Genealogie Schenkenberg van Mierop » Cornelis de Witt (1623-1672)

Persoonlijke gegevens Cornelis de Witt 


Gezin van Cornelis de Witt

Hij is getrouwd met Maria van Berckel.

Zij zijn getrouwd


Notities over Cornelis de Witt

Cornelis de Witt was Nederlands pensionaris van Dordrecht en broer van Johan de Witt. De twee broers, zoons van Jacob de Witt, studeerden samen.

Cornelis was van 1652 tot 1654 lid van de admiraliteit van Rotterdam, en was voorts ruwaard van Putten en baljuw van de Beijerlanden. Zijn broer, die als raadpensionaris een machtig man was, bezorgde Cornelis diverse functies. In 1667 had Cornelis het toezicht op de Tocht naar Chatham tijdens de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog.

Samen gingen ze uiteindelijk ten onder. Hun pro-Franse politiek mislukte toen Lodewijk XIV de Republiek aanviel tijdens de Hollandse Oorlog. Cornelis ging nog mee met de vloot tijdens de Slag bij Solebay, waar hij grote persoonlijke moed betoonde. Door het oprukken van de Franse troepen naar het hart van het land zag de oranjepartij de kans schoon het Staatse regime ten val te brengen. In de meeste Staten en vroedschappen namen ze met geweld de macht over. Cornelis werd gevangengezet in de Gevangenpoort te 's-Gravenhage op beschuldiging van samenzwering tegen prins Willem III en verraad aan Frankrijk. Ondanks zware martelingen bekende Cornelis niet - tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat hij volkomen onschuldig was - en hij werd uiteindelijk tot verbanning veroordeeld, hoewel men hem volgens het geldend recht had moeten vrijspreken, nu hij niet bekend had.

Toen zijn broer hem op de dag van de uitspraak uit de gevangenis kwam halen, in de val gelokt door een vervalste brief die zogenaamd van Cornelis afkomstig was, werden beiden vanuit een opgejutte menigte door een groep samenzweerders uit de kliek rond de orangist Johan Kievit uit de gevangenis gesleurd. Zijn broer werd meteen met een nekschot afgemaakt; Cornelis werd neergeslagen, -geschoten en -gestoken, opengereten en ondersteboven opgehangen; toen hij zijn hoofd nog oprichtte, werden hem met twee slagen van een geweerkolf de hersens ingeslagen. Eén aanvaller poogde van zijn ontklede lijk het geslachtsdeel af te bijten; toen dat mislukte ontmande hij hem met een mes, nam het geslacht in de mond en gaf het toen aan een ander die het opat. Weer een ander sneed repen vlees uit de billen om die meteen op te eten. Hierop ging Cornelis Tromp, zwager van Johan Kievit en de man die persoonlijk het sein tot de aanval aan de moordenaars had gegeven, het resultaat bekijken. Daarna werden bij beide broers door Dirck Verhoeff de harten uit het lijf gesneden, die nog jarenlang door deze ter bespotting werden tentoongesteld. De beul die Cornelis gemarteld had zou enkele maanden later op zijn sterfbed nog vergiffenis vragen aan de weduwe.
----------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis de Witt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis de Witt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Cornelis de Witt

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis de Witt


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1623: Bron: Wikipedia
      • 3 juli » Claes Michielsz Bontenbal wordt in Rotterdam onthoofd, vanwege zijn bijdrage in een complot tegen prins Maurits.
      • 6 augustus » Kardinaal Maffeo Barberini wordt gekozen tot Paus Urbanus VIII.
      • 29 september » Kroning van Paus Urbanus VIII in Rome.
    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1672: Bron: Wikipedia
      • 22 februari » Paus Clemens X creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse Dominicaan Pietro Francesco Orsini.
      • 6 april » Frankrijk valt de Nederlanden aan. Zie: rampjaar, Hollandse Oorlog.
      • 29 april » Hollandse Oorlog: Lodewijk XIV van Frankrijk valt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen.
      • 17 augustus » Groningen wordt ontzet. Deze gebeurtenis wordt vanaf 1700 herdacht op 28 augustus.
      • 28 augustus » Gronings Ontzet: Bisschop Bernhard von Galen geeft de belegering van Groningen op.
      • 11 september » Franse militairen blazen Kasteel Brakel op.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Witt

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Witt.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Witt.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Witt (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.G. Schenkenberg van Mierop, "Genealogie Schenkenberg van Mierop", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schenkenberg-van-mierop/I1062069417.php : benaderd 25 mei 2024), "Cornelis de Witt (1623-1672)".