Genealogie Westplate » Willem "Wim" Berghout (1912-1989)

Persoonlijke gegevens Willem "Wim" Berghout 

  • Roepnaam is Wim.
  • Hij is geboren op 21 april 1912 in Rotterdam.
  • Hij werd gedoopt.
    Geloof: N.H.
  • Beroep: Restaurateur, vroeger telegrafist en gevaren bij de HAL..
  • Woonachtig op 10 augustus 1938: Moerkerkestraat 8b, Rotterdam.
    Is geboren en woonde als kind in de Commanderijstraat 43 b.
    Heeft zich op 30 maart 1938 laten uitschrijven van dit adres en liet zich daarna inschrijven bij zijn Tanta Nelly in de Siondwarsstraat 73 b.
    Deze verhuizing had tot doel geen binding meer te hebben met zijn ouderlijk huis en financieel zelfstandig te worden.
    Na hun trouwen op 10-08-1938 zijn zij gaan wonen in de Moerkerkestraat 8b op Rotterdam Zuid.
    Omstreeks 1950 naar de Kipstraat 8, werken bij de Volksbond tegen Drankmisbruik en in Mei 1974 naar de Madernastraat 126.
  • Hij is overleden op 3 januari 1989 in Rotterdam, hij was toen 76 jaar oud.
  • Hij is gecremeerd op 6 januari 1989 in Rotterdam Zuid Maeterlinckweg 101.Bron 1
  • Een kind van Arij Cornelis Berghout en Anna Vogel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2022.

Gezin van Willem "Wim" Berghout

Hij is getrouwd met Cornelia Bernardina Brouwer.

Zij zijn op 9 april 1938 te Rotterdam in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 10 augustus 1938 te Rotterdam, hij was toen 26 jaar oud.

Corrie was 17 jaar toen zij trouwde.

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. Wim Berghout  1943-2016 


Notities over Willem "Wim" Berghout

Van Moe Berghout, zijn vrouw, heb ik de volgende informatie gekregen.

