rotterdam, en van Vogel, Anna, overleden.
en
de Leeuw, Jannetje Annette, oud vier en dertig jaar, geboren en wonende alhier, zonder beroep, weduwe van; Cobussen, Rut, meerderjarige dochter van; de Leeuw, IJsbrand, huisschilder en behanger, en van; Lastdrager, Wilhelmina, zonder beroep, beide wonende alhier.
De afkondiging van dit huwelijk heeft plaats gehad alhier op 2 september laatstleden, en is zonder stuiting afgelopen.
Ik heb de bruidegom en bruid afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenoten en getrouw alle plichten zullen vervullen, welke door de wet aan de huwelijkse staat zijn verbonden. Nadat deze vragen door hen bevestigend beantwoord werden, heb ik in naam der wet, verklaard, dat zij door het huwelijk met elkander zijn verenigd.
Als getuigen waren tegenwoordig; Van Ballegooy, Johannes Cornelis, oud negen en dertig jaar, sergeant torpedomaker, en de Leeuw, Jan, oud zeven en twintig jaar, schilder, broeder van de bruid, beide wonende alhier.
Ondertekend door echtpaar en getuigen.

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Teunis "Teun" Berghout

Teun heeft net als de andere kinderen uit het gezin op de lagereschool in de Speelmanstraat gezeten.
Er was in die tijd geen vervolg scholing of werk, de omstandigheden thuis waren niet makkelijk, moeder altijd ziek en vader altijd weg op de Rijnvaart. De meeste jonge jongens zochten andere alternatieven zoals varen op de grote vaart.
Teun heeft na de lagereschool een poosje gewerkt in een garage.
Is op zijn 16 jaar bij de Kon. Marine gegaan in Vlissingen.
Volgens de Gezinskaart heeft Teun heeft zich op 16-08-1930 laten uit schrijven te Rotterdam met als nieuwe vestigingsplaats Vlissingen
Is ingeschreven op 17-08-1930 te Vlissingen..
Heeft in Vlissingen op een wachtschip gezeten en volgde daar de opleiding tot matroos. Er is een mooie foto van hem als matroos met datum 08-09-1931, Bak 20. Hij staat op de middelste rij, 2de van rechts.
Hij heeft zich in oktober 1931 ingeschreven in het bevolkingsregister van Den Helder, komende uit Vlissingen.
Is op 01-05-1932 bevorderd tot matroos 2de klasse.
Kwam op 09-12-1936 met het MS.Sibajak terug uit Indie.
Is op 04-01-1937 bevorderd tot matroos der 1ste klasse.
Op 6 september 1938 in ondertrouw en op 26-09-1938 getrouwd met (Miep) Wilhelmina Elizabeth de Leeuw.
Was in 1940 als matroos betrokken bij de verdediging van de afsluitdijk in de Marine batterij te Breezanddijk.
Is in 1940 na de overgave aan de Duitsers krijgsgevangen genomen.
Deze krijgsgevangene mochten niet langer in Den Helder blijven en kregen een beperkte vrijheid. Teun is toen naar Medenblik gegaan waar hij als melkboer is gaan werken. Heeft ook nog op andere plaatsen gezeten zoals in Opperdoes.
Zijn vrouw Miep en zoon Arij zaten al in Medemblik i.v.m de dreigende oorlogshandelingen in Den Helder. Hij is in 1943, voor het overlijden van zijn vrouw, door de Duitsers opgepakt en is via een kamp in Amersfoort naar een interneringskamp Straatsburg gebracht. Hier zaten ongeveer 900 marine mannen gevangen. Daarna zijn zij via een kamp in Stuttgart naar een gevangen lager in Ludwigsburg gegaan. Uiteindelijk is hij in Dresden terecht gekomen om daar puin te gaan ruimen.
Er is een foto van een militaire begrafenis uit oktober 1943 met de vermelding, 43 maten, slachtoffer van een bominslag. Hij heeft een slechte tijd gehad in Duitsland en is na de oorlog weer terug gekomen naar Nederland. Als herinnering aan zijn tijd in Duitsland bewaarde hij een scheer-krabbertje, gekregen van een Duitse vrouw de haar zoon in de oorlog had verloren.
Bij thuiskomst was de situatie niet veel beter, vrouw overleden, huis en spullen weg. Is toen gaan inwonen bij zijn schoonouders. Zoon Ary was na het overlijden van zijn moeder al grootgebracht door deze Opa en Oma.
Teun heeft in deze periode een relatie gekregen met Jenny de zus van Miep en is later met haar getrouwd. Jenny was oorlogsweduwe, haar man was met de onderzeeboot HR.MS O-16 omgekomen.
Jenny had twee dochters, Rien en Wil, uit haar eerste huwelijk met Rut Cobussen. Teun en Jenny kregen samen nog twee dochters, eerst Jenneke en ongeveer 10 jaar later Sylvia.
Arij, de zoon uit het eerste huwelijk is echter grootgebracht en opgevoed door Oma en Opa de Leeuw.
Teun is op 5 oktober 1950 door de Minister van Marine onderscheiden met het Ereteken voor Orde en Vrede met gespen.
Op 1 januari 1952 is Teun wederom onderscheiden door de Minister van Marine een zilveren medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst bij de Koninklijke Marine.
Hij heeft o.a. de volgende onderscheidingen, Oorlogskruis met gespen, Brons, 12 jaar trouwe dienst en een Gouden voor 36 jaar trouwe dienst.
Tijdens zijn loopbaan bij de Marine was Teun zeer actief en bedreven in het varen met een marine sloep met bemanning. Heeft aan veel wedstrijden deelgenomen en zeer veel prijzen gewonnen. Zelfs deelnemer geweest aan de Kieler woche.
Teun ging op 50 jarige leeftijd met pensioen.
Op zijn certificaat van aanbeveling staat;
De Minister van Defensie verklaart dat Teunis Berghout, die op 16 oktober 1963 eervol uit de zeedienst wordt ontslagen en onder Marinenummer 01237 gedurende 32 jaren bij de Koninklijke Marine heeft gediend, laatstelijk als Opperschipper, zich door gedrag, bruikbaarheid en plichtsbetrachting heeft onderscheiden en derhalve bij het zoeken van een hem passende werkkring ten volle wordt aanbevolen.
's Gravenhage 1 september 1963
Voor de Minister
De Vlagofficier Personeel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Teunis "Teun" Berghout?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Teunis "Teun" Berghout

