Stamboom Van Den Bruele / Van Den Brule

De publicatie Stamboom Van Den Bruele / Van Den Brule is samengesteld door Albert van den Bruele (contact is niet mogelijk). en bestaat uit 7.257 personen. Vanwege privacy zijn 235 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 16 maart 2015.


Welkom op mijn website: Ik probeer met mijn genealogisch onderzoek zoveel mogelijk personen ter achterhalen die in verband staan met de naam Van Den Bruele/Van Den Brule. Door fouten of onnauwkeurigheden zijn er in het verleden diverse schrijfwijzen met vele varianten ontstaan. Vanuit de diverse akten komt men voor het feit te staan dat door deze complexiteit het niet eenvoudig is wat nu wel en wat nu niet tot de stamboom gerekend mag worden. Een aantal schrijfwijzen zijn de volgende: Brule, Du Bruel, Bruel, Brulee, Breule, Breulen, Van Den Bril, Van Den Briel, Van Den Brule, Van Den Bruele enz. enz. De herkomst van de familienaam is niet simpel te achterhalen. Als men vanuit de Nederalndse taal gaat bekijken is de meest voor de handliggende het volgende: Een "bruul" (ook wel "bril, brul, buel, broel of bruil") duidde oorspronkelijk een afgepaald gebied aan. Later bedoelde men er een braakliggende en vaak moerassig stuk land mee, vaak met houtgewas begroeid. In de Belgische Kempen werd een wei die dicht tegen een bebouwing lag aangeduid met "bruul". Het woord gaat terug naar het middeleeuws Latijns "brogilio", dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is. De term komt in het Nederlandse taalgebied in verschillende regionale vormen voor: bruul, bruil, broel, en waarschijnlij ook brogel en breugel. Het is een onderdeel van verschillende plaatsnamen zoals: De Broeltorens in Kortrijk. De Bruul in Mechelen. Het Latijnse woord "brogilio" is ook in het Duits (bruhl, buhel) overgenomen, evenals in het Frans (broglie, breuil) en komt ook in plaatsnamen voor. Als men vanuit het Frans gaat bekijken, komt alles in een ander daglicht. De naam Brule komt in Frankrijk veelvuldig voor. In Frankrijk ging in de 17e eeuw een storm door godsdienststromen heen. Velen vluchten dan ook naar veiligere oorden, zoals Vlaanderen en Zuid-Nederland. Om de "roots" niet te kunnen achterhalen werden namen drastisch vervormd. Ook analfabetisme was mede de oorzaak van veel fouten. Denk hieraan de emigratie stromen naar voornamelijk Amerika en Canada. De afgelopen maanden heb ik me voornamelijk bezig gehouden met de naam "Van Den Bril". Thans zijn er enige honderden nieuwe records tougevoegd. Toch blijft er een probleem liggen hoe de stamvaders te koppelen. Voorlopig parkeer dit probleem en hoop in de toekomst hier meer aandacht te kunnen besteden. Ik hou mij graag aanbevolen voor aanvulligen of correcties. Al Uw informatie is welkom en zal met respect behandeld worden.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Bekijk de statistieken


Deze publicatie bevat 7 afbeeldingen!


Bekijk de afbeeldingengalerij


Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!