Genealogie Swaab-Hoogland tot 14 verwantschappen » Samuel van Gelderen (1884-1942)

Persoonlijke gegevens Samuel van Gelderen 

Bron 1

Gezin van Samuel van Gelderen

Hij heeft/had een relatie met Elisabeth Swaab.


Kind(eren):

  1. Jacob van Gelderen  1911-1943
  2. Maria van Gelderen  1912-2002
  3. Mozes van Gelderen  1914-1943
  4. Frits van Gelderen  1922-1943
  5. Jozef van Gelderen  1926-1942


Notities over Samuel van Gelderen

Mauthausen

In 1941 en 1942 werden ruim 1.300 joden uit Nederland naar het Oostenrijkse Mauthausen gedeporteerd. In 1941 waren dat de slachtoffers van de razzia's die in Amsterdam in februari en junien in Twente en de Achterhoek in september en oktober plaatsvonden. In 1942 vonden er transporten van ongeveer vijfhonderd joodse mannen via het kamp in Amersfoort naar Mauthausen plaats. Mauthausen was weliswaar officieel een concentratiekamp maar functioneerde als vernietigingskamp. Vele gevangenen vonden er de dood door afmattende slavenarbeid en mishandelingen van de bewakers. De meesten stierven in de beruchte steengroeve van het kamp. Ook destijds noemde men Mauthausen ‘Moordhausen’. Toen Nederlandse joden zich vanaf juli 1942 moesten melden voor tewerkstelling in het Oosten, dreigde debezetter met transport naar Mauthausen wanneer joden aan de oproep geen gehoor zouden geven. Dat werkte door de slechte reputatie van het kamp in het voordeel van de bezetter. Na 1942 zijn er vanuit Nederland geen deportaties meer geweest naar dit kamp. Nederlandse niet-joodse gevangenen kwamen in 1944 via andere kampen weer in Mauthausen aan. Alle Nederlandse gevangenen, joden en niet-joden, diein Mauthausen gevangen zaten vonden er de dood.

Vanaf 1949 is het voormalig kamp een herinneringscentrum. Een Nederlands monument memoreert alle uit Nederland afkomstige slachtoffers.

Op deze site staan o.a. de namen van omgekomen Nederlandse mannen: http://www.mauthausen.nl/namenae.html

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Samuel van Gelderen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Samuel van Gelderen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Samuel van Gelderen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Genealogie Boon - van der Mark Website, Brigitte Boon - van der Mark, Samuel van Gelderen, 21 november 2016
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Genealogie Boon - van der Mark Website
      Stamboom: Genealogie Boon - van der Mark

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 augustus 1884 lag rond de 14,5 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 79%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1884: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 4 januari » Oprichting van de Fabian Society, voorloper van de Britse Labour Party.
      • 4 januari » Oprichting van de Fabian Society.
      • 29 mei » De Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen wordt opgericht.
      • 1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
      • 1 november » Oprichting van de Gaelic Athletic Association in Thurles, Ierland.
      • 6 december » Het Washington Monument is voltooid.
    • De temperatuur op 1 oktober 1942 lag tussen 6,7 °C en 17,6 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 2,6 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Het Nederlandse handbal, sinds 1926 opererend onder de vleugels van het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond, komt op eigen benen te staan met de oprichting van het Nederlands Handbal Verbond (NHV).
      • 20 januari » De nazi's beslissen op de Wannseeconferentie over de 'Endlösung der Judenfrage' ('oplossing van het Jodenvraagstuk').
      • 21 maart » Element nummer 94 krijgt de naam plutonium.
      • 5 mei » De geallieerden beginnen de slag om Madagaskar (Operatie Ironclad) waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagaskar in handen proberen te krijgen. De slag duurde tot 6 november.
      • 22 juli » Tweede Wereldoorlog: de systematische deportatie van joden uit het getto in Warschau begint.
      • 7 december » Koningin Wilhelmina richt zich per BBC-radio tot alle delen van het koninkrijk en kondigt voor na de oorlog een rijksconferentie aan over een nieuwe staatkundige structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden. Tevens kondigt zij de oprichting aan van de 7 december Brigade, later genoemd de Prinses Irene Brigade. Oprichting Eerste Divisie 7 December.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Gelderen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Fred Swaab, "Genealogie Swaab-Hoogland tot 14 verwantschappen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-swaab-hoogland/I14666.php : benaderd 14 mei 2024), "Samuel van Gelderen (1884-1942)".