Genealogie Van der Herten - Laurijssen » Karel de Grote (748-814)

Persoonlijke gegevens Karel de Grote 

Bronnen 1, 2, 3, 4

Gezin van Karel de Grote

(1) Hij is getrouwd met Hildegard van de Vinzgouw.

Zij zijn getrouwd voor 30 april 771.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Himiltrude.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Karel de Grote

Gezalfd tot koning en patricius Romanorum St. Denis op 28-07-0754 door phanus II, tezamen met zijn vader en jongere broer Karloman. Volgde zijn vader op in het noordelijke deel van het Frankische rijk o8 werd op 09-10-768 voor dat deel te Noyon verheven en gezalfd tot koninanken. Na het overlijden op 4-12-771 van zijn broer Karloman werd hij alser. Opnieuw gezalfd als koning van alle Franken te Corbeny tevens koninngobarden na de inname van Pavia in juni 774. Voerde de titel Patricium totdat hij op 25-12-800 door paus Leo II te Rome tot keizer werd gekroond. Huwde met: 1. Himiltrud, 2. Desiderata van Longobardie, 3. Hildegard, 4. met Fastrade en 5. voor 796 met Luitgard. Had diverse concubines.Werd begraven in de dom van Aken.
Voorkind van Pepijn de Korte en Bertrade Jr. van Laon. Karel de Grote, geb. bij Aix-la-Chapelle 2.4.748, gedoopt door Bonefacius aartsbisschop van Mainz. Karel en zijn broer Carloman volgen hun vader Pippijn samen op, waarbij Karel in hoofdzaak Neustrië, Bourgondië en de Provence, en Carloman in hoofdzaak Austrasië krijgen. Beiden worden gezalfd op 9.10.768, Karel te Noyon en Carloman te Soissons. Na de dood van Carloman in 771 en onder het passeren van diens minderjarige zonen, wordt Karel de enige koning der Franken. Hij wordt dan wederom gezalfd als zodanig te Corbeny. Na een geslaagde veldtocht tegen zijn ex-schoonvader de koning der Longobarden, volgt in 774 zijn proclamatie tot koning der Longobarden. Karel was reeds met zijn vader Pippijn gezalfd tot koning, Saint-Denis 28.7.754, en tevens door paus Stephanus II verheven tot ‘patricius Romanorum’, maar deze titel voert hij pas na zijn overwinning op de Longobarden. Door paus Leo III tot keizer gekroond, Rome 25.12.800. Laat dan zijn ‘patricius’-titel vallen. Zijn uiteindelijke titulatuur wordt: ‘Karolus serenissimus augustus a Deo coronatus magnus et pacificus imperator Romanum gubernans imperium et per misericordiam Dei rex Francorum et Longobardorum’. Zijn (westers) keizerschap wordt in 812 door de Oostromeinse ‘basileus’ Michael I Rhangabe erkend. Overleden: Aken 28.1.814, begraven: aldaar (Dom).

Hij had 4 echtgenotes en 6 concubines: 1. in ca. 768 een relatie met Himiltrudis (Chimiltrudis: Amautru), van Frankische origine, maar van onbekende familie. 2. tr. in 769 met een dochter van Desiderius, koning der Lombarden, en van Ansa. Karel verstootte haar echter in 770 of begin 771 en stuurde haar terug naar haar vader. 3. tr. voor 30.4.771 Hildegard (Houdiard), geb. in 758, overl. Thionville (Moselle) 30.4.783, begr. in de kerk van de abdij Saint-Arnoul van Metz (Moselle), dochter van Gerold I, frankisch graaf [in de Vinzgouw] en van Imma (Emma, Emme), dochter van de Alamannen-graaf Hnabi, achterkleindochter van hertog Godfried. Zij vergezelde Karel naar Italië in 773 en 781. 4. een relatie met een onbekende vrouw. 5. tr. te Worm in oktober 783 de oost-Frankische Fastrada (Fastrée), overl.Frankfurt aan de Rijn 10.8.794, begr. in de basiliek van St. Albanus te Mainz, dochter van Radolf, graaf van Franconië. 6. tr. tussen de herfst van 794 en 796 Liutgardis (Liedgarde, Liégeard), een Alamannische, overl. Tours (Indre-et-Loire) 4.6.800 op pelgrimstocht en begr. in de kerk van Saint-Martin te Tours. 7. een relatie met Madelgardis (Mathalgarde), gezien de naam mogelijk familie van de edele Vincent Madelgaire (overl. 677). 8. een relatie met de Saxische Gerswindis. 9. een relatie met Regina (Régine, Reine) in 800. 10. een relatie met Adelindis in 806.

‘Karolus serenissimus augustus a Deo coronatus magnus et pacificus imperator Romanum gubernans imperium et per misericordiam Dei rex Francorum et Longobardorum’; zijn (westers) keizerschap wordt in 812 door de Oostromeinse ‘basileus’ Michael I Rhangabe erkendtot aan zijn dood koning der Franken; daarbovenop werd hij in 800 tot Keizer> van het Westen gekroond. Er zijn geen portretten van Karel bekend maar wij weten van zijn biograaf Einhard en omdat zijn skelet in Aken bewaard bleef dat hij met een lengte van 2 meter en 4 centimeter bijzonder groot van stuk was. Karel was rossig, droeg een snor en had een "vooruitstekende buik". Karel werd in de 12e eeuw heiligverklaard , maar wordt alleen in Aken vereerd. Karel is na de keizerkroning nooit naar Rome teruggegaan. Hij verbleef sinds 808 bijna permanent te Aken, waarvan hij, wegens de aanwezigheid van geneeskrachtige wateren, vanaf 794 zijn voornaamste residentie had gemaakt. In 806 had Karel door de Divisio Regnorum zijn rijk onder zijn drie zoons verdeeld en aan alle drie de plicht werd opgelegd de kerk, in het bijzonder die van Rome, te beschermen. In 810 overleed echter Pippijn, de tweede zoon, en in 811 overleed de oudste zoon, Karel (nadat in 794 Karels derde gemalin, de Oost-Frankische Fastrada, was overleden; Karels laatste huwelijk met de Alamaanse Liutgard, gest. 800, bleef kinderloos), zodat Lodewijk de Vrome de enige overlevende erfopvolger was. Karel liet hem in 813 te Aken tot keizer uitroepen en kroonde hem zelf. Na Karels dood was de eenheid van het Frankische imperium althans voorlopig gewaarborgd onder de heerschappij van Lodewijk de Vrome ©

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel de Grote?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel de Grote

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. duPre Web Site, Jan du Pré, Karel de Grote de Grote, 21 september 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: duPre Web Site
    Stamboom: du Pre - 2011-06-05 21-50-34-94182x
  2. de fijter Web Site, gertrude everdine de fijter, karel I de grote, 21 september 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: de fijter Web Site
    Stamboom: site132931772-tree1-20110130
  3. Kwartierstaat Daniël & Céline, via http://home.tiscali.nl/stokkel/reeks4.ht..., 20 september 2011
    KAREL DE GROTE (Charlemagne) geboren op 2 april 742 te Aix-la-Chapelle, overleden op 28 januari 814 te Aken, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrade van Laon, koning der Franken, in 774 tot koning van de Longobarden gekroond, in 800 door Paus Leo III tot keizer gekroond
    http://home.tiscali.nl/stokkel/kwartier.htm
  4. Roijen-Vraets Web Site, Guus Roijen, Karel de Grote (Charlemagne) der Franken, 21 september 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Roijen-Vraets Web Site
    Stamboom: Roijen-Vraets

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam De Grote

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Grote.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Grote.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Grote (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ben van der Herten, "Genealogie Van der Herten - Laurijssen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-herten---laurijssen/R20355.php : benaderd 8 mei 2024), "Karel de Grote (748-814)".