voorouders van der Ploeg-Mosterman

Foto van Daniel van der Ploeg

De publicatie voorouders van der Ploeg-Mosterman is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 24.681 personen. Vanwege privacy zijn 32 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Wat begon als een zoektocht naar de oorsprong van de familienaam, en de afstammelingen van die stamvader, een genealogie, werd als snel uitgebreid naar de lijnen en achternamen van partner, opa's en oma's, en uiteindelijk werden dat gewoon "de voorouders".
Want de achternaam, moeders- of vaderskant, je hebt van allemaal evenveel genen, met allemaal evenveel bloederverwantschap.
Van der Ploeg, Mosterman, Van Lith, Gresnigt, Erdmann, Teppema, Verburg, Metz, Doove, Belder, Staal... het worden er snel meer, ze zitten door het hele land, en meestal komen ze niet van ver, zo blijkt.

Dat zijn heel veel voorouders, keer twee per generatie, 2 tot de 10de met 10 generaties, dat zijn 1024 voorouders in die generatie alleen al, ongeveer 300 jaar geleden. Tot de 20ste met 600 jaar, tot de 30e met 900 jaar. Miljoen en miljard. Hoeveel mensen waren er op de wereld in 1120? Een heel stuk minder dan dat. Van veel mensen stammen we dus meerdere keren af, en links- of rechtsom zijn we allemaal familie.
Iedereen stamt af van adel. Dat is alleen niet altijd te vinden, van veel voorouders loopt het spoor dood. Vind je die link wel, dan vind je bijna altijd een familieband tussen de verschillende families: als je de adel vind kom je terug tot Karel de Grote, Ragnar Lodbrok, Richard Leeuwenhart, of Theodosius Augustus. Dan ga je terug tot in de oudheid, tot in mythen en legenden.

Voor nu is dat een zoektocht naar voorouders, verder en verder. Naar verbanden en dwarsverbanden, verborgen connecties. Af en toe ook de diepte in, wie was dat, wat was zijn/haar verhaal, hoe meer je vind, hoe meer je voorouder gaat leven. Gek genoeg komt een verhaal van een voorouder, ook als je er nog nooit van gehoord hebt, altijd dichtbij. Het is toch een stukje van jezelf: je hebt er genen van.
Blijven zoeken, er valt nog zoveel te ontdekken.

Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd primaire bronnen te vinden en te vermelden. Lukt dat niet dan heb ik overgenomen wat anderen beweren zonder bronnen te vermelden. Er zitten ongetwijfeld onwaarheden en fouten in. Verbeter me, vul me aan mocht je meer weten dan ik.

Heel veel dank aan hen die mij voorgingen. Ik heb ongegeneerd overgenomen wat ik niet zelf kon vinden van vele "groten" op deze website, o.a. Kees van der Ploeg, Arnold Romeijnders, Anton Doove, Joke Koster, Jan Jellema, Ria Spaan, van stambomen elders van o.a.Tiny Volker, John Bumann, John Ooms, en veel gehad en plezier beleefd aan andere contacten via de website.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!