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Teunis Berghout


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. HC
    2. HC
    3. Akte, akte 1950-91

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 8 oktober 1913 lag tussen 10,5 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 12,7 °C. Er was 2,3 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Woodrow Wilson wordt beëdigd als 28e president van de Verenigde Staten
      • 30 maart » In 's-Heerenberg wordt door Johan Burgers Burgers zoo geopend. Later verhuisde deze dierentuin naar Arnhem.
      • 14 oktober » In Senghenydd bij Caerphilly vallen bij een mijnramp 439 doden. Het is de grootste mijnramp uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd de op zes na grootste ooit.
      • 1 december » Ford Motor Company introduceert de lopende band. Het productieprincipe werd overigens al toegepast door Oldsmobile.
      • 21 december » In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel. Hij is bedacht door Arthur Wynne.
      • 24 december » Groot spoorwegongeval bij Hooghalen.
    • De temperatuur op 14 september 1950 lag tussen 9,6 °C en 17,5 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 2,8 mm neerslag gedurende 4,0 uur. Er was 1,5 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
      • 1 januari » De Vietminh begint in Tonkin onder leiding van Hồ Chí Minh een groot offensief tegen de Franse troepen.
      • 12 januari » In Egypte wordt door Moestafa Nahas Pasja, leider van de Wafdisten, een regering gevormd die geheel uit Wafdisten bestaat.
      • 14 april » De DAF-fabriek in Eindhoven wordt geopend.
      • 19 juli » Oprichting van de Zentralrat der Juden in Deutschland.
      • 24 september » Het Albanees voetbalelftal lijdt de zwaarste nederlaag uit zijn bestaan. In Boedapest wordt met 12-0 verloren van Hongarije.
      • 29 november » Noord-Koreaanse en Chinese troepen dwingen de troepen van de Verenigde Naties zich terug te trekken uit Noord-Korea.
    • De temperatuur op 11 oktober 1975 lag tussen 1,2 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 5,1 °C. Er was 0,2 mm neerslag gedurende 0,2 uur. Er was 4,2 uur zonneschijn (38%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • In het jaar 1975: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,6 miljoen inwoners.
      • 12 april » Atleet Henk Kalf wint de eerste editie van de City-Pier-City Loop.
      • 30 april » Het Nederlands voetbalelftal verliest in Antwerpen met 1-0 van België in een vriendschappelijke wedstrijd. Raoul Lambert maakt in de 78ste minuut het enige doelpunt. Oranje telt drie debutanten: Kees Kist, Frans Thijssen en Adrie van Kraaij.
      • 16 mei » De Japanse Junko Tabei bereikt als eerste vrouw de top van de Mount Everest.
      • 31 mei » Het Nederlands voetbalelftal verliest in Belgrado met 3-0 van Joegoslavië in een vriendschappelijk duel.
      • 15 september » De rockband Pink Floyd brengt een van zijn succesvolste albums uit: Wish You Were Here.
      • 28 december » Hilversum 4 wordt geopend door de Veronica Omroep Organisatie die tevens haar debuut maakt als publieke omroep na haar afscheid op 31 augustus 1974 als zeezender.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Berghout

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Berghout.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Berghout.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Berghout (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Thijs Westplate, "Genealogie Westplate", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-westplate/I3186.php : benaderd 30 mei 2024), "Teunis "Teun" Berghout (1913-1975)".