Pa(26 jaar) en Moe(16 jaar) hebben elkaar leren kennen in de Hoogstraat, het toenmalig uitgaans centrum van Rotterdam. De zaak van Reese met muziek en dans was de top in die tijd.
Zij hebben een klein jaar verkering gehad en zijn toen gaan Trouwen in 1938.
De familie Brouwer woonde op de Groenehilledijk, Rotterdam Zuid.
De familie Berghout woonde in de Commanderijstraat 43b vlakbij de Sionstraat en de Oudedijk in Kralingen. De Commanderijstraat bestaat niet meer, is nu de parkeerplaats van het politiebureau.
Na de lagereschool in de Speelmanstraat is hij naar de ULO in de Gashouderstraat 58 gegaan. Daarna is hij gaan werken op het Maasstation bij het Staatsspoor.
Willem heeft net als zijn broers Arij, Cock en Louw voor zijn ernstig zieke moeder gezorgd tot aan haar overlijden in 1934.
Hij heeft na de ULO gewerkt als telegraafistt bij de spoorwegen op het Maasstation. Dit werkt heeft hij moeten onderbreken om thuis voor zijn zieke moeder en het huishouden te zorgen. Alle broers betaalde kostgeld.
Omdat hij geen inkomen had en met zijn Corrie, waarmee hij net verkering had, wilde gaan trouwen is hij toch weer gaan werken. Eerst 1 jaar als ketelbinkie op de Drechtdijk, later als dekbediende / steward op de Zaandam
en Nieuw Amsterdam bij de Holland Amerika Lijn.
Er is een foto van hem gemaakt in Kingston Jamaica in 1938. Dit moet dus in de periode zijn dat hij op de Drechtdijk heeft gevaren.
Tijdens enkele reizen met de Drechtdijk naar Sant Francisco bezocht hij een Tante (naam niet meer bekend, zij was familie van Brouwer of Berghout??).
Volgens Wim Brouwer was dit de ex vrouw van Oom Toon de broer van zijn vader. Deze Tante hebben we niet gevonden, wel verschillende Fam. Berghout maar geen aanknopingspunten met het verhaal.
De enige echte Tante van Wim die we hebben gevonden is Tanta Anna (3937), getrouwd met Lourens (Lawrence) (3352) een broer van zijn vader.
Tijdens en na de oorlog stuurde die Tante kleding op voor Annie en Wim.
Tot aan het begin van de oorlog maakt hij op verschillende schepen nog wat korte reisjes om veel thuis te kunnen zijn.
Omdat het thuis moeilijk was en hij voor zijn toekomst met Corrie moest zorgen heeft hij zich op 30-03-1938 laten inschrijven bij zijn Tante Nellie in de Siondwarsstraat 73b. Slapen en wonen deed hij op het schip waarop hij werkte. Zo kon hij sparen voor zijn huwelijk. Van de spaarcenten richtte Corrie hun eertse huis in de Moerkerkerstraat 8b in, o.a. een complete slaapkamer met alle meubels voor 69 gulden.
In de oorlog was varen niet meer mogelijk, hij werkte toen in de gaarkeuken van de HAL, heeft een tijd in de werkverschaffing gezeten en is later alsnog gevorderd om naar Duitsland te gaan.
Vanaf 1940 was er tekort aan arbeidskrachten in Duitsland en werden Nederlandse mannen gestimuleerd om tegen betaling in Duitsland te gaan werken. Op 22 maart 1942 wordt verordening 42/1941 van kracht waardoor alle mannen verplicht te werk gesteld kunnen worden in Duitsland.Op 6 mei 1943 komt er een verscherpte verordening 43/1943, alle mannen van 18 tot 35 moeten zich melden voor werk in Duitsland.
In 1944 zijn er razzia's waarbij alle mannen van 17 tot 40 jaar worden opgepakt en naar Duitsland getransporteerd.
Tijdens de periode dat hij in de werkverschaffing zat is er nog gebombardeerd op Rotterdam Zuid, Maashaven, Dordtschelaan,Graansilo, enz.
Het dak van hun huis werd beschadigd en de situatie onveilig. Wim heeft toen in overleg met broer Teun besloten dat Cor en hun baby Annie naar familie van Teun in Medemblik kon gaan. Slapen in een klooster (Het Weeshuis), eten bij familie en een jankende baby. Na drie weken ging Cor weer terug naar Rotterdam. Het leven nam zijn beloop totdat Wim gevorderd werd. Alleen thuis met een baby en een baby opkomst. Niet veel hulp van familie wel van buurvrouw Adrichem.
Wim heeft in Ringelheim (Salzgitter) bij Goslar gewerkt, wegwerkzaamheden aan wegen en spoorlijnen. Volgens tekst op een foto uit die tijd ging een reis naar / uit Duitsland via de volgende plaatsen, Hameln, Rinteln, Minden, Lubeck, Osnabruck, op een andere reis via Hildesheim, Elze, Hameln, Bad Salzuflen, Herford, Osnabruck, Ibbenburen, Rheine, Bad Bentheim, de grens van Nederland bij Enschede.
Wim kwam op met zijn broer Cock de zelfde dag na de oorlog thuis in Rotterdam. Cock was terug gekomen met het schip "Van de Capelle" een van de eerste schepen die weer de haven van Rotterdam konden aandoen.
Na de oorlog werd hij opgeroepen om troepen te gaan vervoeren van en naar Europa. Hij voer toen op de MS. Nieuw Amsterdam, verdiende goed en kon toe veel sparen. Hij is toen in de USA en Canada geweest. Omdat hij graag bij zijn gezin en kinderen wilde zijn is hij gestopt met varen en aan de wal gegaan. Hij is toen van 08-06-1946 tot 21-02-1949 gaan werken als zaalchef bij de Rutex in Arnhem. Dit was ook weer te ver van huis. Dus terug naar Rotterdam. Daarna bij de Volksbond tegen Drankmisbruik in Rotterdam, zijn eerste zaak was Stokvis op de Oostzeedijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem "Wim" Berghout?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem "Wim" Berghout

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Berghout

Arij Berghout
1856-1939
Chiela Teeuw
1853-1937
Willem Vogel
1864-1945
Anna Vogel
1889-1934

