Genealogie Visser, van der Horst, Baas, van Steenis » Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff (± 1567-1646)

Persoonlijke gegevens Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff 


Gezin van Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff

(1) Hij is getrouwd met Roockghen Goossen Schilperoord.

Zij zijn getrouwd november 1597.


(2) Hij is getrouwd met Ariaentje Cornelisd Lodewijck van der Giessen.

Zij zijn getrouwd op 30 mei 1604 te Hendrik-Ido-Ambacht.


Kind(eren):



Notities over Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff

Zijn ouders waren al voor 1577 overleden, daardoor had hij op jonge leeftijd al landerijen in bezit. Mede daardoor was hij al op 25-jarige leeftijd heemraad van Ridderkerk en bleef dat 35 jaar tot 1628. Zijn groeiende welstand blijkt uit de belastingkohieren van 1627, hij was toen voor f.13.000,-,- gegoed en bezat meer dan 30 morgen land. Hij was dijkgraaf van Oud- en Nieuw-Reijerwaard 1611-1628. Hij zegelde met het wapen van Cranendonck en de prestigieuze naam Cranendonck werd door zijn nageslacht overgenomen.

De "Paradijshoeve" te Ridderkerk. Deze hoeve vanouds als een buitenplaats genoemd, is gelegen in de polder Oud-Reijerwaard, ingepolderd in 1441. Het adres was vroeger Molensteeg 70, later Molendijk 82. Thans Oostmolendijk 82. De hoeve werd vooral na 1900 erg verbouwd. Deze hoeve werd in 1597 betrokken door Adriaen Pouwels of Poulsen, die in of rond 1567 geboren was. Hij trouwde in november 1597 op 30 jarige leeftijd met Roockgen Goossendr. Schilperoort, weduwe van Gerrit Cranendonck. Zij deed haar hoeve te Poortugaal over en kwam met haar kinderen naar Ridderkerk, welke hoeve vrijkwam door het overlijden van haar ouders. Adriaen Pouwels was een wees. Zijn vader Pauwel Adriaensz. had een hoeve in de polder Nieuw-Reijerwaard en werd vanaf 1542 als eigenaar of gebruiker van landerijen onder Ridderkerk genoemd. Vanaf 1592 stond het land in de Diercoop (10 hond land in een hoef) op naam van Adriaen Pauwelsz. Mede vanwege de relatieve welstand van Adriaen Pauwelsz. had dit tot gevolg dat hij reeds op ca: 25-jarige leeftijd heemraad van Ridderkerk werd, een functie die hij gedurende meer dan 35 jaar vervulde (1592-1628). Roockgen Goossensdr.Schilperoort overleed op de hoeve in 1603, zonder uit het tweede huwelijk kinderen na te laten.

In mei 1604 was Adriaen Poulsen hertrouwd met Ariaentie of Aryaentje Cornelis Lodewijck uit Sandelingen Ambacht, die echter voor april 1627 overleed. Uit het tweede huwelijk waren 2 dochters en 1 zoon geboren, die opmerkelijk genoeg de naam Cranendonck gingen voeren. Ook Adriaen Pauwelsz.zelf gebruikte aan het eind van zijn leven een enkele maal de familienaam Cranendonck, ruim tien jaar nadat deze door zijn kinderen was aangenomen. Hij werd in 1608 benoemd als Waersman (penningmeester) van de polder Oud-Reijerwaard. In 1611 werd hij aangesteld door de Ambachtsheer van Ridderkerk als "Dyckgraeff" te Ridderkerk, van de polders Oud-en Nieuw-Reijerwaard. In 1628 werd hij hierin opgevolgd door Arien Ariensz. Baes. De groeiende welstand is duidelijk af te lezen uit de belastingkohieren van 1627: hij was toen fl.13.000,- gegoed en bezat meer dan 30 morgen land. Adriaen Poulsen komt ook voor als "Adriaen Poulsen Dijckgraeff" en als "Adriaen Pauwels ouden Dijckgraeff" in zijn functies als heemraad en schepen van Ridderkerk. Hij voerde ook een wapen. Dochter Roockgen Ariens Craenendonck trouwde in 1632 met Arien Aertsz. Kalis en zij vestigden zich op de boerderij van diens ouders aan de Benedenrijweg onder Slikkerveer. Opvolger op de Paradijshoeve werd schoonzoon Jacob Gerritszoon van der Zegen, alias den Boer, afkomstig uit Lekkerkerk. Hij trouwde in november 1637 met de jongste dochter Annigje Ariens Cranendonck. Haar vader Adriaen Poulsen werd in 1638 nog aangeslagen over zijn goederen. Hij had maar liefst 5 haardsteden en was 8000 pond gegoed, terwijl zijn zoon en dochters, allen reeds gehuwd, toch een eigen vermogen hadden tussen de 5000 en 8000 pond. Adriaen Poulsen verkocht zijn hoeve op 13 augustus 1639 voor 9250 pond aan zijn schoonzoon. Hij overleed in september 1646 en werd in de Hervormde Kerk aan de Kerksingel begraven. Op 22 november 1646 werd een "Staet ende cavelcedulle" opgemaakt, waaruit blijkt dat er drie erfgenamen zijn: Pouwels Adriaensz. Craenendonck, Aryen Aertsz. Kalis als getrouwd hebbende Roockgen Adriaens Craenendonck en Aryen Jacobs weeskind van Annitgen Aryens Craenendoncsdr. Het enig kind Aryen Jacobs van der Zegen erfde in plaats van zijn moeder. Adriaen liet een grote som aan waardepapieren na, waarvan het totaal ruim boven de 10.000 gulden lag, een voor die tijd aanzienlijk bedrag.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Adriaen Pauwelsz den Ouden Dijkgraeff

N.N.
± 1490-????
Pauwel Adriaensz
± 1517-1567

Adriaen Pauwelsz den Ouden Dijkgraeff
± 1567-1646

(1) 1597
(2) 1604

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen


    Over de familienaam Den Ouden Dijkgraeff


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Johan Visser, "Genealogie Visser, van der Horst, Baas, van Steenis", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-visser-van-der-horst/I11848.php : benaderd 24 september 2024), "Adriaen Pauwelsz "Cranendonck" den Ouden Dijkgraeff (± 1567-1646)".