voorouders van der Ploeg-Mosterman » Hadewich Florisdr van Holland (± 1110-1157)

Persoonlijke gegevens Hadewich Florisdr van Holland 

  • Zij is geboren rond 1110 in 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland.Bron 1
    "Hij was getrouwd met Hadewich (ca. 1110 – na 1157), een buitenechtelijk kind van Floris II van Holland (Zie Graven van Holland nr. 7)"
    http://johnooms.nl/heren-en-vrouwen-van-adel/voorne-3/
    ---
    https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaan/I509589.php
    ---
    te Oostvoorne volgens
    https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bus/I7046.php

    (13)
    http://www.kareldegrote.nl/Reeksen/ToonReeks.php?Reeks=133
  • Titel: Geschiedenis van Holland en ZeelandBron 2
    Mogt deze uitbreiding van 's Graafschaps grenzen aanzienlijk heeten, Petronella had eene nog grootere aanwinst van heerschappij voor haren zoon op het oog, toen Graaf Karel de Goede op den 2 Maart 1127 door een afschuwelijken moord aan Vlaanderen werd ontrukt. Zij wenschte het magtige graafschap dat van Zeeland tot de Hoofden reikte, voor Dirk te winnen. Niets verzuimende wat strekken kon om dit grootsche doel te bereiken, spoedde zij zich naar Brugge waar door hare persoonlijke tusschenkomst velen zich voor haar en haren zoon verklaarden. Doch onder de mededingers naar de Vlaamsche kroon, bezat Willem van Normandië den steun van den Franschen Koning, en deze voorkeur was van dat gevolg, dat op den landdag te Arras Atrecht Dirk van Holland, zoowel als Willem van Yperen, Dirk van den Elsas, Arnold van Denemarken en Boudewijn van Henegouwen werden voorbijgegaan en de beschermeling van Koning Louis verkozen. Toen Graaf Dirk VI het tijdstip had bereikt, waarop hij zelf het bewind moest aanvaarden aarzelde Petronella om haar gezag neer te leggen, hetzij uit heerschzucht, hetzij om eene uitbarsting te voorkomen van de jaloezij die haar tweede zoon met betrekking tot zijn broeder Dirk bezielde. Doch naauw bedreigde een opstand der West-Friezen het Graafschap, of de Gravin-weduwe voelde zich bewogen haar zoon Dirk aan het hoofd zijner vassallen te plaatsen. De winter van den jare 1132 was uitermate streng. De wegen waren hard, en het ijs der wateren sterk genoeg om een leger daarover te voeren. Uit het vereenigingspunt zijner benden, Alkmaar, toog Dirk West-Friesland in. De verschrikte landzaten vloden naar het noorden en oosten en lieten hunne dorpen en buurten aan de woede der Hollanders over, die, na grooten buit aan goederen en vee bijeengebragt te hebben, naar Alkmaar terugkeerden.
    's Graven broeder Floris - in de wandeling Floris de Zwarte genoemd - ontving thans van de wanhopige West-Friezen de uitnoodiging om zich aan hun hoofd te plaatsen. Zij bestookten onder zijne aanvoering het Hollandsche grondgebied, gaven Alkmaar, na het geheel uitgeplunderd te hebben, aan de vlammen prijs en moedigden de bewoners der dorpen van Kennemerland aan om zich bij hen aan te sluiten.
    De Kennemers verzaakten ditmaal den eed aan hun Graaf gezworen. Zij bezweken voor de welsprekendheid van Floris en lieten zich overhalen om gemeene zaak met de West-Friezen te maken. Doch zeer tot hun nadeel. Want de bewoners der West-Friesche koogen of koggen, zich houdende aan hunne gewoonte om hunne krijgstogten met zonne-ondergang te eindigen en na de bevochten zege naar huis te keeren om bij de hunnen van de vermoeijenissen uit te rusten, lieten de Kennemers in de steek, toen Graaf Dirk met eene aanzienlijke magt opdaagde, ten einde het toenemend verzet te fnuiken. Eene hevige botsing vond plaats, doch de kans neigde zich zoo zeer ten voordeele van den Graaf, dat de Kennemers verpligt waren zich te onderwerpen.
    De strijd tusschen de West-Friezen onder Floris en de Hollanders onder Graaf Dirk duurde omstreeks twee jaren en zou mogelijk nog langer hebben aangehouden, zoo Keizer Lotharius niet als bemiddelaar tusschen zijne neven ware opgetreden. Hij bewerkte een verdrag, waarbij werd bepaald, dat ieder zou behouden hetgeen hij op dat tijdstip bezat, en dat alle oneenigheid vergeten zou zijn.
    Floris de Zwarte thans erkend als Heer van West-Friesland dong naar de hand eener rijke erfdochter in Marksland, Hedwig von Rothen. Een ridder als hij, beroemd wegens zijne heerlijke gaven naar ligchaam en geest, mogt zich vleijen de gunste der schoone te winnen; doch hare magen waren zeer tegen deze verbindtenis, en daar zij Heer Herman van Arnsberg, Heer Godfried van Cuyk en de Utrechtsche Bisschop in hun midden telden, was dit bezwaar niet gering. Het verzet van Bisschop Andries werd echter opgewogen door de goede verstandhouding die tusschen Heer Floris en de burgerij van Utrecht heerschte, en die zoo innig was, dat men den Hollander hielp om het bisschoppelijke slot te Lexmond te vernielen en den Bisschop zelf uit zijne hoofdstad te verjagen. Intusschen niet alle Utrechtenaren waren van een zelfde gevoelen. Er waren er die de bejegening Bisschop Andries aangedaan ten sterkste afkeurden. Ja een van 's Kerkvoogds aanhangers schaamde zich niet, een moord te bedrijven, om zijn heer van dien tegenstander te verlossen. Op een dag dat Floris de Zwarte ter stad uitreed, om zich door de jagt te ontspannen, werd hij door dien vermetele aangevallen en om het leven gebragt.
    Van het schoone verbond tusschen Floris en Hedwig kon nu niets meer komen. Doch de hoofdaanleggers van het gruwelstuk bleven niet ongestraft.
    Over de Heeren van Arnsberg en van Cuyk werd de rijksban uitgesproken, die hen schier vogelvrij maakte, tot het hen gelukte zich met Floris bloedverwanten te verstaan. Volgens de overeenkomst deswegens getroffen, verklaarden zij zich tot leenmannen van Graaf Dirk.
    Toen vrouwe Petronella de voogdijschap had neergelegd, bragt zij een ontwerp ten uitvoer dat haar godsdienstig gevoel als een werk der vroomheid beschouwde: zij stichtte ten jare 1133 de abdij te Rijnsburg, later eene der aanzienlijksten van gansch West-Europa. Ten einde dit klooster tot veredeling des volks zou bijdragen, verzocht zij haren broeder Lotharius haar te dezen behoeve nonnen uit het klooster te Lutter, bij Brunswijk, toe te zenden, 'die lezen en zingen konden.'
  • Zij is overleden op 11 oktober 1157 in Rijnsburg, Zuid-Holland, Nederland.Bron 1