Willem Berghout
1912-1989

1938
Wim Berghout
1943-2016

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Begrafeniskaart

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 21 april 1912 lag tussen 6,7 °C en 20,8 °C en was gemiddeld 14,6 °C. Er was 12,8 uur zonneschijn (90%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 6 januari » New Mexico ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 47ste staat.
      • 7 februari » Coen de Koning wint de tweede Elfstedentocht in 11 uur en 40 minuten met een gemiddelde snelheid van 16,58 km/h.
      • 14 februari » Arizona wordt de achtenveertigste staat van de Verenigde Staten.
      • 26 mei » De Duitse voetbalbond verbiedt schoolvoetbal en de aanwezigheid van vrouwelijk publiek bij voetbalwedstrijden.
      • 20 juli » De Amerikaanse zwemmer Duke Kahanamoku verbetert in Hamburg het wereldrecord op de 100 meter vrije slag tot 1.01,6. Het oude record (1.02,4) stond sinds 6 april van hetzelfde jaar op naam van de Duitser Kurt Bretting.
      • 28 november » Onafhankelijkheid van Albanië
    • De temperatuur op 10 augustus 1938 lag tussen 15,9 °C en 24,6 °C en was gemiddeld 19,3 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 0.7 uur. Er was 3,3 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Het Belgisch Vakverbond, voorloper van het ABVV, wordt opgericht.
      • 7 februari » België - Oprichting van twee cultuurraden: een Nederlandstalige en een Franstalige.
      • 24 februari » De Amerikaanse firma DuPont brengt de eerste tandenborstel gemaakt van nylon op de markt.
      • 22 oktober » Demonstratie van de xerografie door Chester Carlson.
      • 30 oktober » Het hoorspel War of the Worlds van H.G. Wells, gemaakt door Orson Welles, wordt uitgezonden op de radio in Verenigde Staten; onder de luisteraars ontstaat paniek.
      • 31 december » De Amerikaan Rolla Neil Harger ontwikkelt de Drunkometer, een apparaat dat sporen van alcohol in adem kan detecteren.
    • De temperatuur op 3 januari 1989 lag tussen -0.6 °C en 5,0 °C en was gemiddeld 2,4 °C. Er was 0.3 uur zonneschijn (4%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Irak laat als een "gebaar van goede wil" 255 zieke en gewonde Iraanse krijgsgevangenen vrij en zet hen op een vliegtuig naar Teheran.
      • 15 april » Op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking begint een studentenopstand.
      • 25 augustus » Tadeusz Mazowiecki wordt de eerste niet-communistische premier achter het IJzeren Gordijn. Drie maanden later valt de Muur.
      • 14 oktober » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Envigado Fútbol Club.
      • 30 oktober » In Epcot wordt de attractie The Making of Me geopend.
      • 20 november » De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties neemt het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan.
    • De temperatuur op 6 januari 1989 lag tussen 4,0 °C en 10,5 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 2,6 mm neerslag gedurende 6,6 uur. Er was 0.3 uur zonneschijn (4%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
      • 1 januari » De Nederlandse PTT wordt geprivatiseerd.
      • 15 februari » De laatste Sovjet-troepen verlaten Afghanistan.
      • 14 maart » František Kubík, Slowaaks voetballer
      • 3 september » Het Chileens voetbalelftal weigert het WK-kwalificatieduel tegen Brazilië uit te spelen, nadat doelman Roberto Rojas naar eigen zeggen is geraakt door vuurwerk dat vanaf de tribunes gegooid zou zijn. De wereldvoetbalbond FIFA schorst Chili later omdat het incident niet bewezen kan worden.
      • 10 september » In Frankfurt eindigt de Nederlandse vrouwenhockeyploeg als vijfde bij de strijd om de Champions Trophy.
      • 8 december » De later met een Gouden Kalf bekroonde film De avonden van regisseur Rudolf van den Berg gaat in première.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Berghout

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Berghout.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Berghout.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Berghout (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Thijs Westplate, "Genealogie Westplate", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-westplate/I191.php : benaderd 30 mei 2024), "Willem "Wim" Berghout (1912-1989)".