Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Cornelis de GROOT (1613-1661)

Persoonlijke gegevens Cornelis de GROOT 

Bron 1

Gezin van Cornelis de GROOT


Notities over Cornelis de GROOT

GROOT (Cornelis de) was de oudste zoon van den beroemden Hugo geboren 2 Februari 1613 - Na de vlugt zijns vaders met zijne moeder naar Parijs vertrokken, keerde hij in 1624 hier te lande weder, kwam onder het opzigt van zijn oom Willem, die hem eerst te Delft door zekeren Strangerus, en later te Rotterdam, door den beroemde Rector der Erasminiaansche scholen, Henricus Zwaerdekroon, in het Latijn en overige wetenschappen liet onderwijzen. Hij vertrok in 1629 met zijn oom naar Parijs terug, om aldaar zijne opvoeding, onder het oog en de leiding van zijnen vader, te voltooijen. Hij volgde als edelman den Hertog Bernhard van Saxen Weymar in het Duitsche leger, trad vervolgens in Fransche dienst, en vergezelde Turenne naar Italie; en werd door den Raad van Venetië met de ridderorde van St. Marcus begiftigd; voornemens zijnde om den nieuwen Koning van Zweden, Karel Gustaaf, die groote achting voor zijn vader getoond had, zijne dienst aan te bieden, Toen hij met zijne broeder Diderik derwaarts trok en tusschen Emden en Bremen in een herberg vernachtende, legde hun knecht, verlokt door het geld dat zij bij zich hadden, het op hun leven toe. Met dit plan in de slaapkamer tredende, doorschoot hij eerst den jongste met een pistool en wilde toen den oudste het zelfde lot doen ondergaan. Cornelis, bezig zijnde een Latijnsch vers te maken, sliep niet, greep zijn pistool en trof den moordenaar, onderwijl deze tot hem kwam. Zwaar gekwetst werd hij gegrepen en gestraft. Cornelis veranderde na dit ongeval van plan, begaf zich naar Holland, waar hij dienst nam en naderhand tot Kapitein van de Hollandsche Gardes, en Landdrost van de Meijerij van 's Hertogenbosch werd. Hij werd bijgezet in de familiegrafkelder te Delft. Er komen Latijnsche gedichten van hem voor in Apollo's Harp en in de Poëmata Vincentii Fabricii. Opitz wijdde hem een zijner gezangen. Zie Sylvarum Lebro I. p. 19. In Apollo's Harp vindt men ook een Hollandsch gedicht van hem.
Zie Du Maurier Memoires (Paris 1637 8) p. 477. Vindiciae Grotianae p. 573, 574. Luïscius, Woordenb. D. V. bl. 199; Kok, Vaderl. Woordenb. Vollenhoven, Broeders gevangenisse bl. 64, 65; Cornets de Groot, Levensschets van Mr. Pieter de Groot bl. 9, 10; van der Aa, Nieuw Woordenb. van Ned. Dicht. Vollenhoven en Schotel t.a.p.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis de GROOT?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis de GROOT

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis de GROOT

Maria Nicolai
± 1550-1638
Hugo de GROOT
1583-1645

Cornelis de GROOT
1613-1661


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Biographisch woordenboek der Nederlanden. Deel 7
  2. DTB Delft

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1613: Bron: Wikipedia
    • 24 april » Irokezen en Nederlanders (Jacob Eelckens en Hendrick Christiaenssen) sluiten in Nieuw-Amsterdam een handelsverdrag, dat bezegeld werd met een zilveren ketting en een wampum van respectievelijk Nederlandse en Indiaanse zijde.
    • 29 juni » Het Globe Theatre in Londen brandt tot de grond toe af, waarschijnlijk door een kanonschot tijdens een opvoering van 'Henry VIII', dat het rieten dak deed vlamvatten.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1661: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » Het lijk van Oliver Cromwell wordt opgegraven en postuum geëxecuteerd.
    • 7 juni » Onder leiding van jonkheer Everard Meyster wordt de Amersfoortse Kei van de heide naar de stad getrokken.
    • 6 augustus » Vrede van Den Haag wordt ondertekend door Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1661: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » Het lijk van Oliver Cromwell wordt opgegraven en postuum geëxecuteerd.
    • 7 juni » Onder leiding van jonkheer Everard Meyster wordt de Amersfoortse Kei van de heide naar de stad getrokken.
    • 6 augustus » Vrede van Den Haag wordt ondertekend door Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De GROOT

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De GROOT.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De GROOT.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De GROOT (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I38773.php : benaderd 28 april 2024), "Cornelis de GROOT (1613-1661)".