    Fout Let op: Was al overleden (11 oktober 1157) bij geboorte (??-??-1180) van kind (N.N. Hugodr van Voorne).

    te Voorne volgens
    https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bus/I7046.php

    Op 28-8-1157 volgens
    https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schol/I2217.php
  • Een kind van Floris II van Holland en Petronilla van Saksen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 april 2024.

Gezin van Hadewich Florisdr van Holland

(1) Zij is getrouwd met Hugo III van Voorne.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Dirk I van Voorne  ± 1135-1189 
  2. N.N. Hugodr van Voorne  1180-???? 


(2) Zij heeft/had een relatie met Nicolaas van Cats.

De relatie startteBron 3


Kind(eren):

  1. Asekin I van Cats  1149-1189 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hadewich Florisdr van Holland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hadewich Florisdr van Holland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hadewich Florisdr van Holland

Hadewich Florisdr van Holland
± 1110-1157

(1) 

Hugo III van Voorne
± 1100-> 1168

Dirk I van Voorne
± 1135-1189
(2) 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_III_van_Voorne
  2. https://www.google.nl/books/edition/Geschiedenis_der_Zeventien_Nederlanden/EyhZAAAAcAAJ?gbpv=1&pg=PA182&printsec=frontcover
  3. https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_zeeland/I22146672.php

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Holland


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Daniel van der Ploeg, "voorouders van der Ploeg-Mosterman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-ploeg-mosterman/I6918.php : benaderd 5 mei 2024), "Hadewich Florisdr van Holland (± 1110-1157)".