genealogieonline

Genealogie Swaab-Hoogland tot 14 verwantschappen » Henrietta van Gelderen (1877-1944)

Persoonlijke gegevens Henrietta van Gelderen 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Henrietta van Gelderen


Gezin van Henrietta van Gelderen

Zij is getrouwd met Isaac de Oliveira.

.


Notities over Henrietta van Gelderen

Auschwitz

De kleine industriestad Oswiecim (Auschwitz) ligt in het zuidoosten van Polen. In mei 1940 werden de kazernes in de buitenwijken van Oswiecim ingericht als concentratiekamp. Het kamp, aanvankelijk opgezet om Poolse tegenstanders van het naziregime gevangen te zetten, groeide uit tot een heel complex van kampen.

Voor de vernietiging van de Europese Joden werd in maart 1942 het veel grotere kamp Birkenau in gebruik genomen (Auschwitz II), op ongeveer 3 km ten westen van Auschwitz I. Het kamp Monowitz (Auschwitz III) werd enkele kilometers buiten de stad opgericht voor en door de I.G.- Farbenindustrie. Geleidelijk aan werden ongeveer 40 kleinere kampen gebouwd, verspreid over geheel Opper-Silezië; alle alsonderdeel van Auschwitz. Auschwitz-Birkenau en de vele nevenkampen ontwikkelden zich tot het grootste complex van concentratie- en vernietigingskampen.

Mannen, vrouwen en kinderen werden direct na aankomst vergast of langzaam ter dood gebracht door onmenselijk zwaar werk, te weinig eten en martelingen. Naar schatting zijn 1,5 tot 2 miljoen mensen inAuschwitz-Birkenau vermoord.

Tot september 1944 bleven er transporten uit Nederland komen. Meer dan 60.000 Joden, 245 Sinti en Roma, enkele tientallen verzetsstrijders en een twintigtal Jehovah's Getuigen werden vanuit Nederlandnaar Auschwitz gedeporteerd. Bijna 40.000 Joden werden direct na aankomst vergast. Minder dan 900 overleefden Auschwitz-Birkenau. Een onbekend aantal stierf tijdens de dodenmarsen of na aankomst in een van de andere Duitse concentratiekampen. Ongeveer 30 Sinti en Roma van het transport uit Nederland overleefden.

De geallieerden hebben in september 1944 fabrieken rondom Auschwitz gebombardeerd en daar aanzienlijke schade aangericht. Een Sonderkommando moest vanaf oktober 1944 veel installaties demonteren en sporen van de misdaden uitwissen. De kuilen waarin lijken waren verbrand, werden leeggehaald, met aarde gevuld en met gras en beplanting bedekt. Ondanks het bombardement van september en ondanks de evacuatie en ontmanteling daarna, bleven de kampen tot aan het eind van de oorlog min of meer intact. In november 1944, toen het Rode leger oprukte en Auschwitz naderde, vernietigden de nazi’s grote delen van de omvangrijke administratie van Auschwitz.

Op Himmlers bevel werden de gaskamers van Auschwitz-Birkenau in oktober 1944 buiten gebruik gesteld (in het begin van die maand waren nog ongeveer 40.000 mensen vermoord) en vielen alle bouwwerkzaamheden stil. Daarna begon de systematische opheffing van het kamp. Ongeveer de helft van de 155.000 nog in leven zijnde gevangenen werden naar de concentratiekampen in het westen gebracht: naar Buchenwald, Flossenbürg, Dachau, Mauthausen en Bergen–Belsen. Zo belandden de zusjes Anne en Margot Frank, die in september 1944 met het laatste transport uit het Nederlandse Westerbork naar Auschwitz waren gedeporteerd, ruim een maand later in Bergen-Belsen. Op 17 januari 1945 werd begonnen met de tweede en laatste fase van de ontruiming van het kampcomplex. Ongeveer 58.000 mensen, de meesten uit Monowitz en de nevenkampen, moesten naar het westen. Een klein aantal ging per trein, in goederenwagens, het overgrote deel ging te voet door de winterkou. Duizenden zijn tijdens deze dodenmars gestorven. Wie geen kracht meer had, wilde uitrusten of probeerde te vluchten, werd ter plekke neergeschoten. Velen bevroren of verhongerden onderweg.

Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd – op dat moment waren er 1.000 niet begraven of verbrande lijken en ongeveer 7.500 – 8.000 gevangenen, bijna allemaal doodziek, in het kamp aanwezig. De laatste bewakers die waren achtergebleven, werden nog dezelfde dag door de Russische soldaten gedood.

http://www.auschwitz.nl/

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henrietta van Gelderen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Genealogie Boon - van der Mark Website, Brigitte Boon - van der Mark, Henrietta van Gelderen, 21 november 2016
  Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
  Stamboom op MyHeritage.com
  Familiesite: Genealogie Boon - van der Mark Website
  Stamboom: Genealogie Boon - van der Mark

Tijdbalk Henrietta van Gelderen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Gelderen


Historische context


 • De temperatuur op 3 november 1877 lag rond de 12,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 7 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 67%. Bron: KNMI
 • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
 • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
 • In het jaar 1877: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
  • 1 januari » Koningin Victoria wordt uitgeroepen tot keizerin van India.
  • 4 maart » Emile Berliner vindt de microfoon uit.
  • 16 november » Paus Pius IX roept de Heilige Franciscus van Sales (1567-1622) uit tot kerkleraar.
  • 2 december » Voor het eerst wordt zuurstof vloeibaar gemaakt, door Louis-Paul Cailletet.
  • 6 december » De eerste editie van The Washington Post verschijnt.
  • 11 december » Het eerste deel van het Kanaal van Deurne werd opgeleverd. Het gaat om het stuk van de Noordervaart in Limburg tot aan de provinciegrens.

 • De temperatuur op 28 januari 1944 lag tussen 7,8 °C en 10,7 °C en was gemiddeld 9,4 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 1,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
 • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
  • 17 juni » IJsland wordt een parlementaire republiek naar Scandinavisch model, onafhankelijk van de overige Scandinavische landen.
  • 1 augustus » In Warschau, Polen breekt de Opstand van Warschau uit tegen de Duitse bezetters.
  • 13 september » Terwijl Amerikaanse bommenwerpers het concentratiekamp Auschwitz in Polen bombarderen, vertrekt de laatste trein uit Kamp Westerbork.
  • 30 oktober » Walcheren is geheel in geallieerde handen.
  • 12 december » Uitgeverij De Bezige Bij wordt opgericht.
  • 15 december » Een vliegtuig met de Amerikaanse bandleider Glenn Miller aan boord verdwijnt spoorloos boven Het Kanaal.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia