Genealogie Van Melzen » Jacob Dirkszoon Ammerlaan (± 1780-1862)

Persoonlijke gegevens Jacob Dirkszoon Ammerlaan 

Bron 1

Gezin van Jacob Dirkszoon Ammerlaan

Hij is getrouwd met Matje Claasdr van der Drift.

Zij zijn getrouwd rond 1805.


Kind(eren):

  1. Clazyna Ammerlaan  ± 1805-????


Notities over Jacob Dirkszoon Ammerlaan

De boerderij en buitenplaats Hodenpijl. Deze boerderij of buitenplaats heeft in onze familie een belangrijke rol gespeeld. Mijn Opa van mijn vaders kant (Theodorus Leonardus Antonius Maria Ammerlaan) is hier geboren en zijn vader (Theodorus Franciscus Ammerlaan) heeft hier lang gewoond, dit is mijn overgrootvader.Mijn bed overgrootvader Dirk Jacobz Ammerlaan (1813-1880) was eigenaar.
www.jorisammerlaan.nl/familie/buitenplaats-hodenpijl/
De voor- en zijgevel van het hoofdgebouw van de buitenplaats Hodenpijl, gelegen aan de Tramkade tussen Den Hoorn en Schipluiden, oogt imposant door zijn hoogte en breedte. De vondst van een tekening uit 1823, van een onbekende maker, bevestigt het gevelbeeld, dat tijdens een bouwhistorische verkenning in 2002 reeds was opgevallen. In dat jaar liet de pleisterlaag hier en daar los, waardoor het oorspronkelijke metselwerk was te zien. Ook zichtbaar achter de cementlaag waren op enkele plaatsen de korfbogen boven de vensters. Ze waren versierd met zandstenen blokjes. Deze bouwwijze is kenmerkend voor de eerste helft van de zeventiende eeuw. De huidige vensters, zogenaamde T-ramen, dateren uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Boven de kelderopeningen bevinden zich onder de pleisterlaag eveneens korfbogen (zie de oude tekening). De kelder zelf heeft een kruisgewelf, die in het midden wordt gedragen door twee achtkantige zuilen. Ook hier geven de stenen aan dat de bouw van dit gedeelte van de buitenplaats in de eerste helft van de zeventiende eeuw heeft plaatsgevonden. Kruisgewelven zijn zeldzaam in het gebied van Midden-Delfland. Ze komen slechts voor bij boerderijen die in de zestiende eeuw zijn gebouwd. Hier hebben we met een jonger voorbeeld te maken, vermoedelijk gebouwd door een metselaar van grote stadshuizen.

De opdrachtgevers voor deze bouw waren Mr. Maerten Paets en zijn schoonmoeder Machtelt Leijningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wouw. In 1634 waren zij in het bezit gekomen van deze oude boerderijplaats. Veel rijke stedelingen belegden in die tijd hun geld in de bouw van een buiten op het platteland. De families Paets en Van Wouw woonden in Den Haag. Ze handhaafden op het achtererf van de buitenplaats de boerderij. In 1678 blijkt Jacob Abrahamsz. Luchtigheijt de pachter van het agrarische gedeelte te zijn. In de zomermaanden mocht hij op zijn erf geen vee laten rondlopen en vuilnis deponeren. In die periode verbleef de familie Van Wouw regelmatig op de buitenplaats. Ten behoeve van de recreatie werden enkele waterpartijen gegraven, waarvan er één bewaard is gebleven. Ook kwamen er bospercelen, een nieuwe boomgaard, een orangerie en een speelhuisje, waar de kolfattributen werden bewaard. Recentelijk is bij de aanleg van de golfbaan de fundering van dit huisje opgeruimd.

Na 1763 kwam het bezit Hodenpijl in handen van meestertimmerman Willem van den Bosch uit Schipluiden. Achter het herenhuis wordt in de koopakte een boerenwoning vermeld en een stal voor 40 koeien. In 1833 kocht Dirk Jacobsz. Ammerlaan het gehele bezit; hij was onder meer boterhandelaar en tot 1855 burgemeester van Hodenpijl. Op het achtererf liet hij een dubbel pakhuis bouwen, dat er nog steeds staat. Later werd hij ook burgemeester van Schipluiden. De gemeenteraadsvergaderingen vonden tot 1881 plaats in de grote opkamer van de buitenplaats Hodenpijl. Daarna kwam er een nieuw raadhuis in de Dorpsstraat te Schipluiden.
Het monumentale pand is sinds een aantal jaren rijksmonument. Het fraaiste onderdeel is de grote opkamer, die ook wel met de naam 'zaal' wordt aangeduid. Deze ruimte weerspiegelt een rijkdom, die nergens op het platteland van Midden-Delfland zijn gelijke kent. De opkamer heeft onder meer een fraaie kast- en deurpartij, een gestuukt plafond, een mooie schouw en vensterbanken. Voor en naast het hoofdgebouw staan nog diverse hoge bomen, die van het voorjaar tot het najaar het voormalige buitenhuis verbergen. In de wintermaanden is het pand goed zichtbaar. Het vervallen toegangshek draagt nog de naam Hodenpijl. Oorspronkelijk was deze naam verbonden aan een middeleeuws kasteel, dat aan de andere zijde van de Gaag, dichterbij het dorp Schipluiden, heeft gestaan. Tegenover het hoofdgebouw van de buitenplaats ligt de voormalige r.k. kerk van Hodenpijl, die nu als ontmoetingscentrum wordt gebruikt.

Meer informatie over de naamgeving van polders en wegen is te vinden in het ‘Straatnamenboek van de gemeente Schipluiden’ (de dorpen Schipluiden en Den Hoorn en de buitengebieden).
Tekst: Jacques Moerman. Oude afbeelding: particulier bezit. Foto huidige situatie 2008: Henk Groenendaal. 'Midden-Delfland - Schakel' publicatie: 18 december 2008.

Meer informatie:

Twee gezichten van... Nr. 61: De Schuilkerk van Hodenpijl.
Hodenpijl 1823: Schuilkerk en Buitenplaats.
Na publicatie worden de “Twee gezichten van…” ook op internet gepubliceerd op adres: http://www.middendelfland.net/.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Dirkszoon Ammerlaan?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Dirkszoon Ammerlaan

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob Dirkszoon Ammerlaan

Jacob Ammerlaan
± 1720-????

Jacob Dirkszoon Ammerlaan
± 1780-1862

± 1805
Clazyna Ammerlaan
± 1805-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. www.jorisammerlaan.nl/familie/buitenplaats-hodenpijl/, www.jorisammerlaan.nl/familie/buitenplaats-hodenpijl/

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 juli 1862 lag rond de 16,9 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1862: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 9 maart » Slag bij Hampton Roads, De Slag bij Hampton Roads vond plaats tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het was de eerste zeeslag tussen gepantserde stoomschepen.
    • 7 mei » Het centrum van Enschede wordt door brand verwoest.
    • 27 juni » Slag bij Gaines'Mill tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Beslissende Zuidelijke overwinning en redding van Richmond.
    • 10 juli » Canonisatie van de HH. Paulus Miki en gezellen ("de 26 martelaren van Nagasaki").
    • 9 augustus » Première van de opera Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz in Baden-Baden.
    • 8 december » Met het Verdrag van Dappes vindt er een grenscorrectie plaats tussen Frankrijk en Zwitserland.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Ammerlaan


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Anton van Melzen, "Genealogie Van Melzen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-melzen/I135687.php : benaderd 19 juni 2024), "Jacob Dirkszoon Ammerlaan (± 1780-1